Коментар

Постигнахме добри неща в преговорите

11-11-2021 14:02
Искаме бюджетът за 2022-ра да бъде увеличен с 25-30 на сто и да не се пренебрегва диалогичността, казва д-р Николай Брънзалов Постигнахме добри неща в преговорите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Правилата, по които ще се разпределят останалите в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) средства на лекарите от доболничната помощ бяха приети от нейния Надзорен съвет и от Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС). Готова е и методиката със съответните правила. Доволна ли е съсловната организация, защо преговорите бяха мъчителни и какви средства ще поиска тя в проетосметката за 2022-ра, попитахме д-р Николай Брънзалов. Той е заместник-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар.
Винаги може да е по-добре, но в един преговорен процес не може да се постигне всичко, тъй като и другата страна има контрааргументи в зависимост от разбиранията си. Въпреки това, постигнахме до голяма степен това, което искахме. Например, факт е остойностяването на дейността за минал период, защото през ноември е и краят на финансовата година, тъй като през декември плащанията са със средства от бюджета за следващата.

 

Като се има предвид пандемията

 

и изтичащата вече 2021-ва е ясно, че не могат да се направи обемът дейности, за да бъде усвоен бюджетът, гласуван от Народното събрание. Затова се наложи да бъдат остойностени дейности за изминал период от време. Имахме забележки по отношение на коефициентите, но в крайна сметка приехме предложенията на Надзорния съвет на НЗОК. Те се отнасяха до някои имунизации, като тези срещу ротавирусната инфекция, ракът на шийката на матката и противогрипните ваксини. Заложените коефициенти не кореспондираха със средствата, които не можеха да бъдат усвоени.

 

Те са за профилактична и диспансерна

 

дейност. Можеше да се настоява и за повече, но в крайна сметка решихме повече да не се задълбаваме с този проблем. Съгласихме се коефициентът да падне върху борбата с коронавирусната инфекция, както и върху колегите, които са работили т. нар. остри случаи. За следващата година обаче ще настояваме бюджетът да бъде увеличен най-малко с 25 на сто, а защо не и 30 процента. Ние не можем да искаме нещо по-малко.

 

Преговорите бяха малко по-особени

 

тази година, но то не е по вина на Българския лекарски съюз. Ние не срещнахме диалогичност за един дълъг период от време. Оттук нататък призовавам да си говорим повече. Въпросът е проблемите да се обсъждат и да се решават, а не това да става едностранно. Недопустимо е единият договорен партньор, в случая БЛС, да научава от медиите какво е решил Надзорния съвет на НЗОК и нейният управител, като после ни се изпраща нещо, което да подпишем. Много се надявам това да не се повтаря, защото всичко може да се реши културно и по пътя на двустранните преговори.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

Ново нападение над медик

Ново нападение над медик

БЛС сезира прокуратурата, вербална и физическа агресия е проявена към личен лекар от Русенско
Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

Болниците и НЗОК си стиснаха ръцете

И през тази година ще действа Методиката, а лимитите на клиниките ще запазят стойностите си от миналата година

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Орязаните бюджети отвориха големи проблеми

Как се справят лечебните заведения с намалените пари в условията на покачване на цените, възможно ли е да се реши проблемът с дефицита на лекари и какво очакват мениджърите от новите управляващи. Това попитахме Красимир Грудев
НЗОК покани болниците на среща

НЗОК покани болниците на среща

Причината са притесненията на лечебните заведения, че бюджетите им за годината ще са орязани

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Вдигат парите за преглед в спешните отделения

Мярката е част от опитите на здравното министерство да компенсира болниците заради повишените сметки за ток

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети

Болниците притеснени за парите си

Болниците притеснени за парите си

Бюджетите на някои лечебни заведения за декември са орязани наполовина, алармират от четири асоциации

1 2 3 4 5 ... 306 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ