Преглед

Под 4 грама сол срещу високо кръвно

29-09-2021 15:17
Формула за сърдечно здраве гласи - спрете пушенето, намалете теглото, пийте умерено, хранете се качествено и спортувайте, казва д-р Борислав Борисов Под 4 грама сол срещу високо кръвно
Clinica.bg

press@clinica.bg
Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявание остават водеща причина за преждевременна смърт както у нас, така и по света, затова е важно на тази дата да си припомним важните правила за нашето сърдечно здраве. Какви са основните причини и рискове за сърцето, как да се пазим и какви са тенденциите при този вид заболявания, попитахме д-р Борислав Борисов. Той е началник на Кардиологично отделение в болница "Тракия" в Стара Загора.
- Д-р Борисов, днес е поредният Ден на сърцето, който в България посрещаме като първенци в Европа по сърдечно-съдови заболявания. Кога ще се промени това?

- Действително в България смъртността от сърдечно-съдови забовянаия е малко по-висока, отколкото в Европа по данни на Евростат, но в никакъв случай не е двойно по-висока, както беше написано в някои медии. Добрата новина е, че през последните години има ясна тенденция за намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, както в Европа, така и у нас. Това се дължи на много фактори, но най-важния от тях е промяната в начина на живот на хората и подобрената диагностика и възможностите за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Тези два фактора в комбинация водят до тази ясна тенценция за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания в глобален мащаб.

- Свикнали сме при сърдечен проблем да търсим „вълшебното хапче" при лекар специалист. Има ли други начини, с които да си помогнем, освен чрез медикаментозно лечение?

- Основното, което хората трябва да правят, за да не се стига до търсене на „вълшебно хапче", е да водят такъв начин на живот, който да не води до сърдечно-съдови заболявания. Той включва преди всичко нормално тегло или по-скоро нормален индекс на телесната маса, който много лесно може да се изчисли чрез различни калкулатори в интернет. Много е важно да не се пуши – тютюнопушенето трябва да се избегне, включително и тези нови, модерни методи чрез награвяне на тютюн и различни субстанции. Трябва редовно да се следи артериалното кръвно налягане и да се контролира, като в идеалния случай то трябва да бъде 120/80 в покой и в домашни условия. Нужно е да се ограничи консумацията на алкохол, която за мъжете е допуснима до 50 мл концентриран алкохол на дневна база, чаша вино или до 2 малки бири, а за жените съответно тези дози са наполовина.

Човек трябва да поддържа задължителна физическа активност, която не трябва да бъде по-малко от 30 минути дневно или поне до 2,5 часа седмично. Всичко това помага да не се стига до сърдечно-съдови заболявания. Там, където има фамилна история за ранни сърдечно-съдови заболявания, за инфаркти, инсулти, някои видове аритмии, задължително трябва да се прави консултация с кардиолог, за да се набележат профилактични мерки, за да не се повторят тези състояния и при съответните наследници.

- По улиците у нас сякаш виждаме по-често „бременни" мъже с големи кореми, а знаем, че мъжете по-често страдат от инфаркт на миокарда. Доколко големият корем е фактор за сърдечна криза?

- Големият корем е израз на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и там, където го има, трябва да се предприемат съответните мерки – много добър контрол на артериалното налягане и на кръвната захар, ако тя е повишена. Трябва да се прецизира какво е точно нивото на холестерола и най-вече на лошия холестерол с приемането на точните медикаменти за намаляване на риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

- Доколко модерният начин на хранене с готово опаковани храни влияе отрицателно на сърдечно-съдовата система на хората?

- При всички случаи готовите храни са рискови не само за възникване на сърдечно-съдови заболявания, но и за всички останали заболявани, от които умират в днешно време хорат -, най-вече онкологичните болести.

За предпочитане винаги са пресните храни, домашно приготвени с възможно минимално съдържание на сол и липса на консервиращи вещества.

- Намаляването на солта в храната е един от съветите, които най-често давате, когато при вас идват пациенти с оплакване за упорито високо кръвно налягане. Защо е така?

- Така е защото, според съвременните изисквания количеството на сол в храната трябва да бъде под 4 грама, а за пациенти, които са сърдечно болни не повече от 2 грама на ден. Това се постига изключително трудно, ако се ползват готови храни, защото те обикновено са с превишено съдържание на сол. Същото се отнася и за храни като сирене, кашкавал, маслини, преработените месни продукти.

По възможност е добре да се ползва калиева сол. Наскоро имаше една много интересна публикация от Китай, където ползвали специално направена сол с 20% калиев хлорид и 80% натриев хлорид. Само с тази простичка манипулация в една определена провинция те са успели да постигнат редукция на нововъзникналите сърдечно-съдови заболявания и по-добър контрол на артериалното налягане.

- Ако говорим за болница „Тракия", какви пациенти попадат във вашето кардиологично отделение?

- Това са пациенти с проблеми с артериите на сърцето, най-вече с исхемична болест на сърцето. Друга голяма група са пациентите със сърдечни аритмии, в които основен дял заема предсърдното мъждене. И третата голяма група са пациентите със сърдечна недостатъчност.

Възможностите ни за лечение на проблемите със съдовете на сърцето са наистина много големи. Когато няма възможност за интервенционално лечение, хирургията също е добър начин за възстановяване на кръвообращението на сърцето.

По отношение на сърдечната недостатъчност има изключителен прогрес през последните години. Смята се, че благодарение на този прогрес с прилагане на съвременно лечение животът на болните със сърдечна недостатъчност се удължава с 5 – 6 години, в зависимост кога е започнало това лечение. При аритмиите от важно значение за новите методики за лечение чрез аблация.


Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Помним сиптомите на инсулта с БЪРЗО

Днес отбелязваме Световния ден за борба със заболяването, смъртността у нас е три пъти по-висока от тази в останалите страни в Европа, напомнят от УМБАЛ – "Св. Марина"-Варна
Лекуват уголемена простата без операция

Лекуват уголемена простата без операция

Миниинвазивната манипулация се извършва под ангиографски контрол в болница „Тракия"

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да се ваксинират ли хора с разширени вени

Да, те спокойно могат да се имунизират срещу КОВИД-19, отговаря доц. Димитър Петков

Движението пази вените

Движението пази вените

Високите температури през лятото са причина за нарастването на диаметъра им, казва доц. Димитър Петков

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Предимствата на лазера за камъни в бъбреците

 

При него не се правят разрези, лечението е много по-малко травматично и приложимо при по-широк кръг пациенти, казва д-р Емил Петков от болница "Тракия"

Да изправим гръбнака по „Шрот

Да изправим гръбнака по „Шрот"

Този метод постига реални резултати в клиничната корекция на сколиозата, веднъж усвоен може да се практикува и у дома, казва рехабилитаторът Стела Тошева

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

Постковидният синдром може да продължи над 6 месеца

След преболедуване на инфекцията, се забелязва повишено кръвно налягане и аритмия, дори и при някои хора, които не са имали такива проблеми, казва д-р Кръстина Донева
След имунизация не се натоварвайте

След имунизация не се натоварвайте

Сегашната ваксина срещу КОВИД не можем да прилагаме при бременни, при деца под 16 години и при хора с автоимунни заболявания, казва д-р Валентина Цанева
Нов тест за КОВИД в Болница Тракия

Нов тест за КОВИД в Болница Тракия

Той открива с точност дали човек е преболедувал инфекцията, съобщиха от лечебното заведение

Деца чуват по-добре с нова процедура

Деца чуват по-добре с нова процедура

За първи път НЗОК финансира в МБАЛ-Тракия подмяната на модерни речеви процесори при деца с кохлеарни импланти
1 2 3 4 5 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ