Медицина

Можем да обърнем заболеваемостта от диабет

13-11-2021 07:00
Скрининг сред рисковите групи ще открие повече хора, на които може да бъде предоставено своевременно лечение, казва проф. Здравко КаменовМожем да обърнем заболеваемостта от диабет
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Диабетът засяга все повече хора на планетата. Някои специалисти дори твърдят, че той започва да се превръща в пандемия. Възможно ли е да се обърне тренда на тази заболеваемост у нас, кои са рисковите фактори, какво да правят хората с тази диагноза по време на КОВИД-19. Това попитахме проф. Здравко Каменов в навечерието на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Проф. Каменов е началник на Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска".
- Проф. Каменов, на 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Каква е картината по отношение на заболеваемостта по света и в нашата страна?

- Картината, за съжаление, е все по-тревожна. Данните от Десетото издание на атласа на Международната Диабетна Федерация, които предстои да бъдат публикувани в началото на декември показват, че понастоящем на Земята живеят 537 милиона хора с диабет, а само преди 2 години в деветото издание те бяха 463 милиона. Тогава бе направена прогнозата, че през 2045 г. ще има 700 милиона, а сега цифрата се коригира на 783 милиона. За съжаление обаче, реалностите винаги са изпреварвали очакванията досега. Всеки десети възрастен (20-79 г) има диабет, а в предишното издание беше 1 от 11. През 2045 вече ще бъде всеки осми. Почти половината (44.7%) от хората с това заболяване не са диагностицирани. В България от него има засегнати около 520 000 възрастни, а 140 000 са засегнати, но не знаят.

- Кои са стойностите за добра норма?

- Типовете диабет, всъщност са 4, но тип 1 и 2 са най-познати. Освен тях има гестационен (диабетът установен в хода на бременността) и някои други по-редки форми. Тип 1 се среща при деца и по-млади хора, които са с нормално или дори намалено тегло, най-често е свързан с автоимунна атака срещу собствения панкреас (наличие на антитела), има слаб наследствен елемент и се лекува с инсулин. Тип 2 (90% от пациентите с диабет) се развива в по-голяма възраст, най-често те са с повече килограми и има изразена наследственост. В началото той се лекува с неинсулинови средства. На по-късен етап и при тип 2 се налага да се започне инсулин. Днес се приема, че контролът на захарния диабет трябва да бъде индивидуализиран. За повечето пациенти с него целите за гликирания хемоглобин (НвА1с), който показва какви са били захарите през последните 2.5 – 3 месеца, трябва да бъдат под 7 на сто. За някои пациенти (млади, с кратка продължителност на болестта, бременни и др.) тези цели са по-ниски – под 6.5%, а за други – възрастни, с много усложнения и с висок риск за хипогликемия – по-високи.

- Кои са факторите, причиняващи диабета?

- Ако имате предвид глобалното разрастване на епидемията „диабет", това е лошият стил на живот, стресът, застаряването, натрупването на патологични гени и други болести. На индивидуално ниво рискът за развитие на диабет се повишава с фамилната обремененост, възрастта, килограмите, сърдечносъдовите заболявания, приложението на някои лекарства, синдромът на поликистозните яйчници, историята за диабет при бременността, кактои раждането на дете над 4 кг.

- Освен кръвната захар, кои са другите показатели, които трябва да се следят, за да е наясно пациентът, че е в норма?

- Хората с диабет имат два – четири пъти по-висок сърдечносъдов риск. Оказа се, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали значимо този риск. Днес говорим за Днес говорим за „мултифакторен подход" в лечението на диабета – контрол на всички рискови фактори. С не по-малко значение от гликемичния контрол е и контролът на артериалното (кръвното) налягане и липидите (мастите) в кръвта, както и на факторите от стила на живот - спирането на тютюнопушенето, намаляване на стреса, правилното хранене и физическа активност. Много важно е да се приемат редовно лекарствата, които са ни предписали – неприлагането и на най-доброто лекарство, го прави безполезно. Така мамим и себе си и лекаря, но в крайна сметка всичко е на наш гръб.

- Безспорно е, че диабетиците са застрашени от по-тежко протичане на КОВИД-19. Как да се подготвят за евентуално среща с коронавирусната инфекция така, че тя да премине по-леко?

- При боледуване вкъщи трябва да спазват няколко общовалидни правила и да не губят кураж. Ако живеете сами, останете вкъщи 7 дни от началото на симптомите. Ако живеете с някой, който има непрекъсната кашлица или висока температура, трябва да останете у дома в продължение на 14 дни от деня, когато той е получил симптоми. Ако след това развиете симптоми, трябва да останете вкъщи в продължение на 7 дни от деня, в който симптомите ви започват, дори ако това означава, че сте у дома по-дълго от 14 дни. Следвайте съветите на вашия личен лекар, медицинска сестра или екип за диабет по отношение на вашите лекарства. Ако редовно проверявате КЗ у дома, вероятно ще трябва да го правите по-често. Ако не проверавате нивата на КЗ у дома, имайте предвид признаците на хипергликемия, които включват полиурия (особено през нощта), полидипсия, главоболие, умора и летаргия. Трябва да се свържете с личния си лекар, ако имате такива симптоми. Бъдете хидратирани - пийте много неподсладени напитки и хапвайте малко и често. Ако имате диабет тип 1, проверявайте КЗ поне на всеки 4 часа, включително през нощта, и проверявайте кетоните си. Ако нивото на кръвната захар е високо (обикновено ≥15, но вашият лекар може да ви е поставил различни цели) или ако се установят кетони, свържете се с него. Ако повръщате или не можете да задържите течностите, потърсете медицинска помощ възможно най-скоро.

- Диабет и ваксина срещу КОВИД-19 – възможно ли е?

- Не само, че е възможно, не е необходимо.

- Данните показват, че за двадесетина години три пъти е нараснала заболеваемостта от диабет. Възможно ли е да бъде обърната тази тенденция и как?

- Възможно е. Могат да се дадат редица препоръки, защото здравето на обществото трябва да бъде цел на цялото общество, но най-важни са личното осъзнаване на проблема, мотивацията нещо да промениш и волята на го направиш. Това е проблемът, както Хайтов каза „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш". Винаги искаме някой да направи нещата вместо нас – лекарите, министерствата, здравната каса, правителството.

- Необходим ли е скрининг за ранно откриване на диабета у нас? Ще препоръчате ли да има повече програми по отношение на превенцията и в каква насока да са – за възрасти или за ученици?

- Да, скринингът е мощно оръжие в борбата с незаразните социално-значими болести, сред които е диабетът (и затлъстяването, метаболитния синдром и.т.н.). Популационен скрининг (на всички) би бил безрасъдно скъпо начинание, но фокусиран върху рисковите групи е икономически целесъобразен, защото колкото по-рано се открие една болест, толкова по-лесно и ефективно (и ефтино) е лечението й. Например за захарен диабет тип 2 хората в риск, които могат да бъдат скринирани над 40-годшните с родител, брат или сестра с диабет тип 2,наднормено тегло и затлъстяване. Това следва да бъде апавено и при тези с предиабетни състояния – нарушена гликемия на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс. Скрининг е препоръчителен още за страдащите от артериална хипертония, практикуващи физическа активност по-малко от 3 пъти седмично, засегнатите от сърдечно-съдови заболявания и диагностицираните със захарен диабет по време на бременността. В Клиниката по ендокринология на Александровска болница от 2015 г. работи единственият у нас център за превенция на захарния диабет с уникална диагностична апаратура за диабетните усложнения. Проведохме редица скринингови кампании по европейки и национални програми. По-нататък се започва стуктурирана програма за превенция на болестта.

- Очаквате ли повишена заболеваемост от диабет в резултат на пропусната диагностика и ценно време за лечение заради пандемията сега? Имахте ли повече такива случаи в резултат на първата и втората вълна?

- Разбира се. Беше и е нужно хората да се дистанцират у дома с намален достъп до медицински грижи, без разходки и спорт, в самота и тревоги. Всичко това действа депресиращо, дори фрустриращо и демотивиращо, с последствие – влошаване на грижите за „другите болести", включително за диабета.

- Някои от хапчетата при диабет се ползват от дамите са отслабване. Как ще коментирате този въпрос, опасно ли е?

- Пандемията „залъстяване" е по-голяма от пандемията „диабет". Над 2 милиарда хора по света имат повишено тегло и от тях една трета са със затлъстяване. Затлъстяването е един от най-сериозните рискови фактори за развитието на диабет. Намалявайки килограмите, намалява и рискът за диабет. При наличен диабет редукцията на тегло се снижава нуждата от лекарства и се подобрява гликемичния контрол. В ранните етапи може дори да се постигне ремисия, т.е. да имаме нормални кръвни захари без лечение. Борбата с излишните килограми включва промяна в начина на живот – прехранване, обездвижване и стрес, а още лекарства обариа бариатрична хирургия. Понастоящем имаме регистрирани в Европа три лекарства за лечение на затлъстяването, от които едното е инжекционно и в по-ниска доза се използва и за лечение на диабета. Затлъстяването е два основни вида – коремен (мъжки, висцерален, тип ябълка) и на ханша и бедрата (женски, тип круша). Първият тип носи висок риск за диабет и сърдечно съдови заболявания, но може лесно да бъде намалено количеството мазнини. Вторият не увеличава съществено риска, но по-трудно се поддава на редукция. Инсулиновата резистентност (инсулинът не си върши добре работата и затова трябва да се увеличи неговото количество – хиперинсулинемия) повишава апетита и отлагането на мазнини в корема. Лекарството за намаляване на инсулиновата резистентност (метформин) може да доведе до намаляване на теглото, но то не е регистрирано за затлъстяване. То се използва широко за лечение на захарния диабет и предиабета.


Ръководство за откриване на белези на рака

Ръководство за откриване на белези на рака

Решихме да направим нещо различно за нашите пациенти, казва д-р Мариaна Атанасова, началник на Отделението по медицинска онкология към ИСУЛ
Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Зачестяват случаите на скарлатина в Европа

Важно е при съмнение за инвазивен тип инфекция причинителят да бъде лабораторно доказан и да се започва навременна терапия с подходящи антибиотици, казват от НЦЗПБ
Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Днес е достатъчна 1 таблетка срещу ХИВ

Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година, преди 20- 30 години хората са умирали млади, казва доц. Иван Балтаджиев от УМБАЛ "Свети Георги"
Живот със сърдечна недостатъчност

Живот със сърдечна недостатъчност

Да спрете пушенето и да се храните здравословно са сред промените, които лекарят може да ви препоръча

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Над 50 простата да се преглежда веднъж годишно

Отчайващ е фактът, че само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или семеен лекар по повод на уринарните си проблеми, казва проф. Иван Дечев
20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

20 000 са възрастните пациенти с ВСМ у нас

Поради организационни пропуски в здравната система голяма част от тях не получават нужната медицинска грижа, тъй като вече са навършили пълнолетие

Медиците се готвят за тежък грип

Медиците се готвят за тежък грип

Заради затварянето по домовете през пандемията сме загубили имунитет, казва д-р Илияна Вълканова

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Флуоресцентно навигиране при чернодрoбни тумори

Заедно с 3D-компютър томографска симулация се подобрява резултата при операциите им, обяснява обясни д-р Елена Арабаджиева от Александровска болница
Що е то трансплантация на стволови клетки

Що е то трансплантация на стволови клетки

Съществуват два вида - автоложна и алогенна, при първата се използват собствен материал, при втората - чужд, обяснява д-р Явор Петров
Само тестът различава КОВИД от грип

Само тестът различава КОВИД от грип

Само след лабораторно изследване може да се установи на какво се дължи респираторната инфекция, предупреждават от МЗ
1 2 3 4 5 ... 51 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ