Гледна точка

Броят на дарителските кампании расте, има и фалшиви

21-03-2017 08:47
Няма нужда от Фонда за деца, нека финансирането мине към здравната каса, казва Красимира ВеличковаБроят на дарителските кампании расте, има и фалшиви
Clinica.bg

press@clinica.bg
Скандалите във финансирането на лечението на болни хора стават все по-чести и вече излязоха извън полето на Фонда за деца. Последното доказателство за това е случаят на Ахмед. Защо се увеличават те, има ли фалшиви кампании, каква трябва да е съдбата на Фонда за деца, попитахме Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум (БДФ)

През миналата година се повиши броя на кампаниите, но не всички минават през платформата на DMS. Когато случаите са спешни, родителите предпочитат да ползват други начини за събиране на средства – не чрез смс, а чрез кутии или банкови сметки. По наши данни, за миналата година сме имали около 20 извънредни кампании за деца, за които са събрани над 3.5 млн. лв. Това автоматично води след себе си и въпроса за легитмността им.

Когато сме правили DMS-кампания, винаги сме искали да има дарителска сметка, защото тя е под условие, от нея не може да се тегли в брой, а да се плаща само по банков път и то след показване на разходо-оправдателни документи, свързани с лечението на един човек. Сред тях са разходи за път, медициснки процедури, изследвания лекарства. Един вид банката се явява страна гарант между дарителя и получателя на дарението, която проследява тези разходи. Но нашите наблюдения показват, че масово не се откриват дарителски сметки, а разплащателни.

Най-простият начин, по който хората могат да ги отличат, е

дали сметката е на името на детето

Ако е , тя е защитена, защото за всяко плащане съдът дава разрешение, след като родителите представят нужните документи. Банката също контролира процеса. Всички онези кампании, които са на имена на родители, се правят, за да е по-лесно оперирането със средствата и да се прескочи съда, но в крайна сметка това има своите рискове, защото тези сметки няма как да се контролират. Не казвам, че родителите злоупотребяват, но е имало случаи, когато е липсвал отчет при използването на такива сметки.

Другото нещо, до което води тази масовост на кампаниите, е стартирането на напълно фалшиви инициативи. Появяват се кампании с фалшива снимка на дете или болен възрастен човек. Когато видим такива, сезираме ГДБОП. Последната подобна, за която разбрахме, беше със снимка на дете на наш познат. Но в интернет вече може да се прави проверка кой е бил първоизточникът и да се види къде е била публикувана снимката за първи път.

Истината е, че

в България няма регулация за набиране на средства

Ние сравнихме положението с други страни от Централна и Източна Европа – там има такава, в Полша и в Чехия това е Законът за публично набиране на средства. Там е заложено кой и как може да набира средства, както и на кого се отчита. Тук обаче кампаниите за физичекси лица не дължат отчет пред нито една институция, въпреки че в платформата на DMS ние имаме много строги правила. Дори, когато имаме промяна в обстоятелствата на някой човек и той се е излекувал, събрал е повече средства или е починал, той или близките му се задължават да предарят средствата, които е събрал. Но средата е такава, че отвъд нашите правила, няма други. В Чехия и Полша физически лица дори нямат право да събират средства, кампаниите трябва да минат през пациентски или други организации, за да могат да се отчетат, както и да работят на ниво политики, така че да не се налагат подобни след време.

У нас на няколко месеца се появява по една фалшива. Когато тя се разкрие и около нея се разшуми, това руши доверието във всички останали. Случаят с Ахмед е малко извън нашия поглед, но бих казала, че медиите също носят своята отговорност. Той е много фрапантен в това, че оголено показва недостатъците на системата. Често ни се случва родители, които нямат търпение, да отиват при медиите, преди да са изчакали решението на институциите дали могат или не могат да им помогнат, което не е правилно.

Колкото до Фонда за деца, Министерство на здравеопазването (МЗ) го вижда като външно тяло, защото

проблемите в него ги има при всеки министър

В момента екипът в него е нов, не е обучен, правилникът е променен и то не за добро, конфронтацията между лекари и нелекари, между тях самите продължава. Затова смятам, че вместо да се прави опит да се създава системата отново, е по-дбре да се направи истински анализ кои са основните заболявания, които се финансират. Тогава ще се види, че за повечето се издава формуляр S2 и се плащат от касата. На фонда е останало да финансира трансплантации и медицински изделия, ако и те се поемат от касата, ще има реален контрол и финансиране. Затова за мен решението е да няма фонд и всичко да мине към здравната каса.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ