Несправедливост

43% работещи нямат пари за топло

23-09-2021 14:59
Причината са ниските заплати, които не могат да позволят на хората базови нужди, европейските синдикати призовават за 43% работещи нямат пари за топло
Clinica.bg

press@clinica.bg
42.8% са работещите бедни у нас, които не могат да си позволят да отопляват дома си, защото не им стигат парите. Това съобщават от Европейската кофедерация на профсъюзите (ЕКП), като България е втора в Европа по този незавиден показател. Всичко това е на фона на растящите цени на тока и на драстичното поскъпване на храната у нас, докато същевеременно доходите на хората не растат нагоре. Необходимостта това да се промени обаче става все по наложителна, категорични са от ЕКП.
Заради ниските заплати, които получават, почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Заключението е на Европейския институт на профсъюзите на база данни от Евростат. Анализът е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа. В първия ден на есента и в навечерието на зимата 15% от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, алармират от ЕКП.


През последното десетилетие ситуацията

се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност на още повече работещи. Данните показват, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление. Първа е Кипър с 45.6% или 14 398 работещи бедни, следва България – 42.8% (129.990 работещи), Литва – 34.5% (35 371 работещи), Португалия – 30.6% (157.612 работещи), Гърция – 28.7% (122.323 работещи), Италия – 26.1% (833.311 работещи)

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, от 2009 г. насам има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто, следвана от Кипър – 10%, Литва – 7,9%, Словакия – 7,8%, Испания – 6 на сто.


Повишаването на цените на енергията прави

решителните действия на ЕС по отношение на заплатите още по-неотложни, напомнят от ЕКП. Конфедерацията призовава Европейския парламент да предпази работниците от енергийна бедност, като въведе "праг на достойноство" в проекта на директива за минималните работни заплати. Той ще гарантира, че законоустановените минимални заплати осигуряват достоен стандарт на живот.

За целта не могат да са по-малко от 60%

от националната медианна брутна заплата и 50% от националната средна брутна работна заплата. Ако този двоен праг бъде въведен, това ще позволи ръст на заплатите на над 24 милиона души в ЕС. В настоящия вид на проекта за директива на ЕС този двоен праг не фигурира и така ситуацията няма да се промени. Необходими са изменения, за да бъде въведен и за да се увеличи и броят на работниците, обхванати от колективно договаряне в цяла Европа, което е най-добрият начин за постигане на действително справедливо заплащане, посочват от ЕКП.


"В Европа има милиони нископлатени работници,

които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата. За съжаление, нарастващите цени на енергията означават, че тази зима още повече хора са изправени пред необходимостта да се върнат от дълъг работен ден или нощ в студен дом, а децата им да пишат домашните си на студено. Време е Европа да постави граница, да гарантира, че минималните заплати никога няма да оставят работниците да се притесняват за включването на отоплението и да повиши нивата на колективното договаряне като най-добрия начин за действително справедливо заплащане", коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.


19 мерки срещу недекларираната заетост

19 мерки срещу недекларираната заетост

Те са свързани с укрепване на работата на контролните институции, реши Общественият съвет
Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Издръжката за обучение в университетите ще се увеличи с 43 млн. лв., повече пари има и за студентски стипендии, предвижда Бюджет 2022
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Без запори върху добавките към пенсиите

Без запори върху добавките към пенсиите

Депутатите да регламентират прекратяване на подобни практики, настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева
Правят стратегия за доходите

Правят стратегия за доходите

Социалният министър Георги Гьоков обсъди със синдикатите от КНСБ обсъдиха пенсиите обезщетенията за безработица и отглеждане на деца
Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Над 1 млн. възрастни са получили по-ниски доходи през януари, казва социалният министър Георги Гьоков
БСК оглави работодателите

БСК оглави работодателите

Стопанката камара поема АОБР през 2022 г. бизнесът иска да се изработи адекватен регламент за мярката 60/40
КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

Сегашната МРЗ е заплата за бедност, покрива едва 50% от необходимия доход, казват синдикатите
Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Изплащането им ще започне през февруари, съобщиха от социалното министерство
1 2 3 4 5 ... 38 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ