превенция

Затлъстяване и КОВИД

12-10-2021 12:40
То има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишения риск от инфекции и тежкото им протичане, казват от НЦОЗАЗатлъстяване и КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Имат ли значение килограмите за това как човек ще изкара КОВИД-19, увеличава ли се рискът за хората с наднормено тегло от тежко протичане на инфекцията. Това са въпросите, на които дават отговор експертите от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА).

Кога говорим за затлъстяване


Затлъстяването е ексцесивно натрупване на мастна маса в тялото. Дължи се на нарушен енергиен баланс вследствие на енергиен внос, по-висок от нуждите на организма. Затлъстяването в детството не е безобидно състояние. Независимо от схващането, че ще бъде преодоляно с възрастта, продължителното задържане на наднормено тегло (свръхтегло и затлъстяване) в детството предразполага към същото и в периода на юношеството и като възрастен. Оценка на хранителен статус, в това число и затлъстяването, се осъществява чрез антропометричен индикатор Индекс на телесна маса. Индексът на телесна маса се измерва в кг/м2 и е равен на теглото, разделено на ръста на квадрат.


BMI (kg/m2)


Здравословно тегло 18.5 – 24.9 Нормален

Наднормено т. 25.0 – 29.9 Повишен

Затлъстяване I 30.0 – 34.9 Висок

Затлъстяване II 35.0 – 39.9 Много висок

Затлъстяване III > 40.0 Екстремно висок


Какви рискове крие


Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести на съвременния човек. Затлъстяването е пряко свързано с кардиоваскуларните заболявания (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), които са най-важната причина за смърт в света. Затлъстяването често се съпътства с инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания и др. Наднормената телесна маса значително повлиява работоспособността и качеството на живот.


Какви са причините


Рисковите фактори за затлъстяване са многобройни, като основен рисков фактор за настъпване на затлъстяване е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото са енергийните загуби на организма, особено при заседнал начин на живот. Друг рисков фактор за поява на затлъстяването е наследствеността. При един родител с наднормена телесна маса, при 41 % от децата също се наблюдава наднормена телесна маса, а при двама родители процентът е по-висок (73%). Значение за възникване на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психологически и други причини.


Как да го избегнем


Профилактиката на затлъстяването трябва да се осъществява още от най-ранна детска възраст чрез поддържане на здравословен начин на живот. Това се постига чрез здравословно хранене и подходяща физическа активност.


За да се поддържа здравословно тегло, е необходимо:


• Да се приема храна с енергийна стойност, съответстваща на възрастта, пола и физическата активност;

• Редовно хранене чрез най-малко три приема на храна дневно;

• Избягване на късното хранене, не по-късно от 2-3 часа преди лягане;

• Да се намали консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• Да се ограничи консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и др.), тъй като освен въглехидрати, те съдържат и голямо количество мазнини;

• Да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци; бобови и зърнени храни. Тези продукти са богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

• Да се приемат достатъчно количество течности;

• Да се поддържа двигателна активност всеки ден – поне 60 мин. ходене, спорт и др.


Дебели ли са българите


Към настоящия момент в България не са провеждани специално насочени проучвания, но относителният дял на лица с наднормено тегло и затлъстяване е висок.


Затлъстяването и КОВИД


Според последните данни на СЗО 39% от възрастното население са с наднормено тегло и 13% - със затлъстяване, като глобалното разпространение на затлъстяването се е утроило между 1975 и 2016 г. Затлъстяването се увеличава и представлява световен проблем за здравето, счита се за критичен рисков фактор за различни инфекции, постинфекции, усложнения и смъртност от тежки инфекции.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функция по много начини, които са свързани с механични и възпалителни фактори, поради което хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми и прогресираща дихателна недостатъчност в по-висока степен. Натрупаните доказателства показват, че сред пациентите, които развиват тежък COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация относно глобалното разпространение на затлъстяването при лица с COVID-19.

Затлъстяването е признат рисков фактор за тежък COVID-19, вероятно свързан с хронично възпаление, което нарушава имунната и тромбогенната реакция към патогени, както и с нарушена белодробна функция от наднорменото тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и смърт, особено сред възрастни под 65 г.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 395 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ