Общество

Недоверие спъва донорството

11-10-2021 07:04
За мен основният проблем е не липсата на донорски ситуации, а страхът и незнанието, казва д-р Дончо ТашковНедоверие спъва донорството
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица Европа говори за донорството и трансплантациите, кауза, която дава шанс за живот на хората с много тежки и неличими заболявания. Зад животоспасяващите операции отново седят усилията на лекарите. Как решаваш да се посветиш на тази кауза и какво още ни трябва, за да имаме повече трансплантации, попитахме д-р Дончо Ташков. Той е координатор по донорство в „Уни Хоспитъл".

- Д-р Ташков, какво означава за вас донорството?

- За мен донорството е шанс за живот. Най-благородният жест, който може да бъде извършен и последно добро дело, което всеки може да направи в живота си.

- Как решихте да се посветите на тази дейност?

- Истината е, че по-скоро нещата се случиха случайно с възникването на първата донорска ситуация, но сега съм убеден, че искам да помогна за развитието на донорската програма в България, за да дадем шанс за живот на повече хора.

- Трудно ли реализирахте първата си донорска ситуация?

- Не беше лесно, защото за всеки от нас беше нещо ново, но искам да изкажа благодарност на близките, които не се поколебаха нито за миг, в своето решение, в най-трудния за тях момент. Служителите от Изпълнителна агенция за медицински надзор ни оказаха изключителна подкрепа. Сега вече сме запознати с целия процес и би било по-лесно при евентуалното възникване на нова донорска ситуация.

- Не е типично частните болници да са донорски бази, как взехте това решение в лечебното заведение?

- „Уни Хоспитал" има отлична база и е стратегическа локация, имаме пълната подкрепа от ръководството на болницата и за всеки от екипа ни донорството е лична кауза. В този смисъл въпросът дали да сме донорска база не е бил поставян.

- Кое е най-трудното в една донорска ситуация?

- Най-трудното в една донорска ситуация е загубата на човешки живот и първата среща с близките, когато трябва да обясниш, че тяхната загуба може да е шанс за живот. Усилията ни трябва да се насочват в запознаване на хората с проблемите на донорството и личната драма на хората, чакащи в листите за трансплантация. За мен основният проблем е не липсата на донорски ситуации, а страхът и незнанието. Ако имаше шанс хората да почувстват мъката и страданието на чакащите трансплантация в дългите листи, при положение, че имаме само 11 донорски ситуации от началото на годината, може би, щяха да вземат друго решение.

- Има ли вече по-голямо разбиране сред българското общество по тази тема?

- Мисля, че сме на прав път, но недоверието в България към всеки един проблем, натрупан с годините трудно се преодолява. През последната година се наблюдава активизиране на отговорните институции и това ще доведе до положителни резултати.

- Тази година у нас има 11 донорски ситуации, успех ли е това за България?

- Не смятам, че е успех. Факт е, че сме доста назад от повечето европейски страни и затова трябва да се положат още повече усилия в тази насока. В същото време е необходимо обществото ни да узрее за идеята за донорството и че това е изключителна проява на човечност. Необходимо е да преодолеем вкорененото ни в мисленето недоверие, че всеки е сам за себе си. Напротив, убеден съм, че всеки може да даде и да получи помощ.

- Колко ви се иска да бъдат?

- Цифрите не са най-важното, важно е реално случилите се донорски ситуации да се реализират. Да бъдат достатъчно, за да имат надежда чакащите в листите.

- Защо все толкова малко в сравнение с тези в Испания например?

- Тук особено важна е политиката на държавата, защото в последните години не се правеше достатъчно за развиване на донорската програма, което според мен е изгубено време.

- Какво е нужно, за да имаме повече трансплантации у нас?

- На първо място е необходимо ангажирането на повече медицински специалисти, които да са съпричастни с каузата на донорството. Адекватното финансиране на трансплантационните центрове също е много важно. Активното запознаване на обществото с предизвикателствата пред донорството.

В първата ни донорска ситуация, месец преди настъпването ѝ, семейството е било обсъждало темата, в резултат на отразена в медиите подобна история. Те имаха категоричното съгласие на своя близък, ако нещо подобно му се случи, той да може да направи същото добро в края на житейския си път.

- Според вас има ли опасност да загубим позициите си в трансплантологията или напротив – страната ни разполага с потенциал за развитие на високотехнологична медицина? В тази връзка смятате ли, че ще правим повече трансплантации на деца или пък белодробни?

- Смятам, че когато в световен мащаб извършването на трансплантации на бял дроб е нещо нормално, а ние имаме само 11 донорски ситуации до момента, не можем да говорим за сериозни позиции и традиции.


Нова трансплантация на черен дроб

Нова трансплантация на черен дроб

Тя е направена във ВМА, донор е жена на 56 години, съобщиха от болницата

НЗОК помага за откриването на донори

НЗОК помага за откриването на донори

Здравният фонд подава всяка седмица данни за потенциалните ситуации на агенция „Медицински одит"

Пловдив почита донорите

Пловдив почита донорите

В града под тепетата утре откриват пространство в памет на хората, подарили шанс за живот

Болниците да подават донорите

Болниците да подават донорите

Само през септевмри и октомври бяха реализрани поне три донорски ситуации, но Йордан, който чакаше сърце, почина без да го дочака. Защо се получи така, как се развиват донроството и траснплантологията у нас, попитахме проф. Димитър Петков.
Трансплантации в развитие

Трансплантации в развитие

За да отбележим напредък в тази дейност, у нас трябва да се подобри организацията и да се намерят повече хора със сърца, които да работят, смятат пациенти и лекари

Почина Дани, докато чакаше сърце

Почина Дани, докато чакаше сърце

Той е доказателството, че е нужно в страната да има повече трансплантации, казва Георги Пеев

Шанс за живот за четирима

Шанс за живот за четирима

Лекарите извършиха две бъбречни и две чернодробни трансплантации след нова донорска ситуация
За донорството трябва да се говори

За донорството трябва да се говори

Необходими са повече пари за трансплантолозите, но и по-голям контрол върху базите, казва проф. Емил Паскалев
Здравният министър посади роза

Здравният министър посади роза

Той направи това в подкрепа на донорството и трансплантациите
Садят рози за донорите

Садят рози за донорите

В градината вече са засадени 202 цветя, какъвто е броят на хората, дарили живот у нас от 2005 г. досега

1 2 3 4 5 ... 21 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ