превенция

Затлъстяване и КОВИД

12-10-2021 12:40
То има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишения риск от инфекции и тежкото им протичане, казват от НЦОЗАЗатлъстяване и КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Имат ли значение килограмите за това как човек ще изкара КОВИД-19, увеличава ли се рискът за хората с наднормено тегло от тежко протичане на инфекцията. Това са въпросите, на които дават отговор експертите от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи (НЦОЗА).

Кога говорим за затлъстяване


Затлъстяването е ексцесивно натрупване на мастна маса в тялото. Дължи се на нарушен енергиен баланс вследствие на енергиен внос, по-висок от нуждите на организма. Затлъстяването в детството не е безобидно състояние. Независимо от схващането, че ще бъде преодоляно с възрастта, продължителното задържане на наднормено тегло (свръхтегло и затлъстяване) в детството предразполага към същото и в периода на юношеството и като възрастен. Оценка на хранителен статус, в това число и затлъстяването, се осъществява чрез антропометричен индикатор Индекс на телесна маса. Индексът на телесна маса се измерва в кг/м2 и е равен на теглото, разделено на ръста на квадрат.


BMI (kg/m2)


Здравословно тегло 18.5 – 24.9 Нормален

Наднормено т. 25.0 – 29.9 Повишен

Затлъстяване I 30.0 – 34.9 Висок

Затлъстяване II 35.0 – 39.9 Много висок

Затлъстяване III > 40.0 Екстремно висок


Какви рискове крие


Наднорменото тегло е доказан рисков фактор за много болести на съвременния човек. Затлъстяването е пряко свързано с кардиоваскуларните заболявания (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), които са най-важната причина за смърт в света. Затлъстяването често се съпътства с инсулинова резистентност и захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, подагра, ставни и дихателни заболявания и др. Наднормената телесна маса значително повлиява работоспособността и качеството на живот.


Какви са причините


Рисковите фактори за затлъстяване са многобройни, като основен рисков фактор за настъпване на затлъстяване е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото са енергийните загуби на организма, особено при заседнал начин на живот. Друг рисков фактор за поява на затлъстяването е наследствеността. При един родител с наднормена телесна маса, при 41 % от децата също се наблюдава наднормена телесна маса, а при двама родители процентът е по-висок (73%). Значение за възникване на затлъстяването имат още метаболитни, хормонални, психологически и други причини.


Как да го избегнем


Профилактиката на затлъстяването трябва да се осъществява още от най-ранна детска възраст чрез поддържане на здравословен начин на живот. Това се постига чрез здравословно хранене и подходяща физическа активност.


За да се поддържа здравословно тегло, е необходимо:


• Да се приема храна с енергийна стойност, съответстваща на възрастта, пола и физическата активност;

• Редовно хранене чрез най-малко три приема на храна дневно;

• Избягване на късното хранене, не по-късно от 2-3 часа преди лягане;

• Да се намали консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;

• Да се ограничи консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и др.), тъй като освен въглехидрати, те съдържат и голямо количество мазнини;

• Да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци; бобови и зърнени храни. Тези продукти са богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост;

• Да се приемат достатъчно количество течности;

• Да се поддържа двигателна активност всеки ден – поне 60 мин. ходене, спорт и др.


Дебели ли са българите


Към настоящия момент в България не са провеждани специално насочени проучвания, но относителният дял на лица с наднормено тегло и затлъстяване е висок.


Затлъстяването и КОВИД


Според последните данни на СЗО 39% от възрастното население са с наднормено тегло и 13% - със затлъстяване, като глобалното разпространение на затлъстяването се е утроило между 1975 и 2016 г. Затлъстяването се увеличава и представлява световен проблем за здравето, счита се за критичен рисков фактор за различни инфекции, постинфекции, усложнения и смъртност от тежки инфекции.

Доказано е, че затлъстяването има неблагоприятни ефекти върху имунитета, което е основната причина за повишен риск от инфекции и тежко протичане на такива. Влияе върху белодробната функция по много начини, които са свързани с механични и възпалителни фактори, поради което хората със затлъстяване е по-вероятно да страдат от респираторни симптоми и прогресираща дихателна недостатъчност в по-висока степен. Натрупаните доказателства показват, че сред пациентите, които развиват тежък COVID-19, процентът на тези със затлъстяване е по-висок. Липсва обаче точна информация относно глобалното разпространение на затлъстяването при лица с COVID-19.

Затлъстяването е признат рисков фактор за тежък COVID-19, вероятно свързан с хронично възпаление, което нарушава имунната и тромбогенната реакция към патогени, както и с нарушена белодробна функция от наднорменото тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за инвазивна механична вентилация, а затлъстяването е рисков фактор за хоспитализация и смърт, особено сред възрастни под 65 г.


МЗ разреши втори бустер срещу К-19

МЗ разреши втори бустер срещу К-19

Тя ще се прилага от 27 юни и ще бъде вписвана в Националния имунизационен регистър, позволява се за хора над 18 години
Лек ръст на КОВИД

Лек ръст на КОВИД

Средната заболеваемост днес е 34.12 на 100 000 души, спрямо 31. 26 седмица по-рано, показват данните на НЦЗПБ
Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Бивалентна ваксина срещу грип и К-19 наесен

Тя ще е РНК, все ще не е ясно дали ще се плаща от държавата или ще е за сметка на желаещите да се имунизират
МЗ пита за втори бустер

МЗ пита за втори бустер

Ресорното министерство е поискало становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката
10 държави искат по-малко ваксини

10 държави искат по-малко ваксини

Здравните министри на България и още 9 страни от ЕС представиха общо писмо до ЕК по темата
Второ денонощие без починали от КОВИД

Второ денонощие без починали от КОВИД

Това става ясно от данните, подадени в Националната информационна система

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

НЗОК: Има пари за по-високите заплати

Новите бюджети на болниците са повишени между 16 и 133 процента, само едно лечебно заведение е с по-малко пари

КОВИД падна под 40 на 100 000

КОВИД падна под 40 на 100 000

Средната заболеваемост падна до 35. 31 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Бюджетите на болниците с различен ръст

Бюджетите на болниците с различен ръст

Увеличението на средствата им варира от по-малко от 10% до повече от 20%, но няма да стигне навсякъде за заложените заплати в Анекса

КОВИД при хората с ХИВ

КОВИД при хората с ХИВ

Ваксините предпазват от тежко протичане на инфекцията и значително намаляват проявите на „дълъг" постефект, обяснява проф. Мария Николова
1 2 3 4 5 ... 438 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ