Региони

Осъдиха Столична община за мръсния въздух

09-11-2021 13:30
Тя има една година да предприеме мерки, решението е на Софийския градски съд и подлежи на обжалване Осъдиха Столична община за мръсния въздух
Clinica.bg

press@clinica.bg
Столична община(СО) е бездействала по проблема с мръсния въздух и затова в рамките на една година трябва да предприеме нужните мерки за подобряването на околната среда. Това става ясно от решение на Софийски градски съд (СГС) по дело, заведено от граждани и неправителствени организации. То не е окончателно и може да се обжалва.

В решението си съдът посочва, че СО е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в София. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за периода 2013-2016 г. средногодишните им стойности са превишавали допустимите норми от 35 пъти в годината.

Също така кметството не е приело актуална

програма за управление на качеството на въздуха. Столична община не е изпълнила на максимум и задължението си да информира обществото относно качеството на въздуха. На база тези заключения СГС осъжда общината в рамките на една година да вземе мерки в тази насока. Една от тях трябва да е свързана с въвеждане на стимули за алтернативни начини на отопление.

Също така общината е задължена да обсъди

възможностите за създаване на етажни паркинги, увеличаване на буферните и изграждане на цялостна велосипенда мрежа. Съдът посочва още, че трябва да се предприемат и други мерки като информационни кампании, раздаване на безплатни респираторни маски, прегледи при пулмолог и алерголог и др.


Делото бе заведено с колективен иск

от граждани и организацията „Група за чист въздух" срещи общината, заради редовно превишаванена фините прахови частици в периода 2015-2017 година. В своя иск те цитират и данните на СЗО, според които вследствие на замърсяването на въздуха на годишна база в България умирали 8000 - 9000 души. Сегашното решение на СГС обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд. 

РЕАКЦИЯ
СО: Не сме бездействали

Съдът отхвърля изцяло твърденията на жалбоподателите, че от 2017 г. до момента Столична община е бездействала и не е приет оперативен план с мерки за намаляване на рисковете от превишения на нормите за качество на въздуха, обявиха от ведомството по-късно.

Столична община вече е предприела описаните от съда мерки. На първо място, по отношение на искането за въвеждане на стимули за незамърсяващи методи на отопление, Столична община от няколко години изпълнява първата и най-голяма програма за безплатна подмяна на стари печки на дърва и въглища на домакинствата с екологични форми на отопление. Само до края на тази година Столична община ще монтира над 1100 екологични уреда за отопление, които заменят стари замърсяващи печки. Програмата, финансирана с европейски средства, продължава и през следващата година, припомниха от общината.

Столична община реализира и най-мащабната програма за модернизация на градския транспорт. В периода е пусната в експлоатация третата линия на метрото, обновени са 90% от автобусите на градския транспорт с нови ЕВРО6 и се реализира програма за закупуване на електробуси.

В последната година са изградени нови буферни паркинги. Вече работят 3 нови паркинга по третата метролиния, както е един допълнителен по първа линия. Столичен общински съвет одобри и програма за изграждане на етажни паркинги в кварталите, като в процес на одобрение са три проекта в „Надежда", „Студентски" и „Слатина". Столична община изпълнява и специална програма за облагородяване на „кални точки" в кварталите, като през тази година са реновирани 48 такива места.

Столична община завършва и проекта и Наредба за въвеждане на зони с ниски емисии, за което с решението на съда се постановява 6 месечен срок. Вследствие на предприетите мерки от страна на общината, в последните 3 години няма превишение на средногодишната концентрация на ФПЧ10, зяявиха от Столична община.
Затягат мерките и в София-област

Затягат мерките и в София-област

Учениците от 5 до 11 клас в минават на онлайн обучение, а заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,  реши местният щаб
КОВИД леглата в страната се запълват

КОВИД леглата в страната се запълват

В Гоце Делчев няма нито едно свободно, почти всички са заети и в Благоевград, в Кюстендил мога да свършат за часове
Кръводаряването за Пирогов продължава

Кръводаряването за Пирогов продължава

От спешната болница благодарят на десетките граждани отзовали се на апела досега
 Младежи от БЧК в помощ на бездомно семейство

Младежи от БЧК в помощ на бездомно семейство

Заедно с връстници от селата около Мездра събират средства за нов дом на останалите без къща в резултат на пожар
Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Бум на хоспитализирани с К-19 деца в Бургас

Бум на хоспитализирани с К-19 деца в Бургас

Заради увеличаващият им се брой в МБАЛ „Рахила Ангелова" в Перник обмислят КОВИД отделение за тях
Пирогов спешно търси кръв

Пирогов спешно търси кръв

Тя е необходима за оказване на своевременна помощ на настанените за лечение пострадали души, казват от спешната болница
Мъж нападна и души зъболекар

Мъж нападна и души зъболекар

Реагирал на забележката му да не вдига шум в чакалнята, от БЗС реагираха остро срещу нападението
Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
5 бебета на Бабинден в болница Тракия

5 бебета на Бабинден в болница Тракия

За цялата 2021 година в лечебното заведение са проплакали 419 новородени

1 2 3 4 5 ... 145 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ