пандемия

И „Св. Марина" се задъхва

03-11-2021 15:21
КОВИД постави в неравностойно положение лечебните заведения, натискът легна само върху част от тяхИ „Св. Марина
Clinica.bg

press@clinica.bg

След най-големите държавни болници в столицата, в хватката на КОВИД вече се задъхват и структуроопределящите клиники в страната. Заради пандемията УМБАЛ „Света Марина" е подложена на огромен натиск, алармираха от лечебното заведение днес.

Една трета от леглата на варненската университетска болница са заети с КОВИД пациенти, пак около една трета от персонала й също е пряко ангажиран с тяхното лечение. Общо 19 клиники и отделения от общо 38 са трансформирани в структури за лечение на пациенти с КОВИД-19, съобщиха от болницата. В обособените сектори са разкрити 467 легла, от които 74 са интензивни. На практика за КОВИД пациенти е трансформирана една трета от всички 1300 легла в болницата.


Пряко с лечението на заразните

пациенти са заети и 641 лекари, медицински сестри и санитари или почти една трета от общо 2000 служители в болницата. Останалите екипи обезпечават спешната и неотложна помощ, включително диагностиката и лечението на деца, онкологично и хематологично болни и пациенти с психиатрични заболявания, съобщиха от лечебното заведение. Оттам допълниха, че рязко се увеличават и разходите за лекарства, консумативи, предпазни средства, ток, вода, отопление, кислород и възнагражденията на персонала.


Месечните разходи само за ток,

вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 000 лв., уточняват от болницата. Затова само преди месец от лечебното заведение настояха пред здравната каса да се увеличат цените на клиничните пътеки за КОВИД. От фонда обаче не реагираха позитивно, обяснявайки, че нямат информация от всички лечебни заведения за реалните разходи, както и че скоро вече са индексирали цените.


Финансирането на болниците,

които поемат пациенти с КОВИД обаче е изключително важна тема, тъй като в момента здравните власти съсредоточиха заразните болни в шепа държавни болници. Сред тези лечебни заведения са Пирогов, ВМА, УМБАЛ „Св. Анна" в София, УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, както и всички областни болници.

Почти всички легла в „Пирогов"

за КОВИД болни са заети. В спешната болница те са общо 268, като отделно тези за реанимационни грижи с 53. От лечебното заведение заявиха, че утре, 4 ноември, ще бъде обсъдена възможността за реорганизация на още легла в такива за пациенти с коронавирусната инфекция. Същевременно ВМА излезе с апел за набиране на доброволци в помощ на медицитe. „Приятели, днес отново имаме нужда от вашата подкрепа", обърнаха се с призив към всички студенти по медицина.

Критична е ситуацията и в „Свети Георги"

в Пловдив. Преди седмица леглата за терапевтични грижи бяха увеличени от 200 на 250. Интензивните са 20, като отделно има и 4 за деца. Към 16.00 ч. свободните терапевтични бяха 26, а интензивните – 8, съобщиха от Областната администрация.

Свръхнатоварена е и МБАЛ-Сливен.

„От 140 легла за терапевтични грижи, заетите вече са 136, от 12 реанимационни, свободни са 5, каза директорът на лечебното заведение д-р Васислав Петров. Областните и общинските поемаме най-големият удар особено места, където други лечебни заведения няма", допълни той.


Това обаче води до намаляване

на редовния поток с пациенти в тях, както и на очакваните приходи от здравната каса. Както вече clinica.bg писа, над 141 млн. лв. са парите, които болниците няма да могат да усвоят до края на годината с дейността си в момента. Голяма част от тези средства са точно на лечебните заведения, които поеха удара от пандемията.

Повечето от тях не само, че не успяват

да усвоят прогнозните си бюджети, но и базата от 85%. В същото време редица малки частни клиники, а и някои по-големи, нормализираха потока си от пациенти и заплащане. Въпреки това здравната каса реши да раздели парите по равно на всички болници, които имат поне няколко пациента с КОВИД - 10% от леглата, реално без да отчита броя и тежестта на състоянието им. По този начин обаче здравните власти поставят още веднъж в неравнопоставеност болниците у нас. В същото време натискът над шепата големи и структуроопределящи държавни болници продължава да се увеличава заради лошото управление на пандемията и пропуснатите възможности тя да се вземе под контрол.Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
Продължавайте да дарявате надежда и любов

Продължавайте да дарявате надежда и любов

Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото, казват от БАПЗГ
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

В момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв., казва зам. здравният министър д-р Петър Грибнев
Етичната комисия още без решение за Мангъров

Етичната комисия още без решение за Мангъров

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи той погазва етичните принципи на лекарската професия, казват от БЛС
Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

1 2 3 4 5 ... 307 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ