последици

КОВИД засегна и раждаемостта

28-10-2021 15:45
Пандемията е повлияла неблагоприятно и върху равенството на половете, показва ежегодният анализ на EIGEКОВИД засегна и раждаемостта
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пандемията намали раждаемостта в ЕС и се отрази негативно на равенството между половете. Това са част от изводите в индекса за равенство между половете, публикуван днес от Европейския институт за равенство между половете (EIGE). Според анализа ЕС получава 68 процентни пункта от общо 100 възможни в това направление, като бележи много слабо увеличение със само 0,6 процентни пункта спрямо миналата година.

Акцент в индекса през 2021 г. е поставен върху КОВИД-19, психичното, сексуалното и репродуктивно здраве. Той показва връзките между здравето и равенството между половете, които пандемията е разкрила повече от всякога, смятат анализаторите. Според тях жените са свръхпредставени в сектора на здравеопазването и поради това са изправени пред по-висок риск от заразяване с вируса. Здравните работници също са били изправени пред сериозен психически стрес по време на пандемията, тъй като бяха претоварени и виждаха как пациентите страдат и умират.


Мъжете с КОВИД-19 пък са били

изложени на по-голям риск от хоспитализация, отколкото жените. Това е свързано с тяхното здравно поведение и предишни заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет, които са по-често срещани сред мъжете, казват анализаторите.


Като последица от пандемията,

раждаемостта е спаднала, особено в държавите, които са най-силно засегнати от пандемията. Психологическият стрес, икономическата несигурност и увеличаването на неплатения труд по полагане на грижи за жените принуждават двойките да забавят раждането на деца или изобщо да не раждат, казват анализаторите. Това се случва и във време, в което достъпът до услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве е бил по-затруднен.


Пандемията представлява и

безпрецедентно предизвикателство за колективното психическо благосъстояние и цялостното здраве на европейските граждани. Затова от решаващо значение е авторите на политики да включат въпросите, свързани с равенството между половете, в здравните и другите мерки за възстановяване, за да постигнат най-добри резултати за всички, добавят анализаторите.


„Здравето е състояние на пълно

физическо, психическо и социално благополучие. Равният достъп до висококачествени здравни услуги, включително до здравни услуги за сексуално и репродуктивно здраве и права, свързани с това, дава възможност на жените и мъжете, в цялото им многообразие, да водят пълноценен и активен живот в обществото. Чрез програмата „ЕС в подкрепа на здравето" Комисията е готова да подкрепи нуждите и действията на държавите — членки на ЕС, свързани с признаване на основното право на достъп до здравеопазване на всеки човек, залегнало в Хартата на основните права и в стълба на социалните права", посочва в отговор на доклада Хелена Дали, комисар на ЕС по въпросите на равнопоставеността.


САЩ oграничи две терапии срещу КОВИД

САЩ oграничи две терапии срещу КОВИД

Причината е, че не действат срещу Омикрон, към който в момента принадлежат почти всички нови в Щатите
Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
EK: Oблекчете мерките за пътуване

EK: Oблекчете мерките за пътуване

От пътниците, които нямат сертификат, може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването, гласи препоръката на Съвета на ЕС
ЕМА ще следи за недостига на лекарства

ЕМА ще следи за недостига на лекарства

Това ще бъде част от новите й задачи по време на извънредни здравни ситуации, тя ще предлага и решения за разрешаването им
Без промяна на сертификатите у нас

Без промяна на сертификатите у нас

Скъсените срокове на документите за ваксинация важат само при пътуване в ЕС, обясни доц. Ангел Кунчев
Норвегия премахва карантината

Норвегия премахва карантината

Тя ще се замени с ежедневни тестове, Италия съкращава срока на сертификата за ваксинация до 6 месеца от 1 февруари
12 области в Етап 3 на пандемията

12 области в Етап 3 на пандемията

Средната заболеваемост в страната продължава да се покачва и вече е 1505.07 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
 11049 са новите случаи на КОВИД

11049 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 885 показват данните на Единния информационен портал
Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
1 2 3 4 5 ... 458 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ