Консулт

Kaк се изписват лекарствата за КОВИД

20-09-2021 15:30
Терапията се назначава в КОВИД-зоните, които имат с договор с НЗОК, необходима е пренастройка на софтуера, напомниха от здравната касаKaк се изписват лекарствата за КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 17-ти септември здравната каса заплаща лекарствата за лечение на КОВИД в домашно условия, така че те са безплатни за пациентите. Медикаментите могат да бъдат изписвани от лекарите-специалисти в извънболничната помощ, работещи в КОВИД-зоните. При какъв ред и при какви условия може да се случи това става ясно от инструкциите на НЗОК, които са публикувани на електронната страница на институцията.
Кои са безплатните лекарства

 

Медикаментите, които могат да се изписват безплатно на хората с КОВИД за домашно лечение, са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Конкретните молекули носят наименованията - Dexamethasone, Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Bromhexine, Budesonide, Enoxaparin и Nadroparin, Clopidogrel. От тях има общо 22 лекарства с различни тръговски марки.


Kой ги предписва


Лекарствата за домашно лечение на КОВИД се предписват от лекарите специалисти, работещи в КОВИД-зоните разкрити в ДКЦ-тата, медицинските центрове и медико-денталните центрове. По последни данни тези звена в страната са 66. Необходимо е тези структури да които имат сключен договор със здравата каса за работа при неблагроприятни условия по повод обявената извънредна епидемична обстановка. Специалистите могат да предписват лекарства, както за лечение и атакуване на вируса, така и за профилактика и предотвратяване на възможни усложнения. При назначаването те използват основната диагноза МКБ с код U07.1, a за изписването на конкретните медикаменти става с техните МКБ кодове, посочени в списъка на НЗОК на лекарствените продукти.


При какви условия 


Лекарствата за КОВИД се препидписат електронно на пациентите, които са здравноосигурени или по-точно няма прекъснати здравни права към датата, на която са на преглед. Необходимо е също така диагнозата на болните да бъде официално доказана с тест и името на пациента да фигурира в Националната единна система за КОВИД.


Как се отпускат и получават

Така при доказан случай на КОВИД медиците могат да изпишат еднократно лекарства за един терапевтичен курс за лечение или профилактика, който включва до три медикамента. Това се извършва една електронна рецепта, отпусната съгласно правилата. При обновяване на Позитивния лекарствен списък обаче е необходимо медиците да помолят фирмите за поддръжка да обновят софтуерите  им. Това се случва винаги, когато има някакви промени в медикаментите, които НЗОК реимбурсира. Така с електронната рецепта лекарствата могат да бъдат получени безплатно в аптеките, които имат договор с НЗОК. Ако в рецептата фигурира генерично заместване, фармацевтът уведомява пациента за наличните лекарства, както и за размера на доплащане, след което той избира конкретния медикамент.


Как се променят пенсиите oт Коледа

Как се променят пенсиите oт Коледа

Размерът им ще се изчислява с по-висока тежест на осигурителния стаж, обясняат от НОИ
Как да оцелеем в планината

Как да оцелеем в планината

Вървете тихо, не крещете особено през зимата, това може да предизвика откъсване на лавина, съветват от БЧК
Как да получим данъчни облекчения за деца

Как да получим данъчни облекчения за деца

Родителите могат да подават декларации за тях, до края на декември те се приемат чрез работодателя
Ще има ли грипна вълна?

Ще има ли грипна вълна?

Настоящият сезон може да бъде по-тежък в сравнение с предходния, предупреждават епидемиолозите
Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Как ще се изхвърлят тестовете на децата

Само при положителните проби това ще се случва по определен ред, казаха от МОН
Как децата ще се върнат в клас

Как децата ще се върнат в клас

За малките ученици това може да се случи най-рано на 10 ноември, ще е необходимо поне 50% от родителите да са дали съгласие за тестване
Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Как ще се кандидатства за медицина в Плевен

Максималният бала став 42, няма да е задължителна бележка от матура по биология и химия
Как да се сдобием със зелен сертификат

Как да се сдобием със зелен сертификат

За някои нужди в страна, за издаването му вече се признава и положителният резултат от антигенен тест
Нов прием на документи по мярката 60/40

Нов прием на документи по мярката 60/40

Условията са аналогични на досегашните, казват от Агенцията по заетостта

Грип vs КОВИД

Грип vs КОВИД

При коронавирусната инфекция отнема повече време преди да сe проявят симптомите, разликата между тях може да се направи само с тест
1 2 3 4 5 ... 11 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ