позиция

Бизнесът не подкрепя плана ни за възстановяване

04-10-2021 10:57
АОБР искат средствата, които бяха пренасочени към финансови инструменти да се възстановят в пълен размер за директна подкрепа на предприятиятаБизнесът не подкрепя плана ни за възстановяване
Clinica.bg

press@clinica.bg

По инициатива на АИКБ Националния икономически съвет (НИС) обсъди проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост. Освен поради проблемните за Европейската комисия области - енергиен преход и съдебна реформа, работодателите не съгласуват плана в този му вид и поради влошената програма за икономическа трансформация. Публикуваме позицията на АОБР, която обеднява национално представителните организации на бизнеса у нас.

„Настояваме средствата, които бяха отклонени и пренасочени към финансови инструменти да се възстановят в пълен размер за директна подкрепа на иновациите инвестициите в предприятията. Ако това не се случи, страната ни рискува да бъдат замразени средства за създаване на финансови инструменти, чието предлагане и в момента надвишава многократно търсенето им, а в допълнение да се пилее и ресурс за такси за управление. У нас има достатъчно много финансови инструменти и бизнесът ясно е показал до колко ги припознава. Няма как да очакваме по този начин бързо и рязко да се увеличат инвестициите и българската икономика да се възстанови и започне бърз темп на растеж", заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.


Работодателските организации дадоха

многобройни примери за „залежали" финансови инструменти, инвестирани едва 15% от общия ресурс за 6 години, като платените такси за управление са 30% от инвестирания ресурс. В същото време, от началото на кризата, причинена от Ковид-19, българските предприятия са декапитализирани и с ограничени възможности да инвестират. Ето защо пряката подкрепа ще осигури нужната ликвидност и ще насърчи и активира допълнителни частни инвестиции.


АОБР не са съгласували плана в този му

вид и няма да приемат вариант под 900 млн. лв. за пряка подкрепа на инвестициите в предприятията. АОБР предложи на вниманието на НИС три варианта на промени на програмата за икономическа трансформация. В тях се настоява средствата, които са отклонени за финансови инструменти - гаранционни и дялови инструменти за растеж да се възстановят за пряка подкрепа на иновациите и инвестициите за технологична модернизация, цифровизация, енергийна и ресурсна ефективност, както и за ваучерна схема за ИКТ решения и киберсигурност.

Обсъдено бе и предложение за увеличаване

на средствата за подкрепа на изграждането на ВЕИ за собствени нужди на предприятията с възможност за съхранение на енергията. Така българските предприятия ще могат да се възползват от финансов ресурс за пряка подкрепа в размер на близо 1,067 млрд. лв. Освен тези корекции Асоциация на индустриалния капитал в България предлага средствата за организация и управление на грантовите схеми да бъдат намалени от 5% на 3%.


Продължават компенсациите за тока и газа

Продължават компенсациите за тока и газа

Правителството днес предстваи антикризисните мерки пред работодателските организации
Бизнесът излиза на протест за тока

Бизнесът излиза на протест за тока

Болниците също искат компенсации, ако не получат такива, лечебни заведения са готови да се присъединят към него на 18 май
НЗОК ще плаща по-бързо нови лекарства

НЗОК ще плаща по-бързо нови лекарства

Ако фондът вече финансира подобни медикаменти, кандидатите за реимбурсация няма да чакат до следващата година

Boehringer с над 5% ръст на продажбите

Boehringer с над 5% ръст на продажбите

Те възлизат на 20.6 милиарда евро през миналата година, най-голям принос имат продуктите за сърце, метаболитни и респираторни заболявания

Фармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%

Фармацевтичният пазар бележи ръст от близо 10%

Основните му двигатели са продуктите по лекарско предписание, казва Татяна Станчева от IQVIA

НЗОК плаща медицинските изделия срещу ефект

НЗОК плаща медицинските изделия срещу ефект

За тази цел производителите им с помощта на фонда ще следят какво се случва с пациентите, при които са сложени

Пфайзер орязва реповете в САЩ

Пфайзер орязва реповете в САЩ

От компанията мотивират решението си с утвърждаването на дистанционното общуване през пандемията

Болници в непрекъснато развитие

Болници в непрекъснато развитие

Или как безпрепятственият достъп до хранилката на НЗОК стимулира ненужното им роене

КОВИД стресна бизнеса

КОВИД стресна бизнеса

През втората година на пандемията е налице плах опит за оттласкване от дъното, отчитат от БСК

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг

Венцислав Маринов поема „Софарма Трейдинг"

Той е избран и за член на Съвета на директорите, съобщиха от компанията

1 2 3 4 5 ... 38 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ