Оздравяване

Александровска намали загубите с 80%

26-10-2021 13:02
Приходите от дейности са нараснали с 32 на сто, дълговете са стопени с 4 процента Александровска намали загубите с 80%
Clinica.bg

press@clinica.bg
Александровска болница е намалила финансовите си загуби с 80 % за девет месеца. Приходите от дейности са нараснали с 32 на сто, а дълговете към доставчиците са стопени с 4 процента. Това съобщиха от лечебното заведение и поясниха, че постигнатото е в резултат на оздравителните мерки, предприети от ръководството.
Целта на тези стъпки бе да се стабилизира финансовото състояние и да се гарантира устойчиво развитие на лечебното заведение. Така благодарение на положените усилия болницата е приключила деветмесечието на 2021 г. с намаление на текущата загуба в размер на 3 624 000 лева, което представлява 80% спрямо същия период на 2020-та.

 

Общите й задължения към доставчиците

 

са намалени 1 696 000 лв., което прави 4 на сто по малко, отколкото тези за същия период на миналата година. Това показват данните от финансовия отчет и отчета за дейността на Александровска болница, които бордът на директорите е разгледал и приел днес. На първо място лечебното заведение отчита, че е стопило разходите за поддръжка на оборудване и софтуер, за почистване, пране и стерилизация, за телефони, интернет, пощенски и куриерски услуги, както и тези за командировки и представителните разходи.

 

Увеличени са разходите за персонала,

 

най-вече за сметка на изплатените възнаграждения, включително и на специализантите. Направени са допълнителни плащания на тези, които са правили трансплантации, платените медицински услуги, както и за стимулиране на работещите на първа линия. Така приходите от основна дейност са увеличени с 32% или с 12 878 000 лева.

 

Използваемостта на леглата е увеличена

 

Също с 18 пункта спрямо същия период на миналата година, броят на преминалите болни е нараснал, също както и броят на реализираните леглодни. От лечебното заведение посочиха, че през деветмесечието пандемията продължава да бъде доминиращ фактор в дейността на болницата. Оттам припомниха, че от октомври структурата за лечение на КОВИД болни заема почти целия Втори хирургичен блок. От Александровска болница отчетоха като много неблагоприятно ограничаването на плановия прием. Заради пандемията са намалели и платените медицински услуги, редуцирани са консултативните прегледи, което също намалява приходите на болницата.

 

Независимо от трудностите в пандемията

 

вече има видими индикации за напредък и въпреки че трендът на развитието остава непроменен, при добра организация на дейността болницата би могла да излезе от критичното състояние и да покаже възходящо развитие още в недалечно бъдеще, заявиха оттам. От лечебното заведение припомниха, е са предприети редица оздравителни мерки, насочени към преодоляване на част от тези тенденции.


Продължават компенсациите за тока и газа

Продължават компенсациите за тока и газа

Правителството днес предстваи антикризисните мерки пред работодателските организации
Бизнесът излиза на протест за тока

Бизнесът излиза на протест за тока

Болниците също искат компенсации, ако не получат такива, лечебни заведения са готови да се присъединят към него на 18 май
НЗОК ще плаща по-бързо нови лекарства

НЗОК ще плаща по-бързо нови лекарства

Ако фондът вече финансира подобни медикаменти, кандидатите за реимбурсация няма да чакат до следващата година

Boehringer с над 5% ръст на продажбите

Boehringer с над 5% ръст на продажбите

Те възлизат на 20.6 милиарда евро през миналата година, най-голям принос имат продуктите за сърце, метаболитни и респираторни заболявания

Новартис ще се преструктурира

Новартис ще се преструктурира

От компанията предвиждат да слеят звената за фарамацевтични продукти и онкология, целта е по-висок растеж и развитие на иновации
Фармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%

Фармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%

Основните му двигатели са продуктите по лекарско предписание, казва Татяна Станчева от IQVIA

НЗОК плаща медицинските изделия срещу ефект

НЗОК плаща медицинските изделия срещу ефект

За тази цел производителите им с помощта на фонда ще следят какво се случва с пациентите, при които са сложени

Абрис придобива Дентстор

Абрис придобива Дентстор

За сделката между инвестиционният фонд и румънския дистрибутор на дентални продукти е подписано предварително споразумение
Пфайзер орязва реповете в САЩ

Пфайзер орязва реповете в САЩ

От компанията мотивират решението си с утвърждаването на дистанционното общуване през пандемията

Болници в непрекъснато развитие

Болници в непрекъснато развитие

Или как безпрепятственият достъп до хранилката на НЗОК стимулира ненужното им роене

1 2 3 4 5 ... 40 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ