алтернатива

Хомеопатия и КОВИД

28-09-2021 07:53
Тя има място при намаляване на възпалителните процеси на ниво горни дихателни пътища, бял дроб, сърдечно-съдова система и гастроинтестинален тракт, казва д-р Райна Томова
Снимка: Петър Вълчев
Хомеопатия и КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Сезонът на настинките вече чука на вратата ни, а КОВИД продължава да ни разболява. Има ли място хомеопатията в борбата с новия вирус, как може да ни помогне да укрепим имунитета си, попитахме д-р Райна Томова. Тя е специалист по вътрешни болести и зам. председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

- Д-р Томова, какво е мястото на хомеопатията и алтернативната медицина в настоящето?

- Хомеопатията е медицински метод, създаден от немския лекар д-р Самуел Ханеман преди повече от 200 год. и вече две столетия се практикува успешно от хиляди лекари по света. Днес тя е чудесно допълнение към терапевтичния арсенал на съвременния лекар, позволяващо му да подхожда по един мек и напълно лишен от странични ефекти начин към множество заболявания на своите пациенти. Понякога хомеопатията може да е алтернатива на конвенционалната терапия, а понякога само нейно допълнение - всичко зависи от конкретния случай и преценката на лекуващия лекар. Хомеопатията е напълно приложима и при уязвими групи пациенти като бременни, кърмачки, малки деца, алергични пациенти, което е сериозно предимство за лекарите, които я владеят. Не съм специалист в други неконвенционални методи на лечение и не мога да определя тяхното място в настоящето, но вярвам, че всичко, което носи полза за пациента си заслужава да бъде изучавано и практикувано.

- Има ли място хомеопатията при КОВИД? Какво и до каква степен?

- Да, определено има място в овладяване на оплакванията и намаляване на възпалителните процеси, както на ниво горни дихателни пътища, така и на ниво бял дроб, сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт. Хомеопатичната терапия се подбира индивидуално, съобразно симптоматиката при конкретния пациент. В леките случаи, хомеопатичното лечение може да се провежда самостоятелно, но в средно тежките и тежки случаи, то се съчетва с конвенционалната терапия.

- Как може да си помогнем с нея през очаквания зимен сезон, за да останем здрави?

- При често боледуващите и уязвими пациенти се изготвят индивидуални профилактични схеми, съобразени с техните особености и слаби места. Има и по-общи препоръки, които могат да бъдат дадени буквално на всеки с цел постигане на повече устойчивост към вирусните заболявания. Има широко известни продукти за профилактика и лечение на респираторните вирусни инфекции, които могат да се дават на всички пациенти.

- При кои заболявания хомепопатията е най-полезна?

- Хомеопатията е приложима при множество заболявания и състония: вирусни заболявания, рецидивиращи инфекции, алергични заболявания, травми, леки хормонални нарушения и тревожно-депресивни състояния, инцидентни нарушения на съня, кожни проблеми, ставни проблеми и др.

- При кои няма място?

- Хомеопатията не е панацея. Тя няма място при лечението на тежки психични заболявания като шизофрения. Има и множество ситуации, при които тя има място, но може да играе само допълваща роля – например при пациенти с рак, лечението на рака не се провежда с хомеопатия, но хомеопатията намалява оплакванията, свързани с тежките странични ефекти от конвенционалната химио и лъчетерапия. При заболявания, изискващи хирургично лечение, хомеопатията не може да го замени, но се използва в постоперативния период за по-бързо възстановяване на пациента и т.н.

- Как можем да сме сигурни, че сме попаднали на компетентен терапевт?

- Компетентният хомеопат е преди всичко компетентен лекар, който е получил допълнително обучение по хомеопатия и е защитил новопридобитите познания с успешно полагане на изпит, за което би следвало да има сертификат. Има едно течение в хомеопатията - класическа хомеопатия, което позволява нелекари да се обучават в метода и да го практикуват. Това носи изключителни рискове за пациента. За съжаление има такива практики и в България, въпреки че Законът за здравето в чл. 167, ал. 2 ясно постулира, че хомеопатия може да се практикува само от магистри по медицина и дентална медицина. Затова моят съвет към пациентите е, когато избират хомеопат, първо да се уверят, че той е лекар и то компетентен лекар.

- Къде виждате хомеопатията в бъдещето?

- Като неразделна част от общата медицинска практика.


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 399 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ