СЕЗОНИ

Надхитрете стрелките с топъл душ и тъмнa спалня

23-03-2017 07:38
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Надхитрете стрелките с топъл душ и тъмнa спалня  Стойте далеч от фитнеса, смартфона и сложните задачи след смяната на часа, съветва психологът проф. Божидар Димитров
Пролетта официално е тук - личи и по прекрасното слънце навън. А от неделя вече ще живеем и според лятното часово време. На 26 март, в 3.00 ч през нощта, трябва да преместим часовниците с един час напред. Как се отразява промяната на часа върху организма? Clinica.bg потърси отговорите от проф. Божидар Димитров, който е експерт по психофизиология.

С преминаването към лятното часово време печелим един светъл час вечер, но в същото време губим това време сутрин. Така, докато влезем в ритъм, ще ставаме за работа още преди слънцето да е изгряло. Местенето на часа и напред, и назад нарушава естествения ни вътрешен часовник и настройките на цикъла „ден-нощ“, който сме си изградили досега. Как ще ни се отрази промяната, зависи от индивидуалния организъм, навиците за сън и начина на живот за всеки отделен човек. Като цяло "загубата" на час през пролетта е по-трудно поносима отколкото промяната и добавянето на един час наесен, смятат лекарите. 

ВИЗИТКА
 

Божидар Димитров е бивш директор на Института по психология към БАН. Специалист е по психофизилогия, като повече от 20 години се занимава с медицина на съня.

Средно човек се нуждае от 8 часа сън, макар че някои „минават“ само с 5-6 часа, а за други са необходими 10, обяснява проф. Божидар Димитров. Трябва да се има предвид, че е важно не само неговото количество, но и качеството, защото човек може да се върти в леглото, без да спи пълноценно, добавя той. По неговите думи, най-трудно ще понесат промяната в часа учениците, които трябва да стават по-рано, отколкото са свикнали в последните месеци. Заради недоспиването в първите седмици след промяната малките вероятно ще бъдат по-разсеяни и ще се уморяват по-бързо. Заради това неговият съвет е да се опитате да накарате децата няколко дни по-рано

да си лягат поне 30 минути преди обичайния си час

за да могат да се „настроят“ за промяната. Проф. Димитров разказа и за любопитен експеримент, проведен в един от американските щати преди години. Децата там започнали да учат с един час по-късно, отколкото първоначално. След удължаването на спането с един час всички значително си подобрили успеха си, казва проф. Димитров.

Други, които трябва да бъдат особено внимателни след смяната на часа, са шофьорите. При тях опасностите са големи, защото липсата на достатъчна концентрация дори само за миг или пък моментното заспиване могат да предизвикат катастрофи. Има различни проучвания, според които в деня след промяната (понеделник) пътно-транспортните произшествия са се увеличили. Разбира се, смяната на часа може да се отрази и всички останали, независимо от тяхната професия и възраст. Някои може да станат по-нервни, неспокойни,

да забравят важни задачи или се скарат с колегите си

Смяната на часа е замислена, за да се пестят разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина за учене и работа. Реално обаче местенето на стрелките има малък икономически ефект - доказано е, че са пренебрежимо малки ползите от спестяването на енергия, казва проф. Димитров. Той обаче признава, че промяната е полезна заради факта, че след приключване на работните ангажименти всъщност денят ни остава светъл. Време, което хората могат да използват за разходки, например.

Какво можем да направим, за да преодолеем по-лесно преминаването към лятното часово време? Не трябва да се пие алкохол или напитки с кофеин преди лягане, не е  препоръчително да се приемат и храни, които дразнят стомаха, обяснява проф. Димитров. По-важното е обаче, че е добре да не гледаме и телевизия. Изобщо - всички онези мобилни устройства, които излъчват силна светлина, защото тя убива мелатонина, който се отделя в организма и по принцип помага за заспиването, казва експертът. Нищо чудно, ако сте изкарали час с взиране в телефона или таблета, след това да не успявате да заспите, сякаш сте изпили кана с кафе. Знам, че е трудно достижимо е, но моят съвет е

да се изнесат и мобилните телефони

извън спалнята, казва проф. Димитров.

Хигиената на съня е термин, използван за описване на тези действия, които можете да предприемете, за да създадете лесна „среда“ за спане, както и да повишите шансовете си за заспиване и то - дълбоко. Добре е да си легнете в затъмнена спалня, където да няма странични шумове и да не бъде прекалено топла. Ако ставате през нощта, за да отидете до тоалетната, не включвайте силна светлина, а по-слаба нощна лампа. Причината е, че тя може да ускори или забави циклите от съня, в зависимост от това кога се „подаде“ към организма.

Експертът по съня препоръчва и вечер след промяната в часовото време да не се играе фитнес или да не се прекалява с друга физическа дейност, защото така се активизира тялото и след това се заспива още по-трудно. Може да се отпуснете и допълнително в топла, но не гореща вана, в комбинация с аромати на соли и тиха музика или пък загряващ душ. 

При възможност в първите дни след смяната на часовото време, докато се нагодите към промяната, е добре да ограничите задачите на работа, които изискват прекомерна концентрация и предизвикват по-голямо усилие. При някои хора неразположението минава за седмица, при други – може да продължи и месеци, но вероятно повечето хора няма да имат проблеми, казва проф. Димитров. По-дразнещото е, че наесен отново ще се променя часа, смее се професорът.

 

ИСТОРИЯ

 

Идеята се ражда през войната


На практика за първи път лятно часово време е било въведено от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. След това идеята се възприема и от Великобритания.

В България лятното часово време е въведено през 1979 г. От 1999 г. превъртането на часовника с час напред става в 3 часа през нощта в последната неделя на март, а в последната неделя на октомври стрелките се връщат отново с един час назад.Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

Финансирането на психиатрията трябва да се уеднакви

В началото на тази година, правителството постави акцент върху психиатричната помощ. Кои са най-сериозните проблеми, какви спешни мерки трябва да се вземат и какво казват натрупалите се инциденти за психичното здраве на нацията ни, попитахме д-р Цветеслава Гълъбов, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".
Еуфория издава манията

Еуфория издава манията

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Какво е характерно за манията, попитахме д-р Захари Зарков. 
Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Тъгуването по любовта над 6 месеца става болест

Любовта е най-висшето човешко чувство. Какво казва медицинската наука или в частност психиатрията за нея, може ли страданието по любовта да се превърне в болест, попитахме д-р Румяна Динолова, психиатър от НЦОЗА.
Кариерата изяжда любовта

Кариерата изяжда любовта

В месеца на Свети Валентин и в Деня на влюбените потърсихме специалистите, за да разберем какво ни пречи да имаме успешни връзки. Отговорите дава проф. Захарина Савова.
Самоубийствата намаляват

Самоубийствата намаляват

Агресията във филмите трябва да се цензурира, казва д-р Владимир Наков
70% от депресарите не стигат до лекар

70% от депресарите не стигат до лекар

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, казва д-р Захари Зарков
Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Непрекъснато сме в неосъзнато напрежение

Как технологиите промениха ежедневието ни и как  ни се отразява все по-забързания ритъм. Как да се справим с живота на бързи обороти, така че да пощадим психиката си, казва проф. Захарина Савова.
Пет съвета за здравословно хранене

Пет съвета за здравословно хранене

След тежките празнични трапези всеки се зарича да започне диета още на следващия ден. Дали обаче това е решение на въпроса и какво означава рационален режим на хранене, казва СЗО. 

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Докато се опитваме да отслабнем, пълнеем

Да изглеждаме добре е важно. С настъпването на студените сезони обаче, всеки започва да се притеснява от килограмите. какво да правим, попитахме диетолога д-р Ипократис Пападимитракос.

Самота мъчи тинейджърите

Самота мъчи тинейджърите

Научете децата си да общуват и ако имат проблеми ги пратете да работят, съветва детският психиатър д-р Здравка Янева

1 2 3 4 5 ... 8 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020