Интервю

Нужно е да се плаща за качество, не само за обем

15-11-2021 06:28
Но едно служебно правителство, което всеки се чуди как да експлоатира за 3 или 4 гласа повече, не може да направи дългосрочна реформа, казва д-р Александър ЗлатановНужно е да се плаща за качество, не само за обем
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Ще издържи ли здравната система на натиска на КОВИД до края и на тази вълна, има ли опасност тя да се възобнови заради връщането на учениците в клас, какво свърши служебното правителство в сферата на здравеопазването и какво не успя, да очакваме ли промени с бюджета на НЗОК за 2022 г. и какви, попитахме д-р Александър Златанов. Той е зам. министър на здравеопазването и председател на НС на НЗОК.

- Д-р Златанов, какво е актуалното състояние в лечебните заведения в страната с оглед на пандемията? Ще издържи ли здравната система, намалява ли натискът върху нея?

- Да, макар че е поставена под огромно напрежение, особено последните седмици, мисля, че здравната система издържа и ще издържи благодарение на много неща. Главното от тях е персоналът в лечебните заведения. Второто е, че е малко по-добре организирана, малко повече колегите знаят за вируса и за лечението на заболяването, по-малко е и страхът сред тях. Когато съберем всички тези фактори, изводът е точно този – здравната система издържа и ще издържи, Не бива да се притесняваме от това, че ще има хора, които ще имат нужда, но няма да бъдат лекувани.

- С връщането на учениците в училищата имате ли опасения, че отново ще се повиши заболеваемостта?

- Съществуват малки съмнения, че е възможно да се повиши заболеваемостта, за това хвърлихме толкова усилия да създадем безопасна среда и то не само за учениците, но и за всички контактни – родители, баби, дядовци. Затова предприехме тестването на учениците и недопускането по време на учебния процес да има деца с КОВИД, мисля, че то вече се възприе добре, както от учители, така и от родители. Дори вече има един ентусиазъм сред децата да се тестват, минаха притесненията, че ще им се създаде психически дискомфорт, сега те даже се забавляват. Това вече е един полезен елемент от ежедневието им, който намалява риска от разпространение на вируса.

- В пандемичния план, който приехте, обезпечеността с реанимационни легла за КОВИД за страната беше около 700, ние вече леко надвишихме този показател. Какви са ни възможностите, ако има обостряне на ситуацията, да осигурим реанимационни легла със специалисти към тях?

- От доста време търсихме решение на този въпрос. Едно от първите неща, което направихме е, че променихме методиката с решение на НС на НЗОК и допуснахме легла в рамките на интензивните сектор с второ ниво на компетентност, да имат право да осъществяват дейност за лечение на КОВИД-пациенти. Така освободихме не малка част легла, напълно обезпечение с техника, кислород и персонал, които влязоха в употреба. Става дума за 100 легла, които вече отпушихме и те са използваеми за пациенти с КОВИД. С тях интензивните легла стават за тези болни около 800.

Другото, което направихме е, че там, където беше възможно, открихме допълнително интензивни легла, например в болница Лозенец, където има 40 допълнителни легла.

- А специалисти има ли за новоразкритите легла, като тези в Лозенец?

- За да съм безкрайно честен, казвам, че специалистите са същите, но натовареността им стана по-голяма. Така един специалист вместо 5 ще трябва да обслужва например 8 легла. Но при наличието на апаратура и консумативи, с малко по-големи усилия от страна на тези специалисти, това е възможно. Направихме опит и за пренасочване на специалисти, но това не е много възможно, тъй като те по навсякъде не стигат. Все пак на някои места направихме определени логистики. Като цяло на този етап се справяме с нуждаещите се пациенти от интензивни грижи.

- Защо тогава поискахте активиране на механизма за гражданска защита на ЕС?

- Това беше, ако щете, тестване на възможността, ако пандемията тръгне в една друга посока, ако не сработи зеленият сертификат, да имаме допълнителна възможност. И най-вече да знаем на какво можем да разчитаме. Добре да знаеш, че имаш и план Б. Между другото при разговорите с ЕК, те знаеха, че не ни е необходима спешно помощта, но проиграхме и тази възможност, която се надяваме никога да не ни е необходима.

- Доволен ли сте този път от извънболничната помощ?

- Искам да изкажа моето приятно впечатление от доболничната помощ. Мисля, че реалният резултат от работата най-вече в КОВИД-зоните дава една по-ниска натовареност на болниците. Ако това не беше така, може би картинката щеше да е различна. Защото сега виждате цифрите – при много повече заболели от предишните вълни, имаме по-малко приети в лечебните заведения, което означава, че една голяма част от заразените са получили грижа извън болниците. Ние имаме вече над 100 000 теста в КОВИД-зоните, имаме хиляди рецепти и изследвания, които са направени там. КОВИД-зоната приема без направление, безплатно назначава нужните изследвания, безплатно дава пулсиметри на хората, които ще бъдат лекувани в къщи, за да им се следи сатурацията. Всичко това отчитам като навременен и добър ход, за да облекчим натиска върху болниците. Преди какъв беше избора на доказан пациент с КОВИД – лечение през спешна помощ или в болница, хората не можеха да разчитат на 100% на личните си лекари, а КОВИД-зоните дадоха едно спокойствие, че всеки човек може да разчита на помощ. Вече имаме над 110 КОВИД-зони.

- Сам казвате, че на личните лекари по-рядко пациентите са можели да разчитат, означава ли това, че има нужда от преструктуриране на системата и връщане на поликлиниките например?

- Това е един много интересен въпрос. Пандемията свали много маски, показа много слабости, напълно логично е при една кризисна ситуация да се видят слабостите на системата. Но смятам, че има голяма разлика между началото на пандемията и сега. Виждам по-голяма солидарност между лекарите между доболнината помощ, болниците и спешна помощ. Ако мога така да кажа, гилдията се солидаризира. Това обаче не е достатъчно, смятам, че се показаха и някои недостатъци, които правителството с достатъчен дълъг хоризонт на работа може да помисли и да промени. Един пациент трябва да бъде максимално облекчен в диагностиката, в лечението и предаването на следващото ниво, ако се прецени, че има нужда от по-специализирана помощ. Ако някъде са изчерпани възможностите за диагностика и лечение, човек веднага трябва да бъде насочен там, където ще му помогнат. Освен това парите за здравноосигурените хора трябва да бъдат харчени не само за обеми, но и за качество, за резултат. Хората трябва да бъдат добре информирани къде се оказва качествена помощ и тогава те ще избират тези лечебни заведения, а парите, които носят ще отиват в тях. Така ще сработи и пазарният механизъм. Хоризонтът, който има ред нас обаче е твърде къс, за да реализираме или опитаме нещо такова, но това е стъпка, която трябва да бъде заложена, качеството трябва да намери място и при плащането от страна НЗОК към медицинските специалисти.

- Така е, но винаги възраженията са били за липсата на обективност в критериите, които ще се заложат, какви може да са те, така че да са безспорни?

- Трябва да се иска минимум обезпеченост с техника на всички нива, дори при ОПЛ. Може да се дава по-скъпо плащане на услугата, ако лекарите се квалифицират допълнително. Аз ще вкарам това предложение и в Надзора - ако всеки лекар е изкарал още един курс, квалифицирал се е по някакъв начин, защото динамиката в медицината е голяма и тя постоянно се развива, да бъде стимулиран. Другото е обективизиране на състоянието на пациента – той влиза в едно състояние, излиза в друго, промяната е качеството. Освен това на един човек не трябва да се гледа като на решаване на един конкретен проблем, а цялостно. Ако един човек влезе за операция, той трябва да бъде подготвен за нея дори психологически, а когато тя свърши, психиката му трябва да бъде възстановена, за да може той да напусне лечебното заведение като един здрав човек, който разбира своето състояние, а не просто да го пуснеш да си отиде, без да се интересуваш годен ли е за това. И всичко това трябва да влезе в пакета с безплатни грижи. Трябва да се направи и прецизиране на средствата, които се отделят за тези пациенти, така че да се намалят допълнителните пари, които се искат. Защото сега един човек е здравноосигурен, но плаща допълнително, а не трябва да е така. Когато направим всички тези промени, тогава можем да говорим за други неща, като въвеждане на втора здравноосигурителна каса, повишаване на здравната вноска. Защото, ако сега направим това, тези средства ще потънат. Няма нужда да увеличаваш средствата, без да имаш ясна идея как и за какво ще ги изразходваш.

- Ще се опитате ли с НС да прокарате нови политики с бюджета за 2022 г.?

- Разбира се, едно то желанията ми е точно това - да залагаме политики, и дори ще ви кажа какво вече сме направили. Променихме много наредби, които да окажат непосредствен резултат, така че да се види, че това е правилният път. Ще започна с наредбата за медицинската експертиза, там имаше задръстване, защото хора с необратими състояния трябваше през някакъв период да минават през ТЕЛК, ние решихме, че няма нужда от това. Променихме наредбата за придобиване на специалност, дадохме по-голяма възможност и свобода на специализантите – така младите хора в КОВИД-структурите могат да се запишат без конкурс в 10 специалности, това трябва да залегне като политика и да се разшири догодина, защото казваме, че нямаме кадри, а е трудно да се специализира в КОВИД-среда. Заедно с НС на НЗОК решихме да се дадат средства за допълнителни изследвания на бременните, да се плащат два прегледа след раждане от сестри и акушерки, защото след раждане една жена има нужда от съвети и така ще ги получи. Не може да говорим за демографска криза, а да не правим нищо. Друго, с което се гордея е, че премахнахме възрастовото ограничени за дентално лечение под анестезия на хора с увреждания, защото те не могат да се лекуват без упойка, а имаше ограничение за получаването на анестезия само до 18 години. Но въпросът е какво различно ще стане с този човек на 19 години, нищо. Малка е стъпката, но трябва да се върви в тази посока.

- А защото занижихте изискванията за персонал в медицинските стандарти – това работи ли добре за пациентите и медицинските специалисти?

- Тук проведохме много сериозен дебат. Съмнения имахме, но когато направихме анализ на наличните специалисти, установихме, че така или иначе лечебните заведения нарушават стандартите. Затова решихме, че там, където няма да е в ущърб на пациента и като отчитаме наличностите, снижихме стандартите. Имахме случаи, в които се търсят хора с дипломи само, за да се изпълни стандарта, а после средствата се разпределят и за тях, решихме, че е по-справедливо средствата да са за екипа, който реално работи,

- Не трябва ли решението на кадровата криза да е в друга посока – спиране отварянето на нови болници, окрупняване на съществуващите, така че да отговарят на стандартите, по-добър контрол, за да няма черни практики, за каквито споменахте?

- Това е промяната, за която трябва да се работи с много по-широка обществена подкрепа. Трябва да има дългосрочен екип, който да си постави тази задача, да разполага с по-голяма подкрепа и тогава това може да се постигне. От едно служебно правителство, което всеки се чуди как да експлоатира за 3 или 4 гласа повече, това е невъзможно, затова решихме, че е по-добре да направим нещо реално, другото е илюзия поради липса на време.

- За следващата година какви политики с бюджета на НОЗК?

- Това, което искаме да заложим, като голяма политика е да укрепим извънболничната помощ. Тя не е в добро състояние към този момент, дълги години е оставала малко в периферията, а това е мястото, където може да се получи диагностика и лечение и чак тогава човек да се насочва човек към лечебните заведения. Тя трябва да се изпълни със съдържание, ние вече извадихме дейности към извънболничната помощ, които могат да се извършват в нея. Другото е да залегне промоцията и профилактиката в най-ранна детска възраст. Парите вложени в нея ще дадат резултати след 20-30 години и тогава хората ще бъдат по-здрави. Третото е майчиното и детското здравеопазване – информиране, изследване и проследяване на бременните, както и наблюдение в след родилния период, така че тези жени да се чувстват защитени и сигурни. И другото е прецизиране на необходимостта на от специализирани легла и болнични структури. Трябва много внимателно да се види каква помощ може да се получи в доболничната помощ, от каква ще има нужда в болничната, как ще обективизираме изискването за качество в тях и оттам да се стигне до редуциране или спиране на откриването на нови лечебни заведения, които веднага сключват договор с касата.

- Чрез какви механизми смятате да реализирате тези политики?

- Връщам се в първоначалната си теза – нямам право да отговоря, защото времето ни е малко. Имам визия, но като реални стъпки нямам време, това ще остане за мандата на редовното правителство.

- Тоест, за 2022 г. да не очакваме сериозни промени в работата на лечебните заведения?

- Да, може и така да се каже, ако разбира се едно ново управление, което има лостовете и възможностите, няма някакви политики, които смята да заложи. Но ние да заложим нещо, което следващото управление не иска да продължи, ще е в тежест за здравната система.

- А какви са очакванията ви за самия бюджет?

- Няма да претърпи основни разлики със сегашния бюджет. Това, което вече се случи е да разпределим много пари към лечебните заведения, тъй като заради КОВИД-кризата не успяха да изпълнят обема дейност към касата. Ние се опитахме да ги разпределим справедливо и това се възприе от лечебните заведения. Сега има и около 10 млн. лв. заради повишените нужди от кислород. Мисля, че лечебните заведения са в един оптимум на финансите, които получават и няма причина да се притесняваме, че ще изпаднат в тежко положение за това, че лекуват КОВИД.

- За да не стигаме и следващата година до нуждата да се разпределят едни 140 млн. накрая, предвиждате ли увеличение на КП?

- Ние го направихме и тази година заради пандемията. Увеличихме КОВИД-пътеките с решение на Надзорния съвет. Едно от моите предложения беше да се уврличат КП извън КОВИД, но времето не ни стигна, защото исках не да ги увеличим всички, а да направим анализ и да видим кои са надценени, подценени, така че да насочим финансите към подценените. Така щеше да се постигне по-голяма справедливост, защото огромната ножица в заплащането трябва да се притвори. Няма как да се получават стотици хиляди от едни специалисти, а други да са на минимума. И това трябва да е една от политиките в тази посока. Също така да се даде възможност на младите да специализират и да получават пари, а качеството да бъде в основата и на заплащането. Това са политики, които могат да се направят още следващата година стига да има визия и воля.

- От някои болници все пак изказват сериозни притеснения за това, че трупат дългове заради КОВИД?

- Те не са заради КОВИД. Просто има желание всичко да се препише на пандемията, а лично аз, за да се информирам правя дълбок анализ и виждам, че някое лечебно заведение е натрупало дългове, а другите не са. Значи причината е и извън КОВИД.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 697 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ