октомврийско

Въпрос на политика

01-10-2021 16:27
Или защо смъртността от рак на гърдата в САЩ е с 30% по-ниска, отколкото в БългарияВъпрос на политика
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес започна октомври, месецът, който светът посвещава на борбата с една от най-честите онкологични диагнози – ракът на гърдата. За поредна година България ще го отбележи срамежливо, все едно, че не съществува, защото тук няма с какво да се гордее.

Фактите


Според регистъра на СЗО през миналата година 355 457 са били новите случаи на рак на гърдата в ЕС. Смъртните случаи с тази диагноза са били 91 826 или 14.8 на 100 000, а петгодишната преживяемост е била 640 на 100 000.

В САЩ фактите изглеждат още по-добре. Там новите случаи са били 253 хил., а фаталните 42 хил. или 12.4 на 100 000. Петгодишната преживяемост и там е била 640 на 100 000.

В България през миналата година имаме 4061 нови случаи. Фаталните инциденти са 1523 или 16.7 на 100 000, а петгодишната преживяемост - 425 на 100 000. Тоест, жените с рак на гърдата у нас умират с 30% повече отколкото американките и с 25% повече отколкото европейките. Тези, които успеят да доживеят пет години след терапията си пък, са по-малко със 115 на 100 000 или с малко над една пета в сравнение с американките и европейките.


Защо 

Отговорът е скрит в едно обръщение. „През Националния месец за заостряне на вниманието върху рака на гърдата ние стоим зад смелите жени и мъже, които са диагностицирани с това заболяване и уважаваме тези, които са загубили битката с това ужасно заболяване." Това е първото изречение от официалната прокламация на президента Джо Байдън към американската нация, което стои на официалната страница на Белия дом от вчера. В него се посочва още, че през 2021 г. се отбелязва 30-та годишнина от началото на Националната програма на САЩ за ранно откриване на рака на гърдата и на маточната шийка. Тя осигурява безплатен скрининг и терапия, ако се наложи, за всички жени в страната – включително за неосигурените и тези с ниски доходи, чиито медицински застраховки не предвиждат превенция и лечение на онкологични заболявания. В обръщението на президента фигурира и линк към програмата, в случай, че някой не знае откъде може да вземе информация. Байдън добавя, че ще направи всичко, за да обедини възможностите на страната в областта на рака на гърдата и да осигури нужните ресурси, за да се отбележи напредък в превенцията, диагностиката и лечението на заболяването. Затова той възнамерява да увеличи инвестициите в тази област и да разшири още достъпа на американците до скрининг и лечение.


Изводите


Излишно е да доказваме, че в България от години няма скрининг на онкологични заболявания. Всички опити такъв да се въведе дори с европейски средства - например по програмата „Спри и се прегледай", удариха на камък. У нас няма и огромни инвестиции за научни разработки в сферата на онкологичните заболявания. Пари се дават само за онколекарства и апаратура, а първите два акцента, на които се обръща толкова голямо внимание в САЩ – превенция и ранна диагностика, отсъстват от визията за развитие не само на онкологията, а изобщо на здравеопазването ни. В България рядко е имало обръщение към нацията за важността на онкологичните заболявания дори от здравния министър, да не говорим за прокламация от името на премиера или президента. Напоследък такива всъщност правят само някои общини, болници или фармацевтични компании.

Накратко

В САЩ превенцията на рака е въпрос на национална политика. У нас не е. Тук във фокуса на властите, когато говорят за здравеопазване, попадат само лекарствата и болниците. Докато това не се промени, смъртността ни ще е по-висока от тази в повечето страни.


14% от украинските бежанци у нас са медици

14% от украинските бежанци у нас са медици

Te имат желание да работят в България, но техните професионални права не са признати, обясни Седа Гузуджу от Върховния комисариат за бежанците на ООН
По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

По-скъпи денталните услуги заради инфлацията

Преди броени дни на 20 март отбелязахме Световния ден на оралното здраве. Какво е то при българина, като цяло, ще започнат ли зъболекарите най-сетне да се отчитат електронно на НЗОК и не е ли време да се увеличи пакетът от дентални услуги за здравноосигурените, попитахмe д-р Николай Шарков.
Чакаме ХЕМС през юли

Чакаме ХЕМС през юли

Транспортното министерство обяви поръчката за наем на два хеликоптера с медицинско оборудване и обучени пилоти
Нов ръст на скарлатината

Нов ръст на скарлатината

През изминалата седмица са регистрирани 640 случая, те са с 154 повече от предходната, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести
Търсят кадри за спешната помощ по въздух

Търсят кадри за спешната помощ по въздух

МЗ набира кандидати за обучението, лекарите и медицинските сестри, които го преминат, ще бъдат включени в дежурства в базите на летищата „Враждебна" и „Долна Митрополия"
85 кандидати за стипендии от БЛС

85 кандидати за стипендии от БЛС

Сред тях са и двама братя – близнаци пълни отличници, продължава финансирането на проекти на млади лекари
Нова възможност за деца с артрит

Нова възможност за деца с артрит

Здравната каса започва да реимбурсира Tofacitinib, след като Надзорният съвет одобри критериите за реимбурсация

Бумът на скарлатината чак до май

Бумът на скарлатината чак до май

Тази година пикът й е по-висок заради заради отслабналата имунна система на децата, казва проф. Ива Христова
Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Доставиха 27 650 опаковки Ozempic

Вече са извършени първите доставки към търговци на едро, в утрешния ден разпределението ще продължи, казаха от МЗ
Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

Прекратиха разследването за КОВИД тестовете за ученици

То касаеше данни за нарушения по времето, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров, но такива не са открити, гласи заключението на Софийската градска прокуратура
1 2 3 4 5 ... 559 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Очаквате ли партиите да изпълнят предизборните си обещания в сферата на здравеопазването, след като влязат в Парламента?

Март 2023 Предишен Следващ