Моите права

Как да се сдобием със зелен сертификат

21-10-2021 11:14
За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тестКак да се сдобием със зелен сертификат
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 21 октомври у нас са в сила нови противоепидемични мерки. Зеленият сертификат е задължителен за местата, където може да има струпване на закрито, като молове, кина, театри и фитнесзали, както и за всички помещения на 300 кв. метра. Без него може да се влезе само в магазини за хранителни магазини, банки, аптеки и градскит транспорт. Документът показва завършен ваксинационен цикъл срещу КОВИД-19, преболедуване или отрицателен резултат от антигенен или PCR тест.
Зеленият сертфикат, който се изисква към момента в България се различава от европейския електронен само по това, че в нашия, за вътрешни нужди вече се зачита и резултата от антигенния тест.

 

На мобилния телефон

 

документът може да бъде изтеглен от всеки, който иска да се снабди с него и отговаря на едно от горните изисквания. Той може да бъде разпечатан и на хартия, а тези, които не ползват компютър, могат да поискат от своя личен лекар да им го принтира. Пред проверяващите важи както изображението му на телефона, така и хартийният вариант.

 

Потребителите могат да изтеглят

 

своя електронен вариант на сертификата от сайта на Националната здравноосигурителна система (НЗИС) и да го съхраняват в мобилните си устройства. Самият документ има три вида - ваксинация срещу КОВИД; за преболедуване, доказано с PCR тест; за отрицателен резултат от проведено изследване с PCR или с антигенен тест.

 

След завършена ваксинация

 

европейският цифров КОВИД сертификат може да бъде получен от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна систем . Този документ не е ограничен със срок на валидност. Такъв сертификат, но за преболедуване получават и гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че са прекарали КОВИД-19, потвърдени с PCR тест.

 

Сертификат за отрицателен

 

резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров КОВИД сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС. Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG.

 

За преболедували КОВИД-19

 

Министерството на здравеопазването е предвидило възможност за определени цели да се издава аналогичен на цифровия сертификат на базата на бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, датата на раждане, датата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive) и данни за лечебното заведение, извършило изследването.


Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

Терапията се назначава в зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ