ЗАРАЗА

Морбилите „избиват” с кашлица, хрема и треска

21-03-2017 09:30
И една доза ваксина пази от дребната шарка, но опасност от епидемия има, признава доц. Атанас МангъровМорбилите „избиват” с кашлица, хрема и треска
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Епидемия от морбили е надвиснала и над България – 9 години след последния взрив в ромската махала на Сливен, който уби 25 деца. Три са потвърдените случаи на дребна шарка в Пловдивско досега – болни са 2-годишно дете от „Столипиново", както и две млади майки – на 20 и 24 години. Джипитата са мобилизирани спешно да имунизират пациентите си, пропуснали ваксини. Ще дадат ли мерките резултати? Защо новият вирус уби толкова хора в Румъния? Кои са първите симптоми на дребната шарка? Clinica.bg попита доц. Атанас Мангъров, шеф на Първо детско отделение в Инфекциозна болница-София.

Опасност от епидемия  има, казва доц. Атанас Мангъров. „За тези 7-8 години след последната не сме станали по-отговорни”, откровен е известният лекар. Че морбилите са бомба със закъснител и специалистите са нащрек за нов взрив доц. Мангъров предупреди още преди месец в интервю за Clinica.bg. Днес заплахата вече чука на вратата. Имунизациите, които джипитата започват да правят, би трябвало да дадат ефект, смята специлистът. Но се съмнява в достоверността на данните, според които 92% от българите са ваксинирани срещу морбили, паротит и рубеола. Защото част от имунизациите са „виртуални” – особено в гетата. 

ВИЗИТКА

Доц. Атанас Мангъров завършва медицина в Пловдив през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г., а по детски – от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Доц. Мангъров е начелона на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров" в столицата. Ръководи и Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

Ваксината срещу морбили се поставя на 13 месеца, а на 12 години се прави реимунизация. След втората доза

вече е налице доживотен имунитет

срещу дребната шарка. „В повечето страни реимунизацията се прави на 4,5 или 6 години, при нас е доста по-късно”, обяснява доц. Мангъров. Въпреки това успокоява, че и една доза от ваксината е достатъчна, за да ни предпази от вируса.
„Досега не съм видял някой да се разболял между първата и втората имунизация”, уточнява специалистът. Тревогата му обаче е за най-малките деца – преди годинка, които няма как да бъдат ваксинирани. "Те ще са най-зле", откровен е доц. Мангъров. Спасението за тях е да бъдат пазени от огнищата на морбили.
Дребната шарка е изключително заразна – подобно на варицелата. Ако нямаш имунитет, шансът да се разболееш дори при кратък контакт с носител на вируса е буквално 100%, предупреждава специалистът по инфекциозни болести.

Щамът на морбили, който върлува в съседна Румъния и може да „прескочи” у нас, е изключително смъртносен. Обикновено дребната шарка убива 1 на 1 000. В Румъния обаче има 17 смъртни случая при 3 500 болни, което е 1 към 200. „Възможно е там да

върлува някакъв по-вирулентен щам

– те са много различни”, обяснява доц. Мангъров. Но уточнява, че не е наясно дали и там епидемията не се е разгоряла в гетата, където масово не се правят имунизации. Морбили в момента върлуват още в Италия и Великобритания, където болните още не са стигнали 1 000, а здравните власти вече гледат с тревога и към Унгария – заради няколко „пламнали” болници, които са поставени под карантина.

Обичайно взрив от дребна шарка има на всеки 2-3 години – както в по-изостаналите държави, където няма добър имунизационен календар, така и в богатите европейски страни и САЩ, обясняват експертите. Вирусът „плъзва” изключително бързо, защото се пренася по въздушно-капков път чрез микроскопични капчици, които се отделят при кихане и кашляне в ранните фази на болестта. Заразата може да „полепне” и по предмети, които преносителят е „замърсил”. Коварното е, че болният е потенциално

опасен още 1-2 дни преди проявата на първите симптоми

предупреждават експертите от районните здравни инспекции. Иначе инкубационният период на вируса е между 7 и 14 дни, като обривът най-често „избива” две седмици след заразяването.

Първите симптоми на морбили може да се сбъркат с грип. Започва се с много висока температура – често достигаща 39 градуса, хрема, кашлица и зачервяване и дразнене на очите (конюктивит), обясняват специалистите. Децата стават апатични, плачливи и губят апетит. Гърлото и горните дихателни пътища са силно възпалени. След около 2-4 дни шарката се „издава” с т.нар. петна на Коплик (те са жълтениково-белезникави и с червен „пръстен” и се появяват по вътрешната страна на бузите). Едва след тях „избива” и обривът – между 3 и 5 дни след появата на първите симтоми. Той най-често „тръгва” от зад ушите, по врата, лицето и продължава надолу. Пъпчиците са ситни и неправилни, нарастват на големина и показват тенденция към сливане. В рамките на ден-два се разпространяват надолу по тялото – гърдите, корема и крайници, и същевременно избледняват по лицето, уточняват експертите. За разлика от този при варицелата, при морбили

петнистият обрив обикновено не сърби

В най-активната фаза на инфекцията треската може да стигне до 40 градуса, а очите на болния да са силно зачервени и отекли и да се развие фотофобия, обясняват още здравните експерти. В класическите случаи обаче най-лошото преминава за около 3 до 5 дни – като развитието на заболяването следва еволюцията на обрива. След по-малко от седмица, ако няма усложнения, болните вече се чувстват значително по-добре и не са заразни, уточняват специалистите. 


Нов случай на морбили

Нов случай на морбили

Дете от Монтана е настанено за лечение в болницата в Лом, каза проф. Кантарджиев
365 хиляди са се разболели от морбили

365 хиляди са се разболели от морбили

Според СЗО регистрираните случаи на заболяването са се увеличили три пъти само през последната година
800 станаха случаите на морбили

800 станаха случаите на морбили

Вече е прекрачена психологическата бариера, каза проф. Тодор Кантарджиев
Морбили застъпва все повече в София

Морбили застъпва все повече в София

Случаите станаха общо 497, договаряме около 200 допълнителни ваксини за възрастни
Случаите на морбили станаха 66

Случаите на морбили станаха 66

От тях потвърдени официално са 41, отчитат от здравното министерство

Морбили взе 11-та жертва в Сърбия

Морбили взе 11-та жертва в Сърбия

33-годишна жена е починала от бронхопневмония в Клиниката по инфекциозни болести в Ниш
Расте пандемията от морбили в Европа

Расте пандемията от морбили в Европа

Четири пъти повече случаи само за година, заради липса на имунизации, отчита СЗО
30% от децата без имунизация за морбили

30% от децата без имунизация за морбили

Вече са регистрирани 50 смъртни случая в Румъния
Морбили идва през Гърция

Морбили идва през Гърция

Министерство на здравеопазването призовава родителите да проверят имунизационния статус на децата си
Морбили и в съседна Сърбия

Морбили и в съседна Сърбия

Заразени са близо 150 души, 89% от които неимунизирани, предават здравните власти в западната ни съседка
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ