Иновации

Шестте направления в медицината на бъдещето

22-03-2017 09:56
Новите технологии няма да заменят лекарите, а ще им помогнат да си вършат работата по-добре, смята д-р Берталан МескоШестте направления в медицината на бъдещето
Clinica.bg

press@clinica.bg
Новите технологии отдавна не са бъдеще, те се превърнаха в наше настояще и дори минало. Изкуственият интелект вече е част от живота ни, макар да не го осъзнаваме толкова ясно. Мобилните телефони, компютрите и безбройните „джаджи" са точно това и немалко хора се притесняват, че виртуалният свят ни превзема и променя безвъзратно. Технологиите са все по-голяма част и от медицината, където също поставят не един и два етични въпроса. Как още се очаква иновациите да променят работата на лекарите, разказва д-р Берталан Меско. Той е създател на сайта "Медицински футурист" и е един от стоте най-популярни автори на нaй-голямата виртуална книжарница в света "Амазон" (amazon.com).

„Някои специалисти като инвеститорът в Силиконовата долина Винод Косла смятат, че иновациите ще направят излишни 80% от лекарите, особено в хирургията. Аз не съм съгласен, смятам, че те ще дадат възможност на медиците да се фокусират върху важните неща и ще им спестят еднообразната част от работата", казва д-р Берталан Меско. Според него новите технологии ще имат изключително голяма роля в бъдещето в шест основни направления - извън хирургията, от която те вече са част. Всички сме свидетели на прототипите на машините от бъдещето дори в българската медицина - справка - „Да Винчи" или прословутите киберножове в онкологията. Кои са останалите специалности - разберете сега.


1. Обща медицина


Много медици избират тази специалност, защото им дава възможност да влияят в дългосрочен план върху здарвето на хората. Но срещите с пациентите веднъж или два пъти годишно не дават възможност да се предотвратяват заболяванията и да се полагат най-добрите грижи за хората, смята д-р Берталан Меско. Според него разковничето в това ще са точно новите технологии под формата на различни преносими устройства, които ще дават възможност на лекарите да следят пациентите си постоянно. Пример за такива „джаджи" сигурно сте виждали или дори изплзвали и вие самите. Сред тях са смартфоните с различните приложения, които дават възможност за измерване на пулса, кръвното, температурата или физическата активност на човека през деня. Вече се предлагат и устройства, с които може да мерите мозъчната си активност чрез седем сензора или доколко пълноценен е бил сънят ви – колко дълбок и дълъг в различните му фази.

Тези устройства ще позволят на лекарите да контролират по-добре заболяванията на пациентите си и да дават прости решения на тези, които имат временни неразположения.


2. Гинекология


Тези устройства имат своето място и в гинекологията. Благодарение на тях, АГ-специалистите ще имат възможност да следят подробно състоянието на бременните жени или новородените и в спешни случаи да реагират незабавно, смята д-р Берталан Меско. Според него, не сме далеч и от времето, когато генетините дефекти при бъдещия човек ще могат да бъдат „поправяни" в утробата на майката. Тази намеса и възможност обаче е предмет на редица етични спорове, които едва ли скоро ще намерят своето решение.


3. Радиология


Новите технологии имат огромно място в диагностиката. IBM вече показа как изкуствен алгоритъм може да сканира стотици изображения за секунди, идентифицирайки онкологични или други изменения, казва д-р Берталан Меско. Това е работата, която рентгенолозите трябва да правят ежедневно. Това обаче няма да направи излишни тези специалисти, а ще ги улесни – те ще трябва да видят доколко добре се е справила машината, както и да разработват още по-добри методи на работа.


4. Офталмология


Импланти за ретината ще могат да връщат зрението на хората, които са го загубили, смята д-р Берталан Меско. Контактните лещи пък ще могат да мерят кръната ни захар и да помагат на диабетиците по този начин. Учените предвиждат и безжична антена, тънка като косъм, ще предава информацията от тях до мобилните устройства, скоито разполагме. Така данните от нас ще се пращат, където е нужно – например при съответния лекар.


5. Спортна медицина и рехабилитация


Нови, по-добри, устройства ще могат да дават прецизни и изчерпателни данни за физическото състояние на хората, докато спортуват. Благодарение на тях, интелигентни алгоритми ще преценят как да се подобри представянето на спортистите и да се ускори след това възстановяването им, казва д-р Берталан Меско.


6. Онкология


Безспорно това е една от специалностите, в която новите технологии имат огромно значение. Според учените, тя прокарва пътя и на персонализираната медицина. Специалистите вече правят терапиите в тази област, според индивидуалните особености на пациентите си и на тумора, който имат. В медицината отдавна има лекарства, които са предназначени за определени генетични видове тумори. Очаква се скоро ракът да може да се диагностицира без традиционната биопсия, а чрез кръвни тестове, които да са по-щадящи за пациента и да хващат по-рано появата на раковите клетки.

Освен за разработването на нови лекарства и китове за диагностика, учените работят и в друга голяма посока. Това е създаването на изкуствен интелект, който да помага на лекарите в процеса на терапия, казва д-р Берталан Меско. Пример за това е IBM Watson. Това е мощен компютър, който събира информация от милиони подобни случаи на пациенти и на тази база данни - и индивидуалните особености - предлага планове за лечение, които би трябвало да сработят.

Междувременно пациентите са по-добре информирани за заболяването и възможностите за лечение, благодарение на интернет, добавя д-р Берталан Меско. Според него, напредъкът в развитието на технологиите за всяка област в медицината означава само едно – повече време за лекарите за пациентите им и по-добро разбиране на заболяванията.


Създадоха очила с ИИ за незрящи

Създадоха очила с ИИ за незрящи

Те възпроизвеждат характеристиките на кучето-водач и технологията за автономно шофиране
Изпитват ваксина за Марбургски вирус

Изпитват ваксина за Марбургски вирус

Той е от семейството на Ебола, има фатални последици и засега няма имунизация за него
ИИ ще помага на майки след раждане

ИИ ще помага на майки след раждане

Учени от БАН разработват приложението за превенция и подобряване на психичното здраве на тези жени
FDA одобри ново лекарство срещу Алцхаймер

FDA одобри ново лекарство срещу Алцхаймер

Медикаментът на Ели Лили донанемаб ще се продава под името Kisunla, монолокалното антитяло е предназначено да забави развитието на ранната симптоматика на болестта
ЕМА одобри 10 нови лекарства

ЕМА одобри 10 нови лекарства

Сред тях е първият назален спрей за спешно лечение на алергични реакции, както и ваксина срещу респираторно-синцитиален вирус
Излекуваха дете с ГЕРБ без операция

Излекуваха дете с ГЕРБ без операция

Иновативният метод бе въведен за първи път не само у нас, но и на Балканите в Пирогов, припомнят от спешната болница
Шокови вълни лекуват сърцето

Шокови вълни лекуват сърцето

Новата терапия се прилага успешно в австрийска болница, авторите й възнамеряват догодина да я разпространят
Фустинът с антитуморни свойства

Фустинът с антитуморни свойства

Те са установени при in vitro изследвания върху 5 клетъчни линии от рак на млечната жлеза, на дебелото черво и на кожата, показват резултати от проект на МУ-Варна и БАН
Революция в кардиостимулацията

Революция в кардиостимулацията

Новият метод тепърва се налага в света, в болница "Тракия" в Ст. Загора вече е приложен на няколко пациенти, а лекарите отчитат отлични резултати
EMA одобри 14 нови лекарства

EMA одобри 14 нови лекарства

Сред тях са и две ваксина –  първата в ЕС срещу вируса чикунгуня и противогрипна за деца, стана ясно след заседанието на CHMP през май
1 2 3 4 5 ... 40 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ