Пазар

Частните болници с най-голям ръст

20-03-2017 07:04
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Частните болници с най-голям ръст Тенденциите се дължат, както на развитието им, така и на специфичните регулации в сектора като лимитите
Частните болници в страната бележат най-голям ръст в приходите си, а областните – най-малък. Това показват данните на здравната каса за изплатените средства на лечебните заведения за изминалите четири години. Тенденциите се дължат, както на развитието на частната иницитива, така и на специфичните регулации в сектора като лимитите. Твърдите бюджети доведоха до предпоставки за неравнопоставеност и избирателно финансиране на определени структури с обществени средства.

Общо на 1.6 млрд. лв. са възлизали приходите на болниците от обществения фонд през 2013 г., през изминалата година цифрата е 1.9 млрд. лв. (в тези средства се включват и парите за медицински изделия и онколекарства). Ръстът от 300 млн. лв. обаче е разпределен абсолютно непропорционално между различните видове собственост на клиниките.

Най-малък той се оказва при областните и ведомствените болници - едва 4 млн. лв. Приходите на тези лечебни заведения през 2013 г. са били 417 млн. лв, срещу 421 през миналата година. Промяна в броя им няма, те са общо 39.

На предпоследно място по ръст на приходите се оказват общинските болници. През 2013 г. те са заработили по НЗОК 301 млн. лв., а през миналата – 349.7 млн., или с 48 млн. лв. повече. На практика този ръст не отразява фактическото състояние на тези лечебни заведения.

Той се дължи само на по-големите комплексни онкологични центрове

които са общинска собственост и в които се ползват все по-скъпи онкомедикаменти. Така например КОЦ Ст. Загора е увеличил приходите си с близо 4 млн. лв., КОЦ Бургас с около 7 млн. лв., КОЦ Пловдив с 9 млн. лв. и т.н. В същото време приходите на многопрофилните общински болници са с минимални разлики нагоре или надолу, съществнени промени в броя им също няма.

На второ място по ръст на приходите за изминалите четири години се нареждат изцяло държавните болници (61 на брой), които са и най-големите университетски центрове за лечение в страната. Сред тях са „Св. Екатерина", „Св. Георги", Св. Марина", „Александровска" и други емблематични имена. През 2013 г. те са получили от касата 568 млн. лв, а през миналата – 644 млн. Онкологията също играе съществена роля за ръста при някои от тях, където през последните години държавата наля доста средства за обновяване и разширяване на дейности като лъчелечението.

Най-много обаче са нарастнали приходите на частните клиники. От общо 300 млн. увеличение на парите на всички болници за изминалите четири години, 190 млн. лв. са отишли при тях. През 2013 г. здравната каса е изплатила на частните болници – 378 млн., а през миналата година – 568 млн. лв., показват данните на фонда. Драстичното увеличение се дължи основно на две причини –

нарастване на броя им от 139 на 153 клиники

както и на постоянното разкриване на нови дейности в тях. За изминалите четири години въпреки нормативните промени, разкриването на нови болници продължи с мощна сила. В страната отвори врати „Уни Хоспитъл", а двете болнични вериги „Софиямед" и „Сити Клиник" увеличиха броя на клиниките си в страната. Разкриха се и много частни диализи. Допълнителен стимул за непропорционалното увеличение на приходите обаче се оказаха и регулативните мерки, които наложи държавата под формата на лимити. Те дадоха възможност на едни лечебни заведения да бъдат толерирани за сметка на други.

 

Някои могат да си избират 
планови и платени пътеки

 

Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници


Ние работим в условия на лимити, като за последната година те бяха намалени в сравнение с 2015 г. Почти нямаме нови дейности, обслужваме областните градове, където демографската структура е тежка, заради миграцията и застаряването на населението. Подобно увеличение на приходите на частните болници, ако няма ръст в броя им, означава, че те не винаги са работили в условия на лимити или че някой им е заплащал надлимитната дейност. Ако се направи анализ какво се случва със спешността обаче, картината ще бъде различна. Тогава ще стане ясно, че областните болници са обслужили голям процент от тези случаи, друг е въпросът какво са получили за тях. Някои лечебни заведения могат да си избират планови и добре платени пътеки, и това дава отговор защо областните болници са губещи.Тревожно е, че толкова медици са болни

Тревожно е, че толкова медици са болни

Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
НС прие конкурсите за бордовете на болниците

НС прие конкурсите за бордовете на болниците

Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
НС узакони изплащането на надлимитната

НС узакони изплащането на надлимитната

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за бюджета на НЗОК
Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Медици от първа линия - почетни граждани на Лом

Признанието е за шефа на РЗИ и лекар от Афганистан, поела инфекциозното на болницата
Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Изборният кодекс отложи бюджета на НЗОК

Пленарното заседание бе удължено и това даде отсрочка на парламентарните комисии
Детската болница - между идеално и оптимално

Детската болница - между идеално и оптимално

Макар да е решено проектът да е с нова сграда, консенсус за бъдещата педиатрия едва ли някога ще има
Подпомагат наемането на безработни

Подпомагат наемането на безработни

Работодателите ще получават финансова подкрепа от Агенцията по заетостта

Бутат скелето за Детската болница

Бутат скелето за Детската болница

Обществен съвет ще наблюдава изграждането новото здравно заведение
Според българите системата се справя с КОВИД

Според българите системата се справя с КОВИД

Въпреки това са мнозинство тези, които смятат, че здравеопазването се развива в негативна посока
Сестрите с правила за добра практика

Сестрите с правила за добра практика

Те описват как да се отнасят с пациентите и с останалите от медицинския екип
1 2 3 4 5 ... 251 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябва ли децата да носят маски на училище?

Септември 2020