октомврийско

Въпрос на политика

01-10-2021 16:27
Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в БългарияВъпрос на политика
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес започна октомври, месецът, който светът посвещава на борбата с една от най-честите онкологични диагнози – ракът на гърдата. За поредна година България ще го отбележи срамежливо, все едно, че не съществува, защото тук няма с какво да се гордее.

Фактите


Според регистъра на СЗО през миналата година 355 457 са били новите случаи на рак на гърдата в ЕС. Смъртните случаи с тази диагноза са били 91 826 или 14.8 на 100 000, а петгодишната преживяемост е била 640 на 100 000.

В САЩ фактите изглеждат още по-добре. Там новите случаи са били 253 хил., а фаталните 42 хил. или 12.4 на 100 000. Петгодишната преживяемост и там е била 640 на 100 000.

В България през миналата година имаме 4061 нови случаи. Фаталните инциденти са 1523 или 16.7 на 100 000, а петгодишната преживяемост - 425 на 100 000. Тоест, жените с рак на гърдата у нас умират с 30% повече отколкото американките и с 25% повече отколкото европейките. Тези, които успеят да доживеят пет години след терапията си пък, са по-малко със 115 на 100 000 или с малко над една пета в сравнение с американките и европейките.


Защо 

Отговорът е скрит в едно обръщение. „През Националния месец за заостряне на вниманието върху рака на гърдата ние стоим зад смелите жени и мъже, които са диагностицирани с това заболяване и уважаваме тези, които са загубили битката с това ужасно заболяване." Това е първото изречение от официалната прокламация на президента Джо Байдън към американската нация, което стои на официалната страница на Белия дом от вчера. В него се посочва още, че през 2021 г. се отбелязва 30-та годишнина от началото на Националната програма на САЩ за ранно откриване на рака на гърдата и на маточната шийка. Тя осигурява безплатен скрининг и терапия, ако се наложи, за всички жени в страната – включително за неосигурените и тези с ниски доходи, чиито медицински застраховки не предвиждат превенция и лечение на онкологични заболявания. В обръщението на президента фигурира и линк към програмата, в случай, че някой не знае откъде може да вземе информация. Байдън добавя, че ще направи всичко, за да обедини възможностите на страната в областта на рака на гърдата и да осигури нужните ресурси, за да се отбележи напредък в превенцията, диагностиката и лечението на заболяването. Затова той възнамерява да увеличи инвестициите в тази област и да разшири още достъпа на американците до скрининг и лечение.


Изводите


Излишно е да доказваме, че в България от години няма скрининг на онкологични заболявания. Всички опити такъв да се въведе дори с европейски средства - например по програмата „Спри и се прегледай", удариха на камък. У нас няма и огромни инвестиции за научни разработки в сферата на онкологичните заболявания. Пари се дават само за онколекарства и апаратура, а първите два акцента, на които се обръща толкова голямо внимание в САЩ – превенция и ранна диагностика, отсъстват от визията за развитие не само на онкологията, а изобщо на здравеопазването ни. В България рядко е имало обръщение към нацията за важността на онкологичните заболявания дори от здравния министър, да не говорим за прокламация от името на премиера или президента. Напоследък такива всъщност правят само някои общини, болници или фармацевтични компании.

Накратко

В САЩ превенцията на рака е въпрос на национална политика. У нас не е. Тук във фокуса на властите, когато говорят за здравеопазване, попадат само лекарствата и болниците. Докато това не се промени, смъртността ни ще е по-висока от тази в повечето страни.


Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
БСП иска управленско споразумение

БСП иска управленско споразумение

Едва след него ще обсъждаме постове и имена, тиражираните не са верни, заяви Корнелия Нинова

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Те ще се поделят на базата на отчетените пациенти с КОВИД-19 за септември, октомври и ноември
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

Открили сме по-малко случаи на рак

Открили сме по-малко случаи на рак

Страната ни е шампион по обща смъртност в ЕС, но детската продълажва да намалява, сочи годишният доклад за здравето на гражданите, приет от Министерския съвет
Александровска без вина за Йордан

Александровска без вина за Йордан

Вътрешна проверка е показала, че за пациента са положение нужните грижи, заявиха от лечебното заведение

Още 61 млн. за първа линия

Още 61 млн. за първа линия

Средствата се отпускат, заради удължената епидемична обстановка до края на март, казват от МС
Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Общо 211 бъдещи медици са подали документа по традиционната програма на съсловната организация
Инфлацията ще удари още денталното здраве

Инфлацията ще удари още денталното здраве

Над 140 000 деца са с поставени безплатно силанти, те спестяват средства на родителите за пломби, казва д-р Николай Шарков
Българската Коледа пак с надежда

Българската Коледа пак с надежда

Президентът Румен Радев откри новата кампания днес, през изминалото издание бяха подпомогнати 500 деца
1 2 3 4 5 ... 437 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ