Криза

Положението в болниците - критично

02-11-2021 15:17
Интензивните отделения в Пловдив и Монтана препълнени, днес следобяд се очаква решение на РЗИ как ще се преструктурират лечебните заведения в София Положението в болниците - критично
Clinica.bg

press@clinica.bg
Положението в болниците из страната става все по-критично с всеки изминал час. На повечето места, за да приемат пациент, трябва някой да бъде изписан ли да почине.
Голяма част от леглата за лечение на КОВИД-19 вече са заети. В столицата положението е драматично още от миналата седмица, всички големи болници, които поемат основния поток от пациенти с КОВИД като УМБАЛ „Света Анна", Пирогов, Токуда, Белодробната болница и т.н. са на предела. Затова здравните власти започнаха да изграждат интензивна база в Лозенец, засега обаче не е ясно кога ще е готова. Междувременно днес следобяд се очаква решение на столичната регионална инспекция как ще се преструктурират лечебните заведения и къде ще се поема потока с пациенти.

Препълнени са интензивните отделения

 

и в провинцията. От 35 пациенти в МБАЛ „Свети Георги – Сити Клиник" в Монтана 30 са на кислород. Персоналът едва смогва да обслужи всички приети. Леглата в лечебното заведение, според пандемичния план, са 25, но се е наложило да бъдат разкрити още 12. Леглата се освобождават бавно, тъй като хората постъпва с тежки усложнения. За последните дни починалите в областта са над 20 души. МБАЛ-Монтана също е препълнена.

Всички интензивни легла в област Пловдив

са заети. До обяд във вторник единични свободни легла имаше в МБАЛ „Свети Пантелеймон", но те бяха за по-леки случаи. Препълнена е и МБАЛ „Свети Мина", която приема най-много коронавирусни пациенти. Кислородът там е на привършване. По думите на директора й проф. Петър Петров има количества само за още един ден.

 

Почти до краен предел е пълна


и УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Ст. Загора. Заети са 153 легла, като пациентите на 82 от тях са на кислородотерапия. Само 20 бяха свободните в ранния следобед. От тях 10 са за кислородотерапия и 10 за по-леки случаи. Дванадесетте реанимационни легла също бях заети. "Ако заболеваемостта продължава с този интензитет, напълно възможно е скоро да няма къде да приемем болен. Повечето от пациентите идват със започнато някакво лечение вкъщи, но без диагностика, направена в структурите на извънболничната помощ", коментира директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев.

 

На 80% от леглата в Бургас

за пациенти с КОВИД-19 са заети. "Областта разполага с 417 такива места, като те са в 11 болници със звена за коронавирусни пациенти", каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Към момента свободните са 80. Свободни са и 15 реанимационни поста, другите 15 са заети. "Лекарите, медицинските сестри, обслужващият песонал, всички са преуморени. Ако хората не се пазят и не вземат мерки, скоро няма да има кой да ги лекува", заяви той. По думите му не е възможно да бъдат привлечени медици от по-малките лечебни заведения в по-големите, защото просто няма свободни, които да не се грижат за КОВИД пациенти.

В УМБАЛ „Св. Марина" във Варна

към момента са разкрити 411 болнични легла за лечение на пациенти с КОВИД, от които 44 интензивни. Общо 17 от клиниките и отделенията са преструктурирани в звена за лечение на пациенти с коронавирусната инфекция. Повече от 557 служители – медицински и немедицински персонал, обслужват хоспитализираните пациенти. Натоварването е голямо, тъй като това е една от основните клиники в страната, в която се лекуват заразните пациенти.

"На привършване са местата

за болни от К-19 и в област Русе", предупреди директорът на РЗИ д-р Искра Генева. Леглата за хора с тази диагноза са общо 278 за случаи без усложнения и 70 за интензивно лечение. Свободни са 53 за неусложнени пациенти и 13 за нуждаещи се от интензивни грижи. "Заради изчерпване на капацитета на лечебните заведения в други области вече имаме п риведени пациенти от областите Силистра, Разград и Търговище", каза още д-р Генева. Остра е нуждата от инфекционисти, които са само двама. Анестезиолозите също недостигат. По думите на д-р Генева след въвеждането на зеления сертификат на 19 октомври, напливът за еднодозавата ваксина на "Янсен" е скочил с 6,5 пъти. Всяка сутрин пред РЗИ се вият опашки за бързи антигенни тестове, тъй като много работодатели вече ги изискват от неваксинираните. В лабораторията на инспекцията те са напълно безплатни.

И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
1 2 3 4 5 ... 414 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ