Криза

Уницеф с кампания за детското психично здраве

04-11-2021 11:31
Един на всеки седем младежи е диагностициран с депресия, 46 000 се самоубиват всяка година по света, припомнят от организациятаУницеф с кампания за детското психично здраве
Clinica.bg

press@clinica.bg
УНИЦЕФ в България започна национална кампания в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите, озаглавена „Отвъд усмивките. Как си всъщност?". С помощта на дарители и партньори организацията ще разработи онлайн платформа за самопомощ и психологическа подкрепа за тийнеджъри. Тя ще е безплатна и достъпна на български език.
Както вече clinica писа, децата и младите хора ще усещат влиянието на КОВИД-19 върху своето психично здраве и благосъстояние години напред. Това предупреждава УНИЦЕФ в свой доклад, изготвен на базата на проучвания по тази тема. Според последните данни повече от един на всеки седем младежи по света на възраст между 10 и 19 години живеят с диагностицирано психично разстройство. Почти 46 000 подрастващи губят живота си в резултат на самоубийства всяка година, което е сред топ 5 причините за смъртни случаи в тази възрастова група.


Съществува огромна пропаст

 

между нуждите по отношение на психичното здраве и неговото финансиране. Докладът показва още, че в световен мащаб около 2% от бюджетите на правителствата за здраве се харчат точно за психично здраве. „Изминаха дълги 18 месеца за всички нас, особено за децата. Със затварянето и ограниченията заради пандемията те прекараха незаличими години от живота си далеч от семействата, приятелите, класните стаи, игрите, които са ключови елементи на детството, казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

 

Видим е само върхът на айсберга

 

Правителствата инвестират твърде малко, за да вземат мерки във връзка с тези критични нужди. Не се придава достатъчно важност на връзката между психичното здраве и бъдещото развитие в живота", посочва тя. Според международно изследване на деца и възрастни в 21 страни, проведено от УНИЦЕФ и „Галъп", средно един от петима млади хора между 15 и 24 години казва, че често се чувства депресиран или има малък интерес към различни дейности. Докато наближава трета година с КОВИД-19, влиянието върху психичното здраве и благосъстоянието на децата и младите хора продължава да е огромно. Според последните данни на УНИЦЕФ най-малко едно от седем деца в света е било директно засегнато от затварянето и ограничителните мерки, а повече от 1,6 млрд. са били ощетени от влошаване на учебния процес.

 

Нарушаването на рутинните дейности,

 

образованието, развлеченията, както и безпокойството за семейните доходи и здравето, кара много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си. Например онлайн проучване в Китай в началото на 2020 г., цитирано в „Положението на децата по света", показва, че около една трета от участниците в него се чувстват изплашени и тревожни. Диагностицираните психични разстройства, включително дефицит на вниманието и хиперактивност, тревожност, аутизъм, биполярно разстройство, поведенчески разстройства, депресия, хранителни разстройства, интелектуални увреждания и шизофрения, могат съществено да навредят на здравето, образованието и работоспособността на децата и младите хора.

 

Макар че влиянието върху живота

 

на децата да не може да се изчисли, нов анализ на „London School of Economics" към доклада показва, че пропуснатите ползи за икономиката заради психични разстройства сред младите хора, които водят до неработоспособност, се изчислява на почти 390 млрд. долара на година. Документът отбелязва, че комбинацията от генетика, опит и фактори от околната среда от най-ранните дни, включително родителски грижи, училищното образование, качеството на взаимоотношенията, излагането на насилие или злоупотреби, дискриминацията, бедността, хуманитарните кризи и здравните извънредни ситуации, като например КОВИД-19, оформят и оказват ефект върху психичното здраве на децата през техния живот.

 

Защитните фактори, като любящо семейство,

 

безопасна училищна среда и позитивни отношения с връстниците, могат да намалят риска психични разстройства, но докладът предупреждава, че съществени бариери, включително стигма и липса на финансиране, пречат на много деца да се радват на позитивно психично здраве и да имат достъп до подкрепата, от която се нуждаят. Затова УНИЦЕФ призовава правителствата и партньорите от публичния и частния сектор да се ангажират и да насърчават психичното здраве за всички деца и младежи, като се погрижат за най-уязвимите.

 

На засегнатите може да се помогне

 

със спешни инвестиции в психичното здраве в различни сектори, не само в здравния, за да подкрепят цялостен подход за превенция, насърчаване и грижа. Такива са още сферите на образованието и социалната закрила, включително програми за родители и лица, полагащи грижи за деца. Важно е да се предприемат мерки срещу стигмата към младите хората с психични разстройства. „Психичното здраве е част от физическото здраве. Твърде дълго, и в богатите, и в бедните страни, сме виждали твърде малко разбиране и твърде малко инвестиции в този съществено важен елемент за достигането на пълния потенциал на всяко дете. Това трябва да се промени", смята Хенриета Фор.Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Има затруднения в достъпа до здравна информация

Има затруднения в достъпа до здравна информация

Това показват резултатите от анкета сред 20 журналисти от 16 национални, регионални и специализирани медии

Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Днес обнародваха и парите за по-високи заплати в спешна помощ, психиатриите и РЗИ-та

И НАП с нов шеф

И НАП с нов шеф

Начело на агенцията застава Борис Михайлов, причината е, че Румен Спецов е давал противоречиви данни за събираемостта, което поставя в риск и разходите на държавата, съобщиха от МС

Държавата смени представителите си в НСТС

Държавата смени представителите си в НСТС

В нея вече ще влзизат вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева

Служебно здравеопазване

Служебно здравеопазване

Заради липсата на устойчиво редовно правителство от 2017 г. насам, на практика министрите на президента играят огромна роля в запазването на политиката на статуквото

Болниците увеличили дейността със 7%

Болниците увеличили дейността със 7%

Ръстът за първите шест месеца на годината спрямо миналата при личните лекари е още по-малък – едва с 1 на сто

Д-р Александър Златанов се връща в МЗ

Д-р Александър Златанов се връща в МЗ

Той ще бъде единият от заместниците на служебния здравен министър, останалите ще са д-р Тома Томов и Лидия Чорбанова, научи clinica

У нас частният интерес е над всичко

У нас частният интерес е над всичко

През миналата седмица стана ясно, че още три кардиохирургии и онкологични центъра за лъчелечение и нуклеарна медицина ще се появят у нас. Те ще са в частни болници в Бургас, Пловдив и София. Има ли нужда страната ни от още кардиохирургии и какви ще са последиците от разкриването им, попитахме д-р Стоян Лазаров.

1 2 3 4 5 ... 62 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ