Интервю

Здравето не трябва да се политизира

23-03-2017 07:02
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Здравето не трябва да се политизираНе може на всяка спирка да има болница, казва доц. Цветомир Димитров
Общинското здравеопазване е сред най-чувствителните теми в страната, а състоянието му става все по-тежко. Така ли е и в столицата, кои са най-големите проблеми пред тези болници и какво очакват лекарите от политиците, попитахме доц. Цветомир Димитров. Той е директор на Първа градска болница в София.

- Доц. Димитров, постоянно се казва, че общинското здравеопазване е много зле, така ли е наистина?

- Мога да кажа, че общинското здравеопазване в София не е зле, тъй като кметът и Столична община застават зад нас и ни помагат, като финансират прегледи и дейности, които не се покриват от здравната каса.

- Ако нямахте този гръб на общината, бихте ли могли да се справите?

- Истината е, че тогава трудно бихме могли да се справим.

- Кои са пробойните, където не получавате финансиране от касата или министерството?

- Това са дейностите при неосигурените пациенти, при социално слабите, които имат нужда от медицинска помощ, а няма как да се финансират от здравната каса.

- Първа градска е една от най-добрите общински болници в София, какви са финансовите ви показатели за миналата година?

- Така е, Първа градска болница наистина е една от най-добрите общински болници. През миналата година през нея са минали 14 000 пациенти и завършихме с положителен финансов резултат. Искаме и занапред да е така, но става все по-трудно да работим в условията на лимити и огромна конкуренция заради многото болници в София. Определено не ни е лесно.

- Нали се очакват промени в лимитите по здравна каса?

- В момента няма нищо променено, дори лимитите са малко намалени в сравнение с миналата година. Но нямаме право да ги надхвърляме, както беше и преди. От 1 април трябва да има един буфер от 3%, който също е в рамките на лимита. Той може да се пренася в рамките на тримесечието. Това е добре, но лимите все пак ни мъчат.

- Здравният министър и Лекарският съюз казаха, че този буфер от 3% ще ви даде възможност да работите в почти безлимитна среда, така ли е и според вас?

- Нека да видим какви ще са условията и тогава пак ще говорим. Но лимитите притесняват не само мен, а всички болници, защото има дейност, която е реално извършена, а не е заплатена.

И с буфера лимитите продължават да ни мъчат

- За миналата година колко е била надлимитната дейност при вас?

- Ние гледаме да спазваме лимита, който ни се дава, защото обичаме да работим по правилата. Затова имаме надлимитна дейност в рамките на 100-150 хил. лева.

- Това довело ли е до понижение на приходите ви в сравнение с 2015-2016 г.?

- Да, това се отрази на приходите ни, а оттам и на всичко останало. Но не сме намалявали заплатите на персонала, дори успяхме да ги увеличим малко.

- Каква е средната заплата на лекарите и сестрите?

- Средната заплата на лекарите е 1300 лева, а на сестрите е около 900 лв., но в тези цифри не влизат допълнителните приходи от клинични пътеки. Естествено, тези стойности не са високи и ние искаме да ги увеличим.

- Успявате ли да задържите персонала си?

- Ако трябва да съм искрен – трудно. Проблемът е особено голям при сестрите. Затова въведохме по-гъвкава политика и вече поемаме следването на младите, ако останат да работят при нас няколко години. Предлагаме хубави специализации и за лекари, с които да ги задържим. В момента сме наели 10 нови млади сестри, а докторите са още повече.

- Когато говорим, че има сериозен проблем със сестрите, това какво означава – има недостиг в отделенията или успявате да покривате стандартите?

- Засега успяваме, но младите сестри не остават в България, а заминават за чужбина.

- Има ли опасност да се стигне до закриване на отделения в болниците заради недостиг на кадри?

- Не трябва да бягаме от тази тема, истината е, че има много болници, само в София те са 80. Затова в Столична община имаме една работна група, в която и аз участвам, в нея дискутираме проблемите за окрупняване на общинските болници. Не може всяка да предлага всичко - трябва да се специализира в някои направления, а другите да бъдат окрупнени и преструктурирани.

- Стигнали ли сте до конкретна визия за преструктурирането?

- Да, има варианти за преструктурирането и за окрупняването на отделения, включително и при ДКЦ-та. Сега те са 40 и няма нужда всички да съществуват, някои нямат пациенти, не отговарят напълно на изискванията. Не смятаме, че трябва на всяка цена да задържим една структура, от която няма нужда.

- Какви са идеите за преструктуриране на болниците, какво ще се запази тук например?

- Тук водещи са отделенията по хиругия, офталмология, неврология и УНГ, неонатология, имаме и много добра образна диагностика. Другите отделения могат да се преструктурират в съответствие с другите болници, където тези структури са по-силни. Така ще се окрупни съставът и апаратурата и ще се работи по-добре.

Поемаме следването на
млади сестри, за да останат на работа при нас

- Болниците ще запазят ли юридическата си самостоятелност?

- Това е процес, който не е толкова лесен и кратък. В момента това е нашата цел, а дали ще се запази, ще покаже времето.

- Кога планирате да започне това преструктуриране?

- Мисля, че ще започне още в края на тази година. То е съгласувано с представителите на другите лечебни заведения, с политическите сили. Тепърва ще мине за съгласуване в СОС, където ще се обсъжда.

- Очаквате ли да има напрежение?

- Възможно е да се появи някъде напрежение, но целта е да запазим хората и самите отделения и клиники да отговарят на нивото на компетентност и да се развиват. Няма как да се получи всяка болница да предлага всичко. Ние закрихме отделението по урология, защото останахме само с един специалист. Но няма смисъл да го поддържаме само, за да съществува. В столицата урологии има навсякъде – в „Александровска“, МВР-болница, "Пирогов", 4-та Градска, 5-та Градска и все пак имаше напрежение. В момента на всяка спирка има болница и това е излишно.

- Миналата година се прие здравна карта, за да се направи това преструктуриране в страната, имаше ли ефект?

- Не, виждате, че отново идват избори, няма и последователност в различните политици, за да стане такова преструктуриране. Нещо градивно е направил предният министър, вземете, развийте го, не е нужно да се отрича всичко. Имаше преди идеи за окрупняване на деветте болници в карето около „Александровска“, но не стана. Не трябва да има партийност в здравеопазването.

- Чухме много партийни обещания покрай изборите, вярвате ли им, реалистчни ли са?

- Не вярвам много. Всички са единодушни, че трябва да се въведе електронно здравеопазване, ДСГ, поетапна демонополизация на здравната каса и да се развие доброволното осигуряване. Всички казват едно и също, но малко трудно се получават нещата. Надявам се, че вече ще има воля да се направят.

- Защо не се направиха досега тогава?

- Би трябвало да попитате политиците, може би не е било приоритет здравеопазването.

- А проблемът не идва ли от самото съсловие?

- Може би и нашето съсловие не е толкова обединено. Трябва да сме по-единни, да си защитаваме интересите. Сега всеки работи своята си работа и не се интересува от другите проблеми, статуквото трудно се променя.

- Има ли злоупотреби в системата, пръстовият отпечатък даде ли ефект?

- Всеки трябва да си носи отговорността за нарушенията. Според мен пръстовият отпечатък имаше някакъв временен ефект. Най-малко показваше, че пациентът физически е тук. Но той може да е само една временнна мярка за въвеждане на електронното здравеопазване.

- Очаквате ли нещо от служебното правителство?

- Не, то си свърши работата, за толкова кратък период нищо не може да се направи.

- Имаше идея да се въведе електронен търг за болниците, как гледате на нея?

- Според мен идеята е добра, защото по този начин ще паднат цените на лекарствата за болниците.

- Ще стане ли скоро университетска Първа градска болница?

Съсловието ни трябва да
е по-единно, за да
браним интересите си

- Надяваме се, водим преговори в момента и с ректора на МУ-София проф. Виктор Златков и с Плевенския университет. Ние и сега сме база за обучение на специализанти по очни, ушни болести, неврология.

- Какви други планове имате за развитието на болницата?

- В апаратурно отношение сме добре, но искаме да подобрим битовите условия. Имаме проект и за въвеждане на електронна система в болницата за архивиране на данни, за документооборот. Не планираме да развиваме нови специалности заради лимитите, а и няма как всеки да развива всичко, трябва да се профилира.

- Болницата прави ли социални кампании?

- Да, целогодишно. В момента извършваме безплатни профилактични прегледи при специалисти по хиругия, офталмология и УНГ. Прегледите се извършват всеки вторник и четвъртък, след предварително записване на регистратурата. Повече информация има на сайта ни.Облекчават изискванията за строеж на градини

Облекчават изискванията за строеж на градини

Целта е изграждане на повече детски заведения, заради недостига на места в столицата
Млад лекар спаси жена в двора на болница

Млад лекар спаси жена в двора на болница

Тя припаднала на стълбите пред Родилната зала на МБАЛ-Пазарджик и изпаднала в клинична смърт
Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Taтяна помага цял месец на Инфекциозното в Бургас

Тя е медицинската сестра-доброволка от общинското здравеопазване
Пускат и автобусите до Витоша

Пускат и автобусите до Витоша

Предлагаме намаление на интервалите, докладът ще бъде предложен за гласуване на Столичния общински съвет, каза Йорданка Фандъкова 
Кухните за деца отварят врати

Кухните за деца отварят врати

Служителите са тествани за коронавирус през изминалата седмица, казаха от Столичната община
Безплатни тестове  за хепатит С

Безплатни тестове за хепатит С

Те ще извършват в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" от 18 до 22 май
Нова апаратура за реанимация на УМБАЛ Бургас

Нова апаратура за реанимация на УМБАЛ Бургас

Отделението получи 15 пациентни монитора със средства от общината и от дарители
Нови дати на кандидатстудентските изпити  в МУ-Плевен

Нови дати на кандидатстудентските изпити в МУ-Плевен

Онлайн предварителни кандидатстудентски изпити единствено за бакалавърските специалности
И здравните медиатори ще учат онлайн

И здравните медиатори ще учат онлайн

Новата учебна година стартира с курс от 50 души, преподавателите изготвиха наръчник
УМБАЛ-Бургас получи 28 инфузионни помпи

УМБАЛ-Бургас получи 28 инфузионни помпи

Те вече са монтирани в залите на Отделението по реанимация на лечебното заведение
1 2 3 4 5 ... 93 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020