Надежда

МЗ спира плановия прием

03-11-2021 16:01
Без локдаун през КОВИД кризата, осигурени са 400 000 теста за децата, стигат за две седмици, учениците тръгват на училище на 8 ноември, казва министър КацаровМЗ спира плановия прием
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравно министерство спира плановия прием във всички болници от утре - 4 ноември. Това съобщиха от здравното ведомство.
Причина за мярката е тежката пандемична ситуация. Изключения в плановия приме ще има само за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, както асистираната репродукция и ражданията. Целта е да облекчи натискът върху болниците и да се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в КОВИД-звена, а екипите да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти, заявиха от МЗ.

Въпреки пандемияния натиск,

от ведомството не планират да затварят страната. „Почти всеки ден обсъждаме с директорите на регионалните здравни инспекции въпроса за болничните легла. Почти на максимум са заети навсякъде страната тези за реанимационни грижи. Въпреки това, здравната система се справя и поема нуждаещите се. Това ни кара да мислим, че ще преминем кризата без да стигаме до локдаун", каза здравният министър Стойчо Кацаров пред Дневник. По думите му броят на хоспитализираните и заболелите на домашно лечение не е показател, за да се стигне до затваряне на обществени места. Като вариант за излизане от тежката ситуация той посочи ваксинирането и спазването на противоепидемичните мерки.

 

МЗ е одобрило два доставчика

на тестове за учениците от 1 до 4 клас, тъй като количествата са големи. Резултатите по тях ще се отчитат със слюнка в торбичка. Първоначално договорените бройки ще стигнат за няколко седмици. Предстои да бъдат обявени отново обществени поръчки за допълнителни количества. Така учениците, от първи до четвърти клас, ще могат да се върнат присъствено на училище на 8 ноември. Предвижда се на по-късен етап да се върна в класните стаи и по-големите ученици.

 

Как точно децата ще се върнат в клас

 

всъщност ще зависи от заболеваемостта в конкретната област. Ако тя е над 500 на 100 хил. важи правилото с щадящи тестове. Ако обаче е между 250-500 на 100 хил. училищните власти могат да избират между два варианта. При първия се учи 100% присъствено, но при тестване, а при втория - 50% от учениците са в клас без да се изследват.  При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.


МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

МЗ одобри адаптираните бустери срещу К-19

Те са за лица на и над 12 години, и само за хора със завършен преди това имунизационен цикъл
Увеличават бюджета на 120 болници

Увеличават бюджета на 120 болници

Здравната каса предлага да им се дадат още 43 млн. лв. през октомври, три четвърти отиват в осем частни болници, една държавна и една общинска

Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

Само две области още са в пандемия

Само две области още са в пандемия

Те са Кюстендил и Враца, средната заболеваемост продължава да намалява и вече е 101.97 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И СЗО вижда края на пандемията

И СЗО вижда края на пандемията

През октомври ще има нова среща, на която ще се реши дали КОВИД все още представлява извънредна ситуация за общественото здраве по света
Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Повече пациенти, по-малко приходи за медиците

Това става ясно от данните на здравното министерство за финансовите резултати на лечебните заведения за полугодието 

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

Пристигнаха адаптираните ваксини срещу Омикрон

МЗ одобри препоръки за прилагането първична имунизация и за бустерна доза срещу КОВИД, казват от ведомството
20 области са свободни от КОВИД

20 области са свободни от КОВИД

Разпространението на заразата падна под 125 на 100 000, показват междувременно актуалните данни НЦЗПБ
Нови мерки в градини и училища

Нови мерки в градини и училища

Те не включват носене на маски или дистанционни уроци, учениците трябва да се хранят по график, по възможност часовете на отделните класове да започват по различно време и др.
1 2 3 4 5 ... 445 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ