Медицина

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

13-11-2021 07:00
Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко КаменовМожем да обърнем заболеваемостта от диабет
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Диабетът засяга все повече хора на планетата. Някои специалисти дори твърдят, че той започва да се превръща в пандемия. Възможно ли е да се обърне тренда на тази заболеваемост у нас, кои са рисковите фактори, какво да правят хората с тази диагноза по време на КОВИД-19. Това попитахме проф. Здравко Каменов в навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Проф. Каменов е началник на Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска".
- Проф. Каменов, на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Каква е картината по отношение на заболеваемостта по света и в нашата страна?

- Картината, за съжаление, е все по-тревожна. Данните от Десетото издание на атласа на Международната Диабетна Федерация, които предстои да бъдат публикувани в началото на декември показват, че понастоящем на Земята живеят 537 милиона хора с диабет, а само преди 2 години в деветото издание те бяха 463 милиона. Тогава бе направена прогнозата, че през 2045 г. ще има 700 милиона, а сега цифрата се коригира на 783 милиона. За съжаление обаче, реалностите винаги са изпреварвали очакванията досега. Всеки десети възрастен (20-79 г) има диабет, а в предишното издание беше 1 от 11. През 2045 вече ще бъде всеки осми. Почти половината (44.7%) от хората с това заболяване не са диагностицирани. В България от него има засегнати около 520 000 възрастни, а 140 000 са засегнати, но не знаят.

- Кои са стойностите за добра норма?

- Типовете диабет, всъщност са 4, но тип 1 и 2 са най-познати. Освен тях има гестационен (диабетът установен в хода на бременността) и някои други по-редки форми. Тип 1 се среща при деца и по-млади хора, които са с нормално или дори намалено тегло, най-често е свързан с автоимунна атака срещу собствения панкреас (наличие на антитела), има слаб наследствен елемент и се лекува с инсулин. Тип 2 (90% от пациентите с диабет) се развива в по-голяма възраст, най-често те са с повече килограми и има изразена наследственост. В началото той се лекува с неинсулинови средства. На по-късен етап и при тип 2 се налага да се започне инсулин. Днес се приема, че контролът на захарния диабет трябва да бъде индивидуализиран. За повечето пациенти с него целите за гликирания хемоглобин (НвА1с), който показва какви са били захарите през последните 2.5 – 3 месеца, трябва да бъдат под 7 на сто. За някои пациенти (млади, с кратка продължителност на болестта, бременни и др.) тези цели са по-ниски – под 6.5%, а за други – възрастни, с много усложнения и с висок риск за хипогликемия – по-високи.

- Кои са факторите, причиняващи диабета?

- Ако имате предвид глобалното разрастване на епидемията „диабет", това е лошият стил на живот, стресът, застаряването, натрупването на патологични гени и други болести. На индивидуално ниво рискът за развитие на диабет се повишава с фамилната обремененост, възрастта, килограмите, сърдечносъдовите заболявания, приложението на някои лекарства, синдромът на поликистозните яйчници, историята за диабет при бременността, кактои раждането на дете над 4 кг.

- Освен кръвната захар, кои са другите показатели, които трябва да се следят, за да е наясно пациентът, че е в норма?

- Хората с диабет имат два – четири пъти по-висок сърдечносъдов риск. Оказа се, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали значимо този риск. Днес говорим за Днес говорим за „мултифакторен подход" в лечението на диабета – контрол на всички рискови фактори. С не по-малко значение от гликемичния контрол е и контролът на артериалното (кръвното) налягане и липидите (мастите) в кръвта, както и на факторите от стила на живот - спирането на тютюнопушенето, намаляване на стреса, правилното хранене и физическа активност. Много важно е да се приемат редовно лекарствата, които са ни предписали – неприлагането и на най-доброто лекарство, го прави безполезно. Така мамим и себе си и лекаря, но в крайна сметка всичко е на наш гръб.

- Безспорно е, че диабетиците са застрашени от по-тежко протичане на КОВИД-19. Как да се подготвят за евентуално среща с коронавирусната инфекция така, че тя да премине по-леко?

- При боледуване вкъщи трябва да спазват няколко общовалидни правила и да не губят кураж. Ако живеете сами, останете вкъщи 7 дни от началото на симптомите. Ако живеете с някой, който има непрекъсната кашлица или висока температура, трябва да останете у дома в продължение на 14 дни от деня, когато той е получил симптоми. Ако след това развиете симптоми, трябва да останете вкъщи в продължение на 7 дни от деня, в който симптомите ви започват, дори ако това означава, че сте у дома по-дълго от 14 дни. Следвайте съветите на вашия личен лекар, медицинска сестра или екип за диабет по отношение на вашите лекарства. Ако редовно проверявате КЗ у дома, вероятно ще трябва да го правите по-често. Ако не проверавате нивата на КЗ у дома, имайте предвид признаците на хипергликемия, които включват полиурия (особено през нощта), полидипсия, главоболие, умора и летаргия. Трябва да се свържете с личния си лекар, ако имате такива симптоми. Бъдете хидратирани - пийте много неподсладени напитки и хапвайте малко и често. Ако имате диабет тип 1, проверявайте КЗ поне на всеки 4 часа, включително през нощта, и проверявайте кетоните си. Ако нивото на кръвната захар е високо (обикновено ≥15, но вашият лекар може да ви е поставил различни цели) или ако се установят кетони, свържете се с него. Ако повръщате или не можете да задържите течностите, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

- Диабет и ваксина срещу КОВИД-19 – възможно ли е?

- Не само, че е възможно, не е необходимо.

- Данните показват, че за двадесетина години три пъти е нараснала заболеваемостта от диабет. Възможно ли е да бъде обърната тази тенденция и как?

- Възможно е. Могат да се дадат редица препоръки, защото здравето на обществото трябва да бъде цел на цялото общество, но най-важни са личното осъзнаване на проблема, мотивацията нещо да промениш и волята на го направиш. Това е проблемът, както Хайтов каза „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш". Винаги искаме някой да направи нещата вместо нас – лекарите, министерствата, здравната каса, правителството.

- Необходим ли е скрининг за ранно откриване на диабета у нас? Ще препоръчате ли да има повече програми по отношение на превенцията и в каква насока да са – за възрасти или за ученици?

- Да, скринингът е мощно оръжие в борбата с незаразните социално-значими болести, сред които е диабетът (и затлъстяването, метаболитния синдром и.т.н.). Популационен скрининг (на всички) би бил безрасъдно скъпо начинание, но фокусиран върху рисковите групи е икономически целесъобразен, защото колкото по-рано се открие една болест, толкова по-лесно и ефективно (и ефтино) е лечението й. Например за захарен диабет тип 2 хората в риск, които могат да бъдат скринирани над 40-годшните с родител, брат или сестра с диабет тип 2,наднормено тегло и затлъстяване. Това следва да бъде апавено и при тези с предиабетни състояния – нарушена гликемия на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс. Скрининг е препоръчителен още за страдащите от артериална хипертония, практикуващи физическа активност по-малко от 3 пъти седмично, засегнатите от сърдечно-съдови заболявания и диагностицираните със захарен диабет по време на бременността. В Клиниката по ендокринология на Александровска болница от 2015 г. работи единственият у нас център за превенция на захарния диабет с уникална диагностична апаратура за диабетните усложнения. Проведохме редица скринингови кампании по европейки и национални програми. По-нататък се започва стуктурирана програма за превенция на болестта.

- Очаквате ли повишена заболеваемост от диабет в резултат на пропусната диагностика и ценно време за лечение заради пандемията сега? Имахте ли повече такива случаи в резултат на първата и втората вълна?

- Разбира се. Беше и е нужно хората да се дистанцират у дома с намален достъп до медицински грижи, без разходки и спорт, в самота и тревоги. Всичко това действа депресиращо, дори фрустриращо и демотивиращо, с последствие – влошаване на грижите за „другите болести", включително за диабета.

- Някои от хапчетата при диабет се ползват от дамите са отслабване. Как ще коментирате този въпрос, опасно ли е?

- Пандемията „залъстяване" е по-голяма от пандемията „диабет". Над 2 милиарда хора по света имат повишено тегло и от тях една трета са със затлъстяване. Затлъстяването е един от най-сериозните рискови фактори за развитието на диабет. Намалявайки килограмите, намалява и рискът за диабет. При наличен диабет редукцията на тегло се снижава нуждата от лекарства и се подобрява гликемичния контрол. В ранните етапи може дори да се постигне ремисия, т.е. да имаме нормални кръвни захари без лечение. Борбата с излишните килограми включва промяна в начина на живот – прехранване, обездвижване и стрес, а още лекарства обариа бариатрична хирургия. Понастоящем имаме регистрирани в Европа три лекарства за лечение на затлъстяването, от които едното е инжекционно и в по-ниска доза се използва и за лечение на диабета. Затлъстяването е два основни вида – коремен (мъжки, висцерален, тип ябълка) и на ханша и бедрата (женски, тип круша). Първият тип носи висок риск за диабет и сърдечно съдови заболявания, но може лесно да бъде намалено количеството мазнини. Вторият не увеличава съществено риска, но по-трудно се поддава на редукция. Инсулиновата резистентност (инсулинът не си върши добре работата и затова трябва да се увеличи неговото количество – хиперинсулинемия) повишава апетита и отлагането на мазнини в корема. Лекарството за намаляване на инсулиновата резистентност (метформин) може да доведе до намаляване на теглото, но то не е регистрирано за затлъстяване. То се използва широко за лечение на захарния диабет и предиабета.


Най-добрата диета е да не се стига до нея

Най-добрата диета е да не се стига до нея

Много от модните режими на хранене са нездравословни, Коледният пост също е вид ограничение, но в рамките на 40 дни не би навредил на здрави хора, казва д-р Станимира Станчева – Василева
Над 180 на конференция за очните тумори

Над 180 на конференция за очните тумори

Офталмолози от България и Северна Македония участваха в нея, световно известни специалисти от Израел и Швейцария изнесоха лекции
ХОББ прилича на сезонните инфекции

ХОББ прилича на сезонните инфекции

В България липсват прецизни данни за заболеваемостта, практиката показва случаи както на хипо-, така и на хипердиагностика, казва д-р Васил Шишков
Поставиха четири байпаса през ребрата

Поставиха четири байпаса през ребрата

Минимално инвазивната интервенция е извършена за първи път у нас от кардиохирурзите на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център
Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Здравната каса ще плаща новите пейсмейкъри

Устройството е 20 хил. лв., за начало ще се реимбурсират 10 на година, но реално необходимостта е за около 50-60 човека, казва доц. Васил Велчев

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

Затлъстяването е основен рисков фактор за диабет

България трябва да създаде национална платформа за профилактика на това заболяване, казва д-р Пенка Митева

Нужна е скринингова програма за диабет

Нужна е скринингова програма за диабет

Тя би била от огромно значение за ранната диагноза, профилактиката и лечението, въпрос е на политическо желание и възможности, казва доц. Вера Карамфилова
Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Имплантираха пейсмейкър през бедрото

Интервенцията е направена за първи път в България от доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от УМБАЛ "Св. Анна" в София
Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

Пациентката ни с присадена матка се готви за инвитро

В България има отлични хирурзи, подготвени не по-зле от тези в Европа, възможно е и те да направят подобно присаждане, казва д-р Петър Димитров
Само ентусиазъм за донорството не стига

Само ентусиазъм за донорството не стига

Неонатален скрининг би решил въпроса за ранната диагностика и лечение на имунодефицитите, чакаме го вече година, казва проф. Елисавета Наумова
1 2 3 4 5 ... 57 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ