интервю

Няма политическа воля за реформи

11-11-2021 06:26
Здравната ни система има потенциал, но нещата трябва да се подредят законово, казва акад. Чавдар СлавовНяма политическа воля за реформи
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Няколко дни преди поредните избори за нов парламент, макар и с глътка въздух, четвъртата вълна на пандемията продължава. Какво е положението в болниците в момента, имат ли още сили лекарите, какви уроци научихме от КОВИД и как трябва да променим системата, попитахме един от най-добрите уролози у нас - акад. Чавдар Славов. Той е бивш зам. министър на здравеопазването, в момента е началник на Клиниката по урология в ИСУЛ „Царица Йоанна" в София, а само преди броени дни стана носител и на най-високото научно звание в България.

- Акад. Славов, какво е положението в момента в болниците?

- Пандемията се отразява на всички – на лекарите, и на пациентите. Безспорно тази вълна е изключително сериозна и затормозява цялата здравна система. Виждате, че КОВИД-отделенията са препълнени, някъде няма и места, не достигат и апарати по информация от МЗ. Ние в ИСУЛ засега успяваме да се справим. Щом разкрием нов сектор за КОВИД, той се напълва буквално за часове и дни. Така че при нас всички интензивни легла и тези за по-леките форми са заети, персоналът не достига. Стига се дотам, че други специалисти, като уролозите например, са обучени да интубират и дават дежурства поради недостиг на реаниматори. Липсата на такива специалисти е хроничен процес, но в пандемичната ситуация проличава по-лесно. В интерес на истината някак успяваме да се справим - всички други кабинети работят изключително спешни случаи, от миналата седмица са спрени плановите операции, по определени специалности клиниките са затворени, други са намалени наполовина, за да дадем шанс на спешните случаи.

- Плановият прием наложително ли беше да се спре в тази ситуация?

- Той по принцип се самоспря, защото пациентите с други заболявания, стресирани от ситуацията, спряха да идват. Ние имахме планирани пациенти за миналата седмица, за предната, половината просто не дойдоха. Най-вероятно причината е уплахата от пандемичната вълна и страха от КОВИД. Но трябва да сме наясно, че заболявания, като онкологичните, ако не се лекуват, със сигурност ще доведат до фатален край, за разлика от КОВИД, където тези, които са ваксинирани го карат много по-леко и много рядко се случва да настъпи екзитус. При нас всички починали не са ваксинирани.

- Сбъркахме ли някъде при управлението на пандемията и по-лош ли е резултатът при тази вълна, отколкото при предходните?

- Аз не съм експертът, който да дава оценка, но познавайки донякъде здравната ни система, грешката е тази, че години наред – особено последните 10-15, не се направиха никакви реформи. Нито във финансирането й, нито в контролирането й. Даде се шанс безконтролно да възникват частни болници, слава Богу, много от тях сега разбирам, че са се включили в помощ на пандемията и разкриват легла за КОВИД, но така или иначе системата остана нереформирана. И за да не съм голословен ще кажа, че през 1997-1998 г. стартира една реформа с въвеждането на общопрактикуващите лекари (ОПЛ), но това нещо не се усъвършенства, не се оптимизира и сега виждате, че голямата тежест, която пада върху ОПЛ не съответства на техния потенциал и като финансиране и като оборудване и като професионални възможности, каквото и да значи това. Имаше един период през 2014 г., когато се прие здравна стратегия до 2020 г., в нея беше заложено какво да се свърши – там фигурираше и демонополизация на НЗОК, и преминаване към ДСГ от КП, които никъде в света не се използват по този начин. Тогава имаше някаква политическа воля, тази стратегия беше приета единодушно и от управляващи, и от опозиция, и какво се случи - на следващата година всичко беше хвърлено в кошчето. Ако беше заработила, сега нещата определено щяха да изглеждат по друг начин.

- Защо не се случва тази реформа при нито едно правителство, без значение на коя политическа сила е то?

- Защото няма политическа воля. Една реформа в здравеопазването е болезнена и отразяваща се на имиджа на определена политическа партия или на управляващите. А здравеопазването е консервативно звено, в което промяна много трудно се случва. Освен това идеални системи по света няма, но можеше да се върви към практики, които са масово наложени в ЕС, като така наречените ДСГ, към комбинираното финансиране. А сега пациентите страдат от това, че трябва да ги изпишем по една КП, за да можем да ги приемем по друга и да продължим да ги лекуваме. Това изисква нерви и много бюрокрация, така че просто трябва да има политическа воля и то не на една партия или друга. Здравеопазването е надпартиен проблем, трябва да се съберат всички партии, съсловни организации, НПО-та и да кажат - 6 години или 10 това ще правим. Тогава нещата биха изглеждали по друг начин.

- Сега говорим непрекъснато за кадровата криза в здравеопазването, проблемът е най-голям при медицинските сестри, където не достигат 35 000, защо и как болниците продължават да работят? Има ли персонал, който да отговаря на медицинските стандарти?

- Стандартите в България са доста сложно понятие. В болницата се мъчим да въведем един иновативен метод за лечение на рака на простатната жлеза, каквато е нискодозовата брахитерапия. И се оказва, че в България от години стандартът за облъчване е 5 милисиверта, в Германия – 20, а навън човек може да се облъчи на 30. Това автоматично ни препраща в една бюрократична сфера и месеци наред се лутаме, не можем да решим проблема, за да започнем иновативното лечение заради ей такива стандарти. Същото е и със стандарта лекар-сестра. Нашите специалисти по здравни грижи са прекрасни и затова намират лесно пазар навън. Нека не се лъжем - при тях проблемът е финансов, недостатъчното заплащане, някъде и лоши условия на труд, иначе университетите ни произвеждат достатъчно кадри.

- Така е, но как функционират болниците в това положение?

- С пресилване на физическите възможности на тези хора. В ИСУЛ се оправяме, част от нашите сестри, да не кажа половината, работят в КОВИД-отделения, но 100% от служителите в нашата клиника са ваксинирани – от санитарите до лекарите.

- Каква е перспективата за здравната система в страната ни с увеличаващ се брой болници, застаряващи и намаляващи кадри?

- Перспективи има, университетите всяка година произвеждат лекари, факултетите по здравни грижи също, може би там може да се увеличи малко бройката, въпросът е след това как да задържим тези хора тук.

- Има ли нужда системата от преструктуриране с оглед на намаляващото население?

- Разбира се, виждате, че всичко е концентрирано в болниците в големите градове. Малките градове, въпреки че и аз бях склонен да бъдат превърнати в спешни центрове, сега в пандемията вършат чудесна работа за пациентите, за които не се налага интензивни грижи.

- В каква посока трябва да е едно преструктуриране?

- Има няколко карти, които описват къде и колко болници трябва да има. Ние сме на първо място в Европа по брой легла за активно лечение съотнесено към населението. Но трябва да се промени манталитета и на нас медицинските работници – да бъдем по-отзивчиви, а българският пациент трябва да разбере и да не злоупотребява с това, че лекарят в България е недооценен и да не влиза в болница, когато може да се лекува амбулаторно. Трябва да се засили извънболничната дейност и голяма част от пациентите да остават там. В нашата клиника например с един модерен цистокоп, пациентите вместо да постъпват по КП, ние ги правим амбулаторно след лечение на тумори на пикочния мехур и простатната жлеза. Има начини, но пак трябва да се променят законите и наредбите. Сега българският пациент има достъп до лекар от днес за днес, докато в Англия в държавния сектор се чака по три години, а в частния - до месец-два. Нашите българи, които работят навън, затова се обаждат и си запазват час и ден за преглед тук. А безплатни прегледи каквито сега правим ние - за мъже с андрологични проблеми, е рядко явление другаде. Така че ние имаме потенциал, просто нещата трябва да се подредят със законови уредби.


Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Трябва да има наказания

Трябва да има наказания

Недопустимо е да бъдат нападани лекари, мерките да са по-строги, ако трябва да се промени и законодателството, казва Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 770 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ