Лице

Да посрещнеш детската усмивка

01-10-2021 07:06
Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов” доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз Да посрещнеш детската усмивка
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз. Делегатите на 72-я Събор на съсловната организация избраха него пред другите издигнати кандидатури за поста - досегашния главен секретар д-р Стоян Борисов, проф. Николай Габровски и д-р Кирил Крамфилов.
„Да видиш чудото на живота през очите на едно дете означава да изпиташ най-голямото удоволствие на света.". Ако отнесем тази мисъл на американския писател Хорас Браун към делника на доц. Христо Шивачев се оказва, че той е един от щастливите хора в България. Това е заявявал неведнъж и самият той. И то по една единствена причина – лекарската му професия го е призовала да лекува деца, и да посреща пръв усмивката им, когато се събудят от упойката, когато кризата от болестта е преминала или, когато просто ги водят на преглед при него. От четири години той е началник на Клиниката по детска хирургия и шеф на Специализирания комплекс по детски болести в „Пирогов".

 

Кой е той

 

Доц. Христо Шивачев е роден на 8 септември 1969 г. в Стара Загора. Завършва медицина през 1995 г. в Медицинския университет в София. През 1997 г. започва работа в Детска гръдна хирургия в „Пирогов". През 2004 г. придобива специалност „Обща хирургия", а през 2012 г. и специалност „Детска хирургия". Година по-късно се хабилитира. Работи в областта на минимално инвазивна хирургия – гръден кош и корем. Специализира и въвежда минималноинвазивните операции в областта на детската гръдна хирургия. През 2009 и 2013 година преминава курсове по хирургия на ларинкс, трахея и бронхи във Виена. През 2014 г. преминава и курс по оперативно лечение на деформитети на гръден кош в Генуа. Веднага след това е назначен за началник Отделение по детска гръдна хирургия в „Пирогов", а от 2017 г. е и началник на Клиниката по детска хирургия Специализирания комплекс по детски болести. Научните му интереси са насочени главно към мини инвазивната хирургия и гръдната хирургия. Доц. Шивачев има редица участия в форуми и конгреси в България и чужбина. Автор е на над 50 научни труда.

 

В операционната

 

Там преминава по-голямата част от делниците на доц. Шивачев. Една операция на дете, дори привидно лека, отнема много повече време на хирурзите, тъй като рисковете са несравнимо по-големи, отколкото тези при възрастен човек. В такива случаи ръката не трябва да трепва, дори мисъл за грешка и колебание не бива да се мярва в ума. Концентрацията е на максимум. Случвало се е да не излезе от хирургията повече от пет часа. Затова пък удовлетворението е огромно, когато след това малкият пациент излезе от упойка и се усмихне. Преди две години доц. Христо Шивачев извърши нещо, което дори лекари с дългогодишен опит определиха като истинско медицинско чудо. Той оперира бебе на 8 дни, което тежеше 700 грама, но бе развило огромен тумор. Колегите му са категорични – това е човекът, който може и умее да работи в екип. На това се дължи голяма част и от успехите му, като лекар. Точно в екип с лекари от Военномедицинска академия през 2020 г. той извърши една изключително сложна интервенция на 11-месечно бебе. Детето беше с рядък тумор на черния дроб. Диагнозата е хепатобластом – рядко злокачествено образувание на този орган, което се среща при бебетата и малките деца. То е транспортирано от Детската онкохематология във Варна в Клиниката по детска хирургия на „Пирогов". Туморът се развива бързо, а неговата специфика налага намесата на проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Преди сложната оперативна интервенция малкият пациент преминава през няколко курса на химиотерапия, вследствие на които обемът на образуванието е редуциран до 6 см. Така двамата хирурзи успяват да го отстранят успешно. Мисия на живот и смърт за него е и случаят на малкия Калоян. Единадесетмесечното момченце е прието с батерия в стомаха, глътнало я докато играело. Под влиянието на стомашните сокове тя започва да изгаря хранопровода му. Бори се за живота му часове наред. Това са само няколко случая от дългогодишната му практика, които могат да му послужат по-добре от всяка визитка.

 

Да вървиш напред

 

Зареждащо за нови идеи, работа и успехи за едни е спокойствието, за други – предизвикателството. За доц. Христо Шивачев не може да се каже, че получава тласък за работа от първото – от безметежността на нищо неслучващото се, на рутинноста на делника или просто, от самочувствието на успеха от предходния ден. За него щастието е в добрия край на всяка трудна операция макар, че според него, лека няма. „Нямаш право на грешки. Виждаш успеха си в две грейнали очи и една усмивка. Мисията на хирурга е човечна. Оздравяването на всяко дете е чудо", обича да казва той, когато го попитат какво го радва най-много в живота. Казва обаче и нещо друго, което малцина лекари смеят да изрекат на глас – фаталните случаи. За него те не се преживяват, те се помнят. Нещо повече, по думите му когато се помни пациент, това не е добре, защото се помнят тежките пациенти. Той няма да забрави един такъв случай, първият на дете, засегнало от КОВИД-19 с изключително тежки последствия от болестта. Екипът му успя да спаси 16-годишно момиче с тежка дихателна недостатъчност в резултат на коронавирусната инфекция. В продължение на четири месеца екипите в „Пирогов" се борят за живота на Маринела от Челопеч. Болестта е нанесла поражения на белия дроб и мозъка на девойчето. Два месеца то е било в Детската реанимация и Детската операционна. Под ръководството на доц. Христо Шивачев следват редица операции за възстановяване на белия дроб на момичето. По време на болничния си престой Маринела получава и инсулт, също усложнение от КОВИД-19. Следва ново лечение. Момичето е изписано в добро здраве.

 

Мисията Доктор

 

Полето й не е само в приемния кабинет, нито само в операционната. Тя има много места за проява – навсякъде, където сърцето поведе. Повикът му е най-силен в трудни моменти. Тогава се броят и човеците. В първите дни, след като бе обявена епидемиологична обстановка на 8 март 2020 г. стана ясно, че повечето болници в страната нямаха налични елементарни неща за посрещане на такова предизвикателство. Една от тях бе и „Пирогов" – без достатъчно предпазни облекла, лекарства, консумативи. Доц. Шивачев бе първият, който излезе с призив за осигуряване на защитни шлемовете на реаниматорите, които извършваха всички манипулации по интубация, бронхоалвеоларен лаваж и трахеобронхоаспирация на болните от КОВИД-19 само с маска и очила. Включва се във всички възможни инициативи, които могат с нещо да допринесат за Клиниката по детска хирургия на „Пирогов". Доц. Шивачев е запален по инициативата „Благотворително бягане", чиято цел е чрез аматьорския спорт за здраве да набира средства за каузи. Последното й издание, на 5 юни, което се състоя едновременно в четири града – София, Варна, Бургас и Пловдив, бяха събрани средства за закупуването на хирургични инструменти за Клиниката по детска хирургия на „Пирогов". Тя е най-голямото специализирано звено в България, извършващо целият обем диагностична и хирургична дейност в областта на детската хирургия, но хирургичните инструменти в нея не са подменяни повече от двадесет години. Целта на благотворителното бягане, по което е запален доц. Шивачев, бе събирането на 18 708.62 лв. за 243 броя такива инструменти.

 

Детската болница

 

„Да лекуваш болно дете е смисълът на много от дните ни - на всички нас, които имаме тази привилегия. Крайно време е това да се случва в една обединена болница и вече е болезнено необходимо изграждането и да стане основен национален приоритет", заяви неотдавна доц. Христо Шивачев и не отстъпва от тази своя позиция. Надеждата му е, че със създаването й, ще се изгради един престижен център не само за диагностика и лечение на деца, но и за обучение както на лекари, така и на специалисти по здравни грижи и рехабилитатори с детски профил. Защото, прогнозата му е, че тепърва ще посрещаме последиците от кризата с медицинския персонал и неглижирането й с години.

Знания, преценка, разум, адреналин и едва накрая емоции. Това са преживяванията на детския хирург – и уморяващи, и оздравяващи. Защото, както е казал Достоевски „Душата се лекува, като бъдеш с деца."


От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Зъболекарят от България, който превзе света

Зъболекарят от България, който превзе света

Новоизбраният президент на Световната дентална федерация д-р Николай Шарков встъпва в длъжност след 2 години, каквато е англосаксонската система
Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
1 2 3 4 5 ... 22 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ