Консулт

Как децата ще се върнат в клас

04-11-2021 10:03
За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване Как децата ще се върнат в клас
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравно министерство официално прие правилата, по които децата ще могат да се върнат в клас. В областите с висока заболеваемост над 500 на 100 хил. това ще е възможно чрез прилагане на щадящи тестове. Най-рано малките ученици от 1 до 4 клас обаче ще могат да се върнат в клас на 10 ноември, а до тестване ще се стигне, ако 50% от родителите са дали съгласие. Публикуваме най-честите въпроси по темата и отговорите на образователния министър акад. Николай Денков. Те са представени по време на Отрасловия съвет за социално партниране към МОН.
Какъв тип ще бъдат тестовете

Избрани са два типа антигенни тестове с плюене в пликче. Успешното им използване изисква подкрепата на детето от наблюдаващ възрастен. Тестовете са с висока чувствителност за констатиране на вируса на Ковид 19 и модификациите му. Според МЗ не могат да се правят в домашни условия. Максимална продължителност на тестването до 30 минути. Изцяло са безопасни, безвредни и нищо не се лапа от ученика.


Кой ще извършва тестването


Училищен екип, в който могат да участват класен ръководител, медицинско лице от училището (където има), родител от класа или от обществения съвет, лице от непедагогическия персонал, друг учител (психолог, педагогически съветник, логопед, заместник-директор, друг начален учител); Подкрепата на класния ръководител от родителите е изключително полезна и необходима при провеждането на тестването, за да не бъде сам и от него да се очаква да свърши чудеса сам. Всички лица участващи в процеса на взимане на тестовете трябва да имат поне един от елементите на зелен сертификат.


Колко често


Два пъти седмично. Понеделник – ден след два почивни дни и при констатиран положителен тест при дете/деца се отделят (карантинират) от класа, а останалите ученици учат нормално.

Четвъртък – ден за второ тестване. Според МЗ се прави тестване през три дни, заради тридневен инкубационен период на вируса и точното му констатиране.


Какво ства при положителен тест

При констатиран положителен тест при дете се следва следната последователност – класният ръководител се обажда на родителя, който си взима детето. Родителят се свързва с личен лекар. Прaви се PSR test на детето и след потвърден положителен тест се карантинира. При показан отрицателен тест детето се връща в училище. Отсъствията за предходния ден се извиняват от медицинското лице или личен лекар.

Останалите ученици от класа учат присъствено в училище. За карантинираното дете се организира ОРЕС според възможностите на училището.


Къде ще се хвърлят използваните


За София – град, чрез подразделението на МОСВ – ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) по график обхожда училищата и прибира събраните и съхранени в завързани чували с всичко от използваните тестове. ПУДОС има ангажимент за тяхното изгаряне. За страната МОН пое ангажимент чрез националното сдружение на общините да организира подобна логистика по събиране и изгаряне.

Чувалите с използваните тестове се съхраняват в специално за тази цел малко помещение до което няма достъп ученици или персонал.


Kaк тестовете ще достигнат до училищата


Центърът за съхранение на тестовете за София и други градове ще е в базата на БЧК в Лозен. От там отделните РУО си ги взимат и с техен транспорт се пренасят до градовете, а от там по график в училищата. Съхранението на тестовете НЕ изисква хладилник. Доброволци към БЧК на областно ниво са в готовност за броене и разпределение на тестовете.


Кой ще извършва тестване на деца със СОП


Родителите на учениците със СОП в домашни условия.


Какво става с нежелаещите да се тестват


Тестване се провежда само ако поне 50% от родителите в класа желаят. При нежелание за тестване класа продължава обучение в ОРЕС. Директорът и учителите от начален етап е необходимо да направят промени в организацията на учебния ден, когато се провежда тестване. Денят започва с тестване и продължава с учебните часове. Промяната на графика може да е свързана с разместване на часовете от седмичната програма, промяна на междучасията, използване на ЧК или втори час на класа, или други промени, според спецификата на училището и класа.

Тестват се само ученици, за които родителите са дали съгласие. За учениците които не се тестват си остават в домашни условия, като за тях се осигурява ОРЕС според възможностите на училището – асинхронно или синхронно.


Кои класове ше се тестват


Учениците от 1 до 4 клас.


Откога 


Най-рано от 10 ноември.


Предвижда ли се тестване на учителите


Да. Със същите тестове, като те се заплащат от тях или от училището.Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Терапията се назначава в зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ