Пазар

Частните болници с най-голям ръст

20-03-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Частните болници с най-голям ръст Тенденциите се дължат, както на развитието им, така и на специфичните регулации в сектора като лимитите
Частните болници в страната бележат най-голям ръст в приходите си, а областните – най-малък. Това показват данните на здравната каса за изплатените средства на лечебните заведения за изминалите четири години. Тенденциите се дължат, както на развитието на частната иницитива, така и на специфичните регулации в сектора като лимитите. Твърдите бюджети доведоха до предпоставки за неравнопоставеност и избирателно финансиране на определени структури с обществени средства.

Общо на 1.6 млрд. лв. са възлизали приходите на болниците от обществения фонд през 2013 г., през изминалата година цифрата е 1.9 млрд. лв. (в тези средства се включват и парите за медицински изделия и онколекарства). Ръстът от 300 млн. лв. обаче е разпределен абсолютно непропорционално между различните видове собственост на клиниките.

Най-малък той се оказва при областните и ведомствените болници - едва 4 млн. лв. Приходите на тези лечебни заведения през 2013 г. са били 417 млн. лв, срещу 421 през миналата година. Промяна в броя им няма, те са общо 39.

На предпоследно място по ръст на приходите се оказват общинските болници. През 2013 г. те са заработили по НЗОК 301 млн. лв., а през миналата – 349.7 млн., или с 48 млн. лв. повече. На практика този ръст не отразява фактическото състояние на тези лечебни заведения.

Той се дължи само на по-големите комплексни онкологични центрове

които са общинска собственост и в които се ползват все по-скъпи онкомедикаменти. Така например КОЦ Ст. Загора е увеличил приходите си с близо 4 млн. лв., КОЦ Бургас с около 7 млн. лв., КОЦ Пловдив с 9 млн. лв. и т.н. В същото време приходите на многопрофилните общински болници са с минимални разлики нагоре или надолу, съществнени промени в броя им също няма.

На второ място по ръст на приходите за изминалите четири години се нареждат изцяло държавните болници (61 на брой), които са и най-големите университетски центрове за лечение в страната. Сред тях са „Св. Екатерина", „Св. Георги", Св. Марина", „Александровска" и други емблематични имена. През 2013 г. те са получили от касата 568 млн. лв, а през миналата – 644 млн. Онкологията също играе съществена роля за ръста при някои от тях, където през последните години държавата наля доста средства за обновяване и разширяване на дейности като лъчелечението.

Най-много обаче са нарастнали приходите на частните клиники. От общо 300 млн. увеличение на парите на всички болници за изминалите четири години, 190 млн. лв. са отишли при тях. През 2013 г. здравната каса е изплатила на частните болници – 378 млн., а през миналата година – 568 млн. лв., показват данните на фонда. Драстичното увеличение се дължи основно на две причини –

нарастване на броя им от 139 на 153 клиники

както и на постоянното разкриване на нови дейности в тях. За изминалите четири години въпреки нормативните промени, разкриването на нови болници продължи с мощна сила. В страната отвори врати „Уни Хоспитъл", а двете болнични вериги „Софиямед" и „Сити Клиник" увеличиха броя на клиниките си в страната. Разкриха се и много частни диализи. Допълнителен стимул за непропорционалното увеличение на приходите обаче се оказаха и регулативните мерки, които наложи държавата под формата на лимити. Те дадоха възможност на едни лечебни заведения да бъдат толерирани за сметка на други.

 

Някои могат да си избират 
планови и платени пътеки

 

Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници


Ние работим в условия на лимити, като за последната година те бяха намалени в сравнение с 2015 г. Почти нямаме нови дейности, обслужваме областните градове, където демографската структура е тежка, заради миграцията и застаряването на населението. Подобно увеличение на приходите на частните болници, ако няма ръст в броя им, означава, че те не винаги са работили в условия на лимити или че някой им е заплащал надлимитната дейност. Ако се направи анализ какво се случва със спешността обаче, картината ще бъде различна. Тогава ще стане ясно, че областните болници са обслужили голям процент от тези случаи, друг е въпросът какво са получили за тях. Някои лечебни заведения могат да си избират планови и добре платени пътеки, и това дава отговор защо областните болници са губещи.Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Живеем 6 години по-малко от другите в ЕС

Намалява детската смъртност на 5.8 на 1000 живородени, сочи доклад на МЗ за здравето
Държавата ще плаща 60% от заплатите при спад на продажбите с 20%

Държавата ще плаща 60% от заплатите при спад на продажбите с 20%

До такова решение са достигнали представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложение на бизнеса
Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Ананиев: По средата сме в ЕС по разходи за здраве

Доплащаме от джоба си главно за лекарства и в извънболнична помощ
Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Трайно намалява броят на болните от туберкулоза

Запазва се тенденцията мъжете да боледуват повече от жените
Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Общината в Пловдив прибрала 88 дка на болницата

Подготвя се извънсъдебно споразумение за връщане на земята, казва министър Ананиев
Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Постоянно увеличаваме профилактичната дейност

Намаляването на предотвратимата смъртност е продължителен процес, казва министър Ананиев
Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Мозъчните тумори при децата са особено рискови

Над 2300 различни операции със средна и голяма сложност се правят в столичната „Св. Иван Рилски" всяка година
Без прекъсване на лечението на онкоболни

Без прекъсване на лечението на онкоболни

Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Да се премахне акцизът върху спирта

Да се премахне акцизът върху спирта

Плащането на ДДС да се отложи с 30 до 60 дни, да се въведе гъвкаво работно време, предлагат от КРИБ
Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Проф. Салчев е новият управител на НЗОК

Той обеща финансово преструктуриране на касата, за да отговори на предизвикателството Covid-19
1 2 3 4 5 ... 232 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020