Консулт

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

26-10-2021 13:44
Максималният бал става 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия Как ще се кандидатства за медицина в Плевен
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тазгодишният випуск ученици ще е първият, който ще завърши по новите учебни програми. Това променя и начина на балообразуване за кандидатстване в университет. В МУ-Плевен вече са готови с новата формула, като правилата са утвърдени от Академическия съвет.
Какво налага промяната

 

Промяната налага новият Закона за предучилищно и училищно образование приет през 2015 година. Според него в последните две години на гимназиалния етап – 11 и 12 клас, учениците учат по профилирана подготовка по избрани от тях предмети, а не общообразователните. Така например, ако детето има интерес към история или биология, то ще учи засилено тези предмети, което ще е за сметка на часове по други дисциплини, които няма да влизат в учебния му план. Идеята при въвеждането на промяната бе гимназистите да имат възможност да се образоват по дисциплините, които съответстват на техните интереси и съответно да държат матури по тях. Това обаче налага различна програма от общообразователната с акцент върху избраните предмети за профил и води до известни промени при балообразуването за кандидатстване в университет. Затова и сега има най-много въпроси от родителите как точно ще се смята бала.

 

Как стои въпросът в медицинските университети

 

Медицината остана една от малкото специалности, при които не може да се влиза само с оценки от матура, а задължително с приемен изпит. В класическата форма обаче в бала влизат бележките от държавно-зрелостните изпити по биология и/или химия. Сега обаче, ако ученикът не е избрал тези предмети като профилиращ предмет, той може да не ги изучавал през 11-ти и 12-ти клас и няма да държи матура по тях, което постави въпроса ще има ли ограничение на кандидат-студентите, които изобщо могат да кандидатстват медицина. Нагласата на ръководствата на медицинските висши училища бе да се избегне всякакъв елемент на дискриминация и входът за медицина да остане възможен за всички, независимо дали да профилирали биология и химия или не. Затова вероятно оценката от матура от тези предмети ще отпадне като задължителен елемент от бала. На този подход вече са заложили от МУ-Плевен. Все пак зрелостниците избрали тези предмети като профилиращи, ще имат преднина, защото в конкурсните изпити ще има въпроси, заложени от учебните им програми от последните две години от средното им образование.

 

Как ще се формира бала в МУ-Плевен

 

В Кандидатстудентска кампания 2022 състезателният бал за специалностите "Медицина" и „Фармация" ще се образува като сбор от оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература от дипломата за средно образование и утроените оценки от конкурсните работи по биология и химия. При наличие в дипломата на завършилите преди 2008 г. на оценки по български език и литература от зрелостен изпит и средна оценка от курса на обучение, балообразуваща е оценката от зрелостния изпит. Максималният състезателен бал е 42 единици, вместо досегашния 36. В класирането няма участват кандидат-студенти с бал по-нисък от 24 единици.

Състезателният бал на кандидат-студентите за бакалавърските специалности, завършили средно образование след 2008 г., ще се сформира от:

общ успех от дипломата за средно образование с коефициент 1;

оценка от ДЗИ по български език и литература с коефициент 1;

В зависимост от избора на кандидата ще се използва удвоената оценка от изпита по биология, с коефициент 1 или втория ДЗИ, като ако ДЗИ е по биология е с коефициент 1, ако е по друг предмет е с коефициент 0.7. За кандидати, завършили средно образование преди 2008 г. балообразуването ще бъде от:

общ успех от дипломата за средно образование с коефициент 1;

оценка по български език и литература с коефициент 1 и удвоената оценка от изпита по биология с коефициент 1.

На сайта на МУ-Плевен през юни са публикувани актуализираните програми за конкурсните изпити по биология и химия за специалностите „Медицина" и „Фармация", съобразени с изучавания в средните училища учебен материал, със задължително включени теми от профилираната подготовка ТУК.


Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Терапията се назначава в зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ