Подадена ръка

Дядо Васил: Винаги ще паля свещ за спасителите си

24-03-2017 08:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дядо Васил: Винаги ще паля свещ за спасителите сиВ болница „Тракия” оперираха безвъзмездно потрoшения крак на самотника от Кърнаре
Заслужено или не, у нас частните болници често са синоним на „печелбарство". Един благороден жест от тази седмица обаче разбива този мит. И доказва, че доброто е възможно – дори, когато си най-отчаян.

На 21 март 73-годишният самотник Васил Атанасов от село Кърнаре, потрошен след инсулт, беше опериран безвъзмездно в болница „Тракия" по решение на нейния собственик Иван Колев. Екип ортопеди под ръководството на д-р Христо Бинев успешно постави в счупената му бедрена кост т.нар. „златен пирон". Цената на импланта е 1680 лв. и не се поема от здравната каса.

Белята с дядо Васил станала на 2 март. Докато подрязвал асмата в двора си, пенсионерът бил покосен от инсулт и паднал лошо от стълбата. Дъщерята на селския кмет Боньо Бонев – Ана, повикала в линейка. Но в пловдивската болница попарили пенсионера с новината, че трябват близо 2 000 лв., за да закърпят костта на левия му крак с пирон. За дядо Васил, чиято пенсия е едва 320 лв., алтернативата била да се прибере у дома. Повече от две седмици самотникът бил прикован към леглото, в адски мъки. А кметът и добри хора от селото се мобилизирали и започнали кампания, за да съберат пари за операцията му.

И тогава дошло спасението – собственикът на болница „Тракия” случайно прочел покъртителната история на дядо Васил в интернет. Станало му жал за самотния старец, който се превивал от болки в дома си, със счупения крак, защото нямал никакви близки и веднага решил да му помогне. „Същият този ден

моят дядо, Иван Колев, на когото съм кръстен, имаше рожден ден

Може би този факт също ме накара да взема решението“, разказва младият мениджър на болница „Тракия“. Той незабавно се обадил в болничното заведение и разпоредил линейка да отпътува за Кърнаре и да транспортира дядо Васил до Стара Загора. 

Това не е първият жест на Иван Колев, с който помага на човек в беда. По негово решение в края на миналата година в лабораториите на болница „Тракия“ безплатно бяха извършени всички изследвания за бъбречната трансплантация на 9-годишния Байрям, който до дни ще отпътува за операцията в Германия заедно със своя донор – баба му Селима. Различни облекчения при ортопедични и други операции в болница „Тракия“ ползват и всички деца, които по една или друга причина постъпват като пациенти в здравното заведение.
„За съжаление, отделни жестове като този не могат да помогнат на всички нуждаещи се хора, които страдат заради хроничното недофинансиране на родното здравеопазване, но все пак е някаква помощ“, категоричен е Иван Колев.

А при визитацията в ортопедично отделение след операцията дядо Васил не знае как да се отблагодари на лекарите и собствениците на болницата за направеното добро. Пенсионерът е прегледан от от лекуващия си доктор Христо Бинев и завеждащия отделението д-р Петьо Братоев. Специалистите го уверяват, че възстановяването му върви добре. „Искам да се оправя по-бърже”, пожелава си дядо Васил, който не може да се нарадва на грижите на персонала на болницата. И признава:

Нямам имоти, само къщата и сигурно щях да я продам

за да спася крака си“, признава дядо Васил. „Пенсията ми е малка – като си купя хляб, мляко, лекарствата, платя сметките и нищо не остава. Но ще моля Господ и всяка седмица ще паля свещ на всички хора, които ми помогнаха“, казва дядо Васил.

Той е изключително благодарен и на кмета на село Кърнаре Боньо Бонев, както и на хората, дарили пари по специално разкритата сметка на негово име. Възрастният човек все още дори не знае колко точно са парите в нея. Според изчисленията на кмета обаче, до 20 март те са били 2 900 лв. А добри хора донесли на ръка в кметството и още 300, които секретарката на Бонев чинно е записала в тефтера си. Част от събраната сума дядо Васил смята да използва за раздвижване на оперирания си крак. С някой лев ще си купи малко дърва за следващата зима. А, каквото остане, се кани да дари на други хора като него, нуждаещи се от пари за лечение. Защото доброто трябва да се умножава.Майка Тереза от Монтана

Майка Тереза от Монтана

Патронажната сестра Даниела Томова обикаля 18 села, за да лекува най-бедните и да им вдъхва надежда

Скромният отговор на славата

Скромният отговор на славата

Няма как да не съм вярващ и да работя това, раждането е Божествено дело, казва д-р Иван Китов
Магията на Новолунието

Магията на Новолунието

В миналото е съществувало поверие, че името, дадено на детето при раждане, оказва влияние върху съдбата му. Днес едва ли някой вярва в „програма", която определя пътя на човек. И все пак, малко вълшебство в живота не е излишно. Поне така ми се струва, че се е получило при д-р Айча Заралиева. Защото името й означава Новолуние.
За стрелките на времето и спортния хъс

За стрелките на времето и спортния хъс

Най-голямата ми болка е, че покрай свръхинформираността на хората, медицината "олекна", казва проф. Асен Балтов
Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
Духовният лечител на българите в Страсбург

Духовният лечител на българите в Страсбург

Мечтая, един ден да имаме тук хубава българска църква, в която да служа, каза отец Георги
Когато математиците станат лекари

Когато математиците станат лекари

Кабинетите на джипитата са с най-широко отворени врати, казва д-р Румен Алексов
Ангелът на българските лекари  в чужбина

Ангелът на българските лекари в чужбина

Българската общност е нещо много важно, когато стане въпрос за работа и квартира, само българин може да ти помогне, каза Наталия Константинова
Очи в очи с КОВИД-19

Очи в очи с КОВИД-19

Винаги съм работила спешност, защото това беше мечтата ми, каза д-р Дияна Димитрова
За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
1 2 3 4 5 ... 17 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020