прогноза

Икономиката се възстановява по-бързо

11-11-2021 16:08
Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност намаля значително, КОВИД все още е рискИкономиката се възстановява по-бързо
Clinica.bg

press@clinica.bg

Икономиката на ЕС се възстановява от предизвиканата от пандемията рецесия по-бързо от очакваното. Една от причините за това е напредването на имунизацията, въпреки това рисковете заради КОВИД съществуват. Това заявиха от ЕК днес, представяйки прогнозата си за развитието на икономиката в следващите три години.

С напредването на кампаниите за ваксинация и с постепенното премахване на ограниченията икономическият растеж в ЕС се възобнови през пролетта и продължи, без да отслабва, през лятото благодарение на повторното отваряне на икономиката. Очаква се икономиката на ЕС да продължи да отбелязва растеж, въпреки засилващите се предизвикателства и да постигне темп на растеж от 5%, 4,3 % и 2,5 % съответно през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 3.8% през 2021 г., с 4.1% през 2022г. и 3.5% през 2023г.


Прогнозата обаче зависи

в голяма степен от развитието на пандемията и темпото, с което предлагането се адаптира към бързото възстановяване на търсенето след повторното отваряне на икономиката. Пазарите на труда в ЕС се подобриха значително благодарение на облекчаването на ограниченията върху дейностите, насочени към потребителите, а процентът на безработица намалява. Очаква се безработицата в ЕС да намалее от 7,1 % тази година на 6,7 % и на 6,5 % съответно през 2022 г. и 2023 г. В България се очаква тя да бъде 5,1 %, 4,6 % и 4,4 % през трите години.


По-добрите перспективи

за растеж сочат по-ниски дефицити през 2021 г., отколкото се очакваше през пролетта. Временният ценови натиск в световен мащаб води до инфлация, чието равнище е най-високо от десет години насам. Това силно нарастване на инфлацията се дължи предимно на рязкото увеличение на цените на енергията, но изглежда е свързано също така с широк набор от икономически корекции след пандемията, което намеква, че настоящите високи равнища са до голяма степен временни. В България се очаква инфлацията да достигне 2,4 % през 2021 г., 2,9% през 2022 г., след което да намалее на 1,8 % през 2023 г.


Въпреки че въздействието

на пандемията върху икономическата активност намаля значително, КОВИД-19 все още не е победен и възстановяването зависи в голяма степен от развитието на болестта както в рамките на ЕС, така и извън него. Несигурността и рисковете около перспективите за растеж остават много високи.


Не сме допуснали загуба на данни на НЗОК

Не сме допуснали загуба на данни на НЗОК

Изпълняваме договора си със здравната каса, въпреки че системите са много остарели, а натовареността им с публични услуги е увеличена с 95%, казаха от „Информационно обслужване"

Пробойните в е-системата на НЗОК са много

Пробойните в е-системата на НЗОК са много

Чувствителните данни в нея не е сигурно, че са добре защитени, това стана ясно от изслушването на „Информационно обслужване", „Оракъл" и здравния фонд в парламента

Ставаш донор за бебе до 5 пъти

Ставаш донор за бебе до 5 пъти

Право на съхраняване на фертилитета при пациенти с онкологични или автоимунни заболявания ще имат и децата с родителско съгласие

Невролозите се събират в Златни пясъци

Невролозите се събират в Златни пясъци

Meжду 2-5 юни ще се проведе техния XXI - национален конгрес, по време на който ще бъдат представени актуални лекции от наши и чужди специалисти
12 393 бебета за първите 3 месеца

12 393 бебета за първите 3 месеца

60 са починалите деца преди да навършат една година през същия период, показват данните на НЦОЗА

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

За да се прекрати това, е нужно да се промени онкологичната грижа в страната, смятат специалисти и депутати

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Безработните намалели с 22 %

Безработните намалели с 22 %

10.6% от хората без заетост у нас са с висше образование, показват данните на НСИ
Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Месец май минава под мотото на борбата с високото кръвно, което е и рисков фактор за инсулта. Докъде сме с профилактиката и лечението на това заболяване у нас, имаме ли нужда от 11 високотехнологични центъра за инсулти, ще успеят ли болниците да платят заплатите, предвидени в Анекса, попитахме проф. Силва Андонова.

Поне 10 болници ще съдят анекса

Поне 10 болници ще съдят анекса

Жалбите ще бъдат входирани до края на другата седмица, казаха от НСЧБ

1 2 3 4 5 ... 52 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ