Интервю

Здравето не трябва да се политизира

23-03-2017 07:02
Не може на всяка спирка да има болница, казва доц. Цветомир ДимитровЗдравето не трябва да се политизира
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Общинското здравеопазване е сред най-чувствителните теми в страната, а състоянието му става все по-тежко. Така ли е и в столицата, кои са най-големите проблеми пред тези болници и какво очакват лекарите от политиците, попитахме доц. Цветомир Димитров. Той е директор на Първа градска болница в София.

- Доц. Димитров, постоянно се казва, че общинското здравеопазване е много зле, така ли е наистина?

- Мога да кажа, че общинското здравеопазване в София не е зле, тъй като кметът и Столична община застават зад нас и ни помагат, като финансират прегледи и дейности, които не се покриват от здравната каса.

- Ако нямахте този гръб на общината, бихте ли могли да се справите?

- Истината е, че тогава трудно бихме могли да се справим.

- Кои са пробойните, където не получавате финансиране от касата или министерството?

- Това са дейностите при неосигурените пациенти, при социално слабите, които имат нужда от медицинска помощ, а няма как да се финансират от здравната каса.

- Първа градска е една от най-добрите общински болници в София, какви са финансовите ви показатели за миналата година?

- Така е, Първа градска болница наистина е една от най-добрите общински болници. През миналата година през нея са минали 14 000 пациенти и завършихме с положителен финансов резултат. Искаме и занапред да е така, но става все по-трудно да работим в условията на лимити и огромна конкуренция заради многото болници в София. Определено не ни е лесно.

- Нали се очакват промени в лимитите по здравна каса?

- В момента няма нищо променено, дори лимитите са малко намалени в сравнение с миналата година. Но нямаме право да ги надхвърляме, както беше и преди. От 1 април трябва да има един буфер от 3%, който също е в рамките на лимита. Той може да се пренася в рамките на тримесечието. Това е добре, но лимите все пак ни мъчат.

- Здравният министър и Лекарският съюз казаха, че този буфер от 3% ще ви даде възможност да работите в почти безлимитна среда, така ли е и според вас?

- Нека да видим какви ще са условията и тогава пак ще говорим. Но лимитите притесняват не само мен, а всички болници, защото има дейност, която е реално извършена, а не е заплатена.

И с буфера лимитите продължават да ни мъчат

- За миналата година колко е била надлимитната дейност при вас?

- Ние гледаме да спазваме лимита, който ни се дава, защото обичаме да работим по правилата. Затова имаме надлимитна дейност в рамките на 100-150 хил. лева.

- Това довело ли е до понижение на приходите ви в сравнение с 2015-2016 г.?

- Да, това се отрази на приходите ни, а оттам и на всичко останало. Но не сме намалявали заплатите на персонала, дори успяхме да ги увеличим малко.

- Каква е средната заплата на лекарите и сестрите?

- Средната заплата на лекарите е 1300 лева, а на сестрите е около 900 лв., но в тези цифри не влизат допълнителните приходи от клинични пътеки. Естествено, тези стойности не са високи и ние искаме да ги увеличим.

- Успявате ли да задържите персонала си?

- Ако трябва да съм искрен – трудно. Проблемът е особено голям при сестрите. Затова въведохме по-гъвкава политика и вече поемаме следването на младите, ако останат да работят при нас няколко години. Предлагаме хубави специализации и за лекари, с които да ги задържим. В момента сме наели 10 нови млади сестри, а докторите са още повече.

- Когато говорим, че има сериозен проблем със сестрите, това какво означава – има недостиг в отделенията или успявате да покривате стандартите?

- Засега успяваме, но младите сестри не остават в България, а заминават за чужбина.

- Има ли опасност да се стигне до закриване на отделения в болниците заради недостиг на кадри?

- Не трябва да бягаме от тази тема, истината е, че има много болници, само в София те са 80. Затова в Столична община имаме една работна група, в която и аз участвам, в нея дискутираме проблемите за окрупняване на общинските болници. Не може всяка да предлага всичко - трябва да се специализира в някои направления, а другите да бъдат окрупнени и преструктурирани.

- Стигнали ли сте до конкретна визия за преструктурирането?

- Да, има варианти за преструктурирането и за окрупняването на отделения, включително и при ДКЦ-та. Сега те са 40 и няма нужда всички да съществуват, някои нямат пациенти, не отговарят напълно на изискванията. Не смятаме, че трябва на всяка цена да задържим една структура, от която няма нужда.

- Какви са идеите за преструктуриране на болниците, какво ще се запази тук например?

- Тук водещи са отделенията по хиругия, офталмология, неврология и УНГ, неонатология, имаме и много добра образна диагностика. Другите отделения могат да се преструктурират в съответствие с другите болници, където тези структури са по-силни. Така ще се окрупни съставът и апаратурата и ще се работи по-добре.

Поемаме следването на
млади сестри, за да останат на работа при нас

- Болниците ще запазят ли юридическата си самостоятелност?

- Това е процес, който не е толкова лесен и кратък. В момента това е нашата цел, а дали ще се запази, ще покаже времето.

- Кога планирате да започне това преструктуриране?

- Мисля, че ще започне още в края на тази година. То е съгласувано с представителите на другите лечебни заведения, с политическите сили. Тепърва ще мине за съгласуване в СОС, където ще се обсъжда.

- Очаквате ли да има напрежение?

- Възможно е да се появи някъде напрежение, но целта е да запазим хората и самите отделения и клиники да отговарят на нивото на компетентност и да се развиват. Няма как да се получи всяка болница да предлага всичко. Ние закрихме отделението по урология, защото останахме само с един специалист. Но няма смисъл да го поддържаме само, за да съществува. В столицата урологии има навсякъде – в „Александровска“, МВР-болница, "Пирогов", 4-та Градска, 5-та Градска и все пак имаше напрежение. В момента на всяка спирка има болница и това е излишно.

- Миналата година се прие здравна карта, за да се направи това преструктуриране в страната, имаше ли ефект?

- Не, виждате, че отново идват избори, няма и последователност в различните политици, за да стане такова преструктуриране. Нещо градивно е направил предният министър, вземете, развийте го, не е нужно да се отрича всичко. Имаше преди идеи за окрупняване на деветте болници в карето около „Александровска“, но не стана. Не трябва да има партийност в здравеопазването.

- Чухме много партийни обещания покрай изборите, вярвате ли им, реалистчни ли са?

- Не вярвам много. Всички са единодушни, че трябва да се въведе електронно здравеопазване, ДСГ, поетапна демонополизация на здравната каса и да се развие доброволното осигуряване. Всички казват едно и също, но малко трудно се получават нещата. Надявам се, че вече ще има воля да се направят.

- Защо не се направиха досега тогава?

- Би трябвало да попитате политиците, може би не е било приоритет здравеопазването.

- А проблемът не идва ли от самото съсловие?

- Може би и нашето съсловие не е толкова обединено. Трябва да сме по-единни, да си защитаваме интересите. Сега всеки работи своята си работа и не се интересува от другите проблеми, статуквото трудно се променя.

- Има ли злоупотреби в системата, пръстовият отпечатък даде ли ефект?

- Всеки трябва да си носи отговорността за нарушенията. Според мен пръстовият отпечатък имаше някакъв временен ефект. Най-малко показваше, че пациентът физически е тук. Но той може да е само една временнна мярка за въвеждане на електронното здравеопазване.

- Очаквате ли нещо от служебното правителство?

- Не, то си свърши работата, за толкова кратък период нищо не може да се направи.

- Имаше идея да се въведе електронен търг за болниците, как гледате на нея?

- Според мен идеята е добра, защото по този начин ще паднат цените на лекарствата за болниците.

- Ще стане ли скоро университетска Първа градска болница?

Съсловието ни трябва да
е по-единно, за да
браним интересите си

- Надяваме се, водим преговори в момента и с ректора на МУ-София проф. Виктор Златков и с Плевенския университет. Ние и сега сме база за обучение на специализанти по очни, ушни болести, неврология.

- Какви други планове имате за развитието на болницата?

- В апаратурно отношение сме добре, но искаме да подобрим битовите условия. Имаме проект и за въвеждане на електронна система в болницата за архивиране на данни, за документооборот. Не планираме да развиваме нови специалности заради лимитите, а и няма как всеки да развива всичко, трябва да се профилира.

- Болницата прави ли социални кампании?

- Да, целогодишно. В момента извършваме безплатни профилактични прегледи при специалисти по хиругия, офталмология и УНГ. Прегледите се извършват всеки вторник и четвъртък, след предварително записване на регистратурата. Повече информация има на сайта ни.


Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Епидемиолози се събират в Цигов чарк

Национална конференция „ХИВ/СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести" ще се проведе от 30 май до 2 юни 2024 г., съобщи МУ-Пловдив
Обновиха урологията в Силистра

Обновиха урологията в Силистра

Областната болница закупи за отделението ново обзавеждане и медицинска техника на обща стойност 156 000 лв., съобщиха оттам
Обучение за евакуация при бедствия в Пловдив

Обучение за евакуация при бедствия в Пловдив

То беше в УМБАЛ „Свети Георги", включваше тематични лекции и практически занятия, тренировките се правят два пъти годишно, съобщиха оттам
Уебинар за онкологични заболявания

Уебинар за онкологични заболявания

Той ще се проведе на 8 юни, предназначен е за общопрактикуващи лекари и специалисти, казват от СОНМ

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Спасиха разкъсано от болт око на мъж

Това стана с ювелирна операция в Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска", съобщиха оттам
ИАМН проверява смъртта на дете

ИАМН проверява смъртта на дете

Агенцията изпрати инспектори в МБАЛ-Благоевград, ЦСМП – Кюстендил и личния му лекар, съобщиха оттам
Лекция за семейно планиране в Пловдив

Лекция за семейно планиране в Пловдив

Тя ще се проведе на 21 май, организира се от „Искам здраво дете" съвместно със Студентски съвет към ПУ „Паисий Хилендарски"
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще се проведат в ИСУЛ на 22 и 23 май и се организират по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония
Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Един продължава за шеф на СБАЛПФЗ в София

Д-р Кирил Палавеев отива на трети кръг в конкурса на МЗ, съперници за поста няма
Бдение за хората със СПИН

Бдение за хората със СПИН

То ще се проведе на 19 май в неделя пред катедралния храм "Св. Ал. Невски"
1 2 3 4 5 ... 302 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ