наука

Имунитетът срещу КОВИД - 16 месеца

15-11-2021 14:51
Рискът от нова инфекция е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месецаИмунитетът срещу КОВИД - 16 месеца
Clinica.bg

press@clinica.bg

Имунитетът срещу КОВИД-19 се оказва, че ще трае средно 16-17 месеца. След това всеки човек рискува отново да изкара заболяването. Това показва изследване на американски учени от университета „Йейл" и този в Северна Каролина, публикувано в „Лансет Микроб" в началото на миналия месец.

Тъй като за коронавируса, който провокира тази пандмеия - Sars-Cov-2, няма натрупана достатъчно информация, експертите изследват имунитета, придобит след срещата на човешкия организъм с 6 вида короновируси, които могат да го инфектират и за които има достатъчно данни.

Сред тях са представители на видовете

Sars и Mers. Реинфекция при тях е наблюдавана най-рано на 128-ия ден до 28 години след протичане на заболяването. На базата на тези данни обаче учените установяват, че имунитетът при КОВИД-19 трае от 3 месеца до 5 години или средно 16 месеца.


Реинфектиране със Sars-Cov-2

може да има след 3 месеца или дори по-малко, казва ръководителят на екипа – д-р Джефри Тонсънд, който е биостатистик и преподавател в „Йейл". Заради това според него тези, които са боледували трябва и да се ваксинират. Той допълва, че на практика имунитетът след сблъсък със Sars-Cov-2 е доста по-кратък от този при останалите коронавируси.


Рискът от нова инфекция с КОВИД-19

е 5% до три месеца след първото заболяване, като нараства до 50% след 17 месеца. Увеличаването е следствие, както на спадането на антиелата, така и на появата на нови варианти на вируса.

Според изследователите тези наблюдения трябва вече да изместят фокуса на обществото върху риска от повторно заразяване. Те са убедени, че само превантивните нефармацевтични мерки и масовата ваксинация могат да минимизират реинфектирането с КОВИД-19.


„Ние трябва да бъдем нащрек заради

факта, че това заболяване има вероятността да циркулира дълго време без да можем да изградим дългосрочен имунитет срещу вируса, " казва д-р Tонсънд. За съжаление фактите показват, че засега светът все още е далече от постигането на масова имунизация.


Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Едни и същи изнесоха тежестта на пандемията

Обсъжданията за реформите в здравеопазването вече започнаха от политическите партии, спечелили изборите. Същевременно страната ни остава с висока заболеваемост и смъртност от КОВИД-19. Защо антиваксърите взимат превес, какво следва да направят новите управленци, попитахме д-р Десислава Найденова.
КОВИД отключва психични реакции

КОВИД отключва психични реакции

Пациентите най-често проявяват тревожност, депресия и посттравматично стресово разстройство,, медиците също не са пощадени, казва доц. Стефан Попов

Монтана излезе от тъмночервената зона

Монтана излезе от тъмночервената зона

Заболеваемостта в страната продължава да намалява, вече е 403 на 100 000 души

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Медици щурмуваха МЗ в Брюксел

Хиляди протестираха с искане за по-добри условия на работа и срещу задължителната ваксинация за КОВИД

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

СЗО: Ваксините действат срещу Омикрон

До края на седмицата ще стане ясно дали новият вариант е в България, казаха от НЦЗПБ

2299 са новите случаи на КОВИД

2299 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 27 694, показват данните на Единния информационен портал

Над 66% от децата учат присъствено

Над 66% от децата учат присъствено

Осигурени са достатъчно тестове за всички ученици в страната през следващата седмица, казват от МОН
СЗО срещу задължителни ваксини

СЗО срещу задължителни ваксини

Това би трябвало да е последната мярка в борбата с КОВИД, след като всички други възможности са изчерпани, заяви д-р Ханс Клуге

И Сливен в жълтата зона

И Сливен в жълтата зона

Намалява и средната заболеваемост за страната, днес тя е 416 на 100 000 души срещу 432 вчера
1 2 3 4 5 ... 444 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Декември 2021 Предишен Следващ