октомврийско

Въпрос на политика

01-10-2021 16:27
Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в БългарияВъпрос на политика
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес започна октомври, месецът, който светът посвещава на борбата с една от най-честите онкологични диагнози – ракът на гърдата. За поредна година България ще го отбележи срамежливо, все едно, че не съществува, защото тук няма с какво да се гордее.

Фактите


Според регистъра на СЗО през миналата година 355 457 са били новите случаи на рак на гърдата в ЕС. Смъртните случаи с тази диагноза са били 91 826 или 14.8 на 100 000, а петгодишната преживяемост е била 640 на 100 000.

В САЩ фактите изглеждат още по-добре. Там новите случаи са били 253 хил., а фаталните 42 хил. или 12.4 на 100 000. Петгодишната преживяемост и там е била 640 на 100 000.

В България през миналата година имаме 4061 нови случаи. Фаталните инциденти са 1523 или 16.7 на 100 000, а петгодишната преживяемост - 425 на 100 000. Тоест, жените с рак на гърдата у нас умират с 30% повече отколкото американките и с 25% повече отколкото европейките. Тези, които успеят да доживеят пет години след терапията си пък, са по-малко със 115 на 100 000 или с малко над една пета в сравнение с американките и европейките.


Защо 

Отговорът е скрит в едно обръщение. „През Националния месец за заостряне на вниманието върху рака на гърдата ние стоим зад смелите жени и мъже, които са диагностицирани с това заболяване и уважаваме тези, които са загубили битката с това ужасно заболяване." Това е първото изречение от официалната прокламация на президента Джо Байдън към американската нация, което стои на официалната страница на Белия дом от вчера. В него се посочва още, че през 2021 г. се отбелязва 30-та годишнина от началото на Националната програма на САЩ за ранно откриване на рака на гърдата и на маточната шийка. Тя осигурява безплатен скрининг и терапия, ако се наложи, за всички жени в страната – включително за неосигурените и тези с ниски доходи, чиито медицински застраховки не предвиждат превенция и лечение на онкологични заболявания. В обръщението на президента фигурира и линк към програмата, в случай, че някой не знае откъде може да вземе информация. Байдън добавя, че ще направи всичко, за да обедини възможностите на страната в областта на рака на гърдата и да осигури нужните ресурси, за да се отбележи напредък в превенцията, диагностиката и лечението на заболяването. Затова той възнамерява да увеличи инвестициите в тази област и да разшири още достъпа на американците до скрининг и лечение.


Изводите


Излишно е да доказваме, че в България от години няма скрининг на онкологични заболявания. Всички опити такъв да се въведе дори с европейски средства - например по програмата „Спри и се прегледай", удариха на камък. У нас няма и огромни инвестиции за научни разработки в сферата на онкологичните заболявания. Пари се дават само за онколекарства и апаратура, а първите два акцента, на които се обръща толкова голямо внимание в САЩ – превенция и ранна диагностика, отсъстват от визията за развитие не само на онкологията, а изобщо на здравеопазването ни. В България рядко е имало обръщение към нацията за важността на онкологичните заболявания дори от здравния министър, да не говорим за прокламация от името на премиера или президента. Напоследък такива всъщност правят само някои общини, болници или фармацевтични компании.

Накратко

В САЩ превенцията на рака е въпрос на национална политика. У нас не е. Тук във фокуса на властите, когато говорят за здравеопазване, попадат само лекарствата и болниците. Докато това не се промени, смъртността ни ще е по-висока от тази в повечето страни.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
Събират средства за лечението на Алекс

Събират средства за лечението на Алекс

Той е от Бургас се бори с тумор в мозъка, за терапията му в чужбина са необходими 100 000 евро, съобщиха от общината
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
1 2 3 4 5 ... 695 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ