В здравеопазването

Сертификатите отстъпват пред ваксините

27-10-2021 05:58
Под 40% от специалистите по здравни грижи са имунизирани, за сметка на това болшинството лекари са защитениСертификатите отстъпват пред ваксините
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Въвеждането на зеления сертификат повиши интереса към ваксините не само сред гражданите, но и сред работещите в лечебните заведения. Пред редица болници в страната опашките за бърз антигенен тест, без какъвто те не могат да влязат на работа, намаляват, но се увеличават тези пред имунизационните кабинети, установи проверка на
От 29 612 лекари, към момента 21 433 са с поне напълно завършен ваксинационен цикъл, като 3933 вече са си сложили и трета доза. За разлика от тях проблем има сред специалистите по здравни грижи, голяма част от които отказват да бъдат ваксинирани. Над половината от тях категорично не желаят това. От общо 46 491 в цялата страна, от които медицинските сестри са 30 000, с две дози са едва 15 513. 1 603 от тях обаче са се осмелили да си сложат и бустерна.

 

Положението в болниците не е еднакво.

Има лечебни заведения с поти напъно ваксиниран персонал, както и другата крайност. Сред първите са в УМБАЛ „Света Анна" в столицата. Над 80% от работещите в болницата са ваксинирани. Със завършен ваксинационен цикъл са и малко над 70 на сто от специалистите по здравни грижи. Други близо 40 на сто са преболедували и имат зелен сертификат за това. На пръсти се броят медиците, които трябва да си правят тестове, за да отидат на работа.

 

Те са предимно санитари и шофьори.

 

Почти всички работещи в УМБАЛ „Свети Иван Рилски" също са ваксинирани или преболедували със зелен сертификат. „660 човека от хората ни са със завършен ваксинационен цикъл. От тях 200 са лекари, 240 са медицински сестри. Останалите са санитари, друг помощен персонал и заети в администрацията". Това каза заместник-директорът на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. По думите му преболедувалите, които могат да удостоверят това със зелен сертификат са също 200 човека.

„Имаме проблем с хора, които са карали

болестта безсимптомно, имат антитела, но се налага да правят тестове, за да дойдат на работа, тъй като не са регистрирани. Проблем са и новопостъпващите медицински сестри, които нито са ваксинирали, нито са боледували. Те също трябва да правят регулярно тестове, за да могат да работят. Напоследът обаче опашките за тях намаляват и се увеличават тези пред имунизационния кабинет", коментира още д-р Димитров. 


Сред болниците с добро ваксинационно

покритие се оказва и УСБАЛО в столицата. „Има ясна връзката между нивото на образование и ваксинацията – 93% от лекарите при нас са имунизирани, като делът спада сред останалите специалисти в болницата, казва и д-р Стефан Константинов, директор на болницата. Според него огромно влияние за крайното решение на всеки работещ оказват разговорите с колегите. Затова там, където има поддръжници на „конспиративни теории" за ваксините, има и по-малко имунизирани.


Проблем с неваксинираните специалисти

по здравни грижи например има в МБАЛ – Чирпан. „Лекарите ни са ваксинирани, но близо 40% от медицинските сестри не са ваксинирани. Няма как да ги накарам да го направят", коментира директорът на болницата д-р Неделчо Тотев. Значително по-добра е ситуацията в МБАЛ-Сливен. „От общо 333 работещи 162-ма са лекари. От тях едва 51 % са се ваксинирали. 8 на сто са с ваксина от общо 180 медицински сестри и санитари", каза директорът на МБАЛ – Сливен д-р Васислав Петров. По думите му вече неваксинираните са малко, но вече и те започват да обмислят ваксинация, за да не правят често тестове.

 

Във Втора градска болница в София

 

почти всички работещи са с имунитет. „От 300 човека 33% са се ваксинирали, като най-много са лекарите. Останалата част са преболедували преди по-малко от една година. Незначителен е броят на тези, които нямат ваксина и до преди дни не искаха да си я сложат", каза директорът на лечебното заведение д-р Стефан Узунов. По думите му те са най-вече санитари и шофьори, но в последните дни все повече и от тях поемат към ваксинационния кабинет вместо към пункта за тестове. 12 дози на работещи в болницата бяха направени само до обяд днес.

 

Над 60% от работещите в УМБАЛ- Бургас

 

са ваксинирани или преболедували. Общо в лечебното заведение работят 996 човека. 90 на сто от лекарите са със завършен ваксинационен цикъл. Проблем обаче има със санитарите и медицинските сестри, голяма част от които не желаят да се ваксинират и си правят бързи антигенни тестове преди да застъпят на смяна. В УМБАЛ „ИСУЛ-Царица Йонна" ваксинираните лекари са 60% , което е 160 човека от общо 336 работещи в лечебното заведение. 365 са специалистите по здравни грижи, санитарите 175. За тях обаче лечебното заведение не разполага с информация колко са ваксинирани.

 

Против зелените сертификати обаче е

Медицинската федерация на КТ „Подкрепа". „Въведеното задължение за специалистите по здравни грижи, лекарите и всички работещи в болници е нелогично. Министър Кацаров да мери с един аршин. Вместо да се вменяват задължения на една или друга категория за сертификат, за да отидат хората на работа, да се затегнат мерките". Това заяви Соня Върбанова – председател на федерацията. Според нея трябва да има драконовски глоби за нарушителите на мерките, включително и за отнемане на лицензи и разрешителни на магазини и доставчици на услуги, а не да се изисква зелен сертификат.

 

Фармацевтите и зъболекарите на опашката

 

Зъболекарите и фармацевтите са на опашката по брой ваксинирани, показва справката на Министернтвото на здравеопазването. От общо 7376 дентални лекари, едва 2963 са с две дози. Бустерна доза обаче вече са си сложили и 371 човека. Едва 2044 магистър фармацевти от всички 6000 са с ваксина, а при помощник фармацевти имунизирани са само 741.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
Проблем с 6-валентната ваксина

Проблем с 6-валентната ваксина

Лекари алармират, че нямат количества, в момента разпределяме 40 000 дози по области, казаха от здравното министерство

2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

1 2 3 4 5 ... 412 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ