пазар

Глад за наши доктори зад граница

18-10-2021 06:47
Десетки са обявите за всякакви специалисти, търсят ги в Беглия, Франция, Швеция, Норвегия и ШвейцарияГлад за наши доктори зад граница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Гладът за лекари и медицински сестри продължава да съществува не само в България, но и във високo развитите страни от ЕС. Десетки са обявите у нас от чуждестранни работодатели, които искат да намерят за кабинетите и болниците си висококвалифицирани медицински специалисти, показа проверка на clinica.bg.

С края на лятото офертите за работа в сектор здравеопазване рязко се увеличиха. Само в сайта „ДжобТайгър" през миналия месец техният брой порасна с една пета спрямо предходния и достигна 1893. Офертите за българските медици са от Франция, Швеция, Белгия, Норвегия, Дания, Нидерландия, Германия и др. На практика те засягат всички специалности, а заплатите, които предлагат често са около 5 хил. евро нето, но понякога минават и 10 хил. евро на месец. Очаквано, по-скромни са тези за медицинските сестри.


В Германия например


немска фирма с дългогодишен опит в трудовото посредничество в областта на здравеопазването набира здравни специалисти за постоянна работа в град Регенсбург и околността. Работата, която предлага е в старчески домове, интензивни клиники и рехабилитационни центрове. Месечната работна заплата е от 2200 до 3600 евро бруто, в зависимост от мястото и нивото на владеене на езика.


В Белгия търсят детски психиатър


за държавна болница в Шарлероа. Свободните позиции са две, а заплатата е около 6 хил. евро. Ендокринолог търсят в Елзас, Франция. Той ще работи в държавна болница със 700 легла и ще получава месечно около 5 хил. евро нето. Във френската провинция Вогези имат нужда от спешен доктор на пълно работно време в обществен център, който отговаря за 20 000 жители. Заплатата отново е около 5 хил. евро.В държавната болница с 300 легла в Мозел пък търсят анестезиолог, неговата заплата също ще е около 5 хил. евро.


В Швейцария се оказват по-щедри.


Там набират доктори и сестри от всички специалности – онкология, анестезиология, хирургия, гинекология и т.н., за болници в държавния и частния сектор. Заплатите за сестри са от 65 хил. евро на година до 100 хил. евро, ако са анестезиологични например и имат опит. При лекарите пък възнагражденията започват от 140 хил. евро за година и стигат до 500 хил. евро за шефове на клиники.


В Швеция издирват патолог


с фокус върху гастроинтестиналната патология, гинекологията и гърдата. А в Норвегия се нуждаят дори от общопрактикуващи лекари и такива със специалност вътрешни болести. Заплатите им обаче не са упоменати. Почти навсякъде има изисквания за владеене на език и минимум пет години опит.


Въпреки че възнагражденията


в западните държави традиционно са по-високи от тези в България, ножицата вече не е така голяма, както преди години. И у нас редица лекари в болници получават официално по и над 10 хил. лв. на месец, а както стана ясно от данъчната декларации на шефовете на болници не липсват такива с годишни доходи от близо и над 1 млн. лв. Проблемът у нас обаче е, че все още има лекари с ниски заплати, най-вече сред по-младите специалисти. Възнагражденията при медицинските сестри пък са неадекватни, въпреки многобройните им протести и до ден днешен няма решение на този проблем. Затова не е чудно, че няма медицински сестри за все по-многобройните болници в страната. 


Още 100 млн. лева по „Запази ме+“

Още 100 млн. лева по „Запази ме+“

С тях ще бъдат изплащани компенсации на около 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се, реши Министерският съвет
Безработицата е 4.7% и през октомври

Безработицата е 4.7% и през октомври

76 на сто от новонаетите са в реалната икономика, търсят се металурзи, строители и работници за хранителната промишленост
5.4% намаление на заплатите в здравеопазването

5.4% намаление на заплатите в здравеопазването

Там обаче се отчита най-голям ръст на наетите през последното тримесечие, отчитат от НСИ

300 лв. за отопление на още бедни семейства

300 лв. за отопление на още бедни семейства

Кабинетът одобри еднократната помощ до края на годината, разходите за нея възлизат на 15 млн. лева
КНСБ иска спешни мерки за доходите

КНСБ иска спешни мерки за доходите

Синдикатът настоява за стратегия за нарастването им до 2024 г., помощ за бизнеса и антиковид добавка срещу бедността
НОИ с 12 млрд. разходи за 9 месеца

НОИ с 12 млрд. разходи за 9 месеца

Постъпилите приходи от осигуровки са с 361.7 млн. повече спрямо плана към септември, отчитат от института

Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

144 000 трудови нарушения за девет месеца

144 000 трудови нарушения за девет месеца

Най-много са те по заплащането, работното време, почивките и прекратяването на договорите
Костните увреждания са водещи на работа

Костните увреждания са водещи на работа

Най-често проблемите започват да се проявяват с навършване на 40 години, съобщават от АИКБ

120 лв. за пенсионерите през октомври

120 лв. за пенсионерите през октомври

Добавката ще се изплати заедно с пенсиите между 7 и 20 октомври, съобщиха от НОИ

1 2 3 4 5 ... 26 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ