ДЕРМАТОЛОГИЯ

Ботокс vs. лазери в битката с бръчките

16-03-2017 08:29
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
 Ботокс vs. лазери в битката с бръчкитеИнжекциите дават ефект до 10 дни, апаратите стимулират кожата да се подмлади сама, обяснява дерматологът д-р Росица Денчева
Ботокс, филъри, лазер или радиочестотна енергия? Кой е най-верният съюзник в надлъгването със старостта? „Наркотик" ли е естетичната дерматология? И кога разкрасителните процедури могат всъщност да ни загрозят? С тези въпроси Clinica.bg се обърна към дерматолога д-р Росица Денчева, съосновател на Дерматологична клиника – София.

В бясното надбягване с времето интересът към естетичната дерматология расте, признава д-р Росица Денчева. „Ако доскоро всички я асоциираха с поставяне на ботулинов токсин и филъри, сега все повече хора обмислят възможността за коригиране на несъвършенствата с лазерни процедури и радиочестотно подмладяване”, обяснява дерматологът. Изправени пред дилемата „ботокс vs. лазери” – как да изберем? 

„В последните десетина години лазерната индустрия се разви изключително бързо. Извън стандартните процедури – за премахване на разширени капиляри или нежелано окосмяване, се появи и разви много голям нов сегмент – за подмладяване на кожата чрез стимулация на съединителната тъкан”, обяснява дерматологът. Благодарение на нея зоните на кожата, „изчерпани” с годините, се уголемяват, стягат и уплътняват. Това се постига с няколко типа процедури, уточнява д-р Денчева. 

ВИЗИТКА

Д-р Росица Денчева завършва медицина в МУ-София през 1996 г. и започва като специализант и аспирант в Катедрата по дерматология и венерология. По-късно продължава кариерата си като дерматолог и мениджър на Център за сексуално здраве – София и „Лекари без граници". Работи в „Александровска" и „Токуда", където е началник на отделението по дерматология и венерология през първите 5 години от създаването на болницата. През 2010 г., заедно с д-р Ивайло Петров, основават Дерматологична клиника – София.

Професионалните интереси на д-р Денчева са областта на естетичната и детска дерматология, както и полови-предаваните инфекции – през 2001 г. защитава дисертация за влиянието на сифилиса върху бременността.

Първите са лазерните стимулации. Вторият тип е радиочестотният лифтинг. А третият – т.нар. фракционирани процедури, които се правят както с лазер, така и с радиочестота. „Тези процедури са малко по-инвазивни, но работят много активно върху повърхностните промени на кожата и водят до уплътняване и стягане”, уточнява д-р Денчева. За разлика от инжекционните процедури – при които

резултатът е видим почти веднага

след процедурата, тези терапии изискват повече време и постоянство. „При ботулиновия токсин виждаме ефекта между 3-тия и 10-тия ден – след преминаване на отока и зачервяването. След лазерна процедура трябва да мине месец-месец и половина след последната интервенция, за да имаме разгърнатия ефект”, уточнява специалистът. „Липсата на търпение понякога кара пациентите да избират инжекционните процедури, въпреки ясното съзнание, че рисковете при тях са малко по-големи”, признава д-р Денчева.

Лазерите обаче имат едно голямо предимство – те карат кожата буквално да се подмлади сама. За да се постигне този ефект, обикновено са нужни между 3 и 6 процедури, в зависимост от това каква технология е избрана и колко отпусната е кожата, какви са възрастовите промени, има ли тъмни петна и разширени капиляри. „Имаме и поддръжка – както при всички подмладяващи процедури – веднъж на 6, 12 или 18 месеца”, уточнява д-р Денчева. Колко бързо ще ни се наложи отново да стимулираме кожата си е строго индивидуално.

Зависи както от гените, така и от начина на живот

„Човек, който работи много, спи малко, пуши, живее в замърсена среда и се храни лошо, ще остарее по-бързо от онзи, който релаксира, спортува и има здравословно меню”, признава д-р Денчева.

Мимиките на лицето също са ключов фактор при образуване на бръчките. И точно тук, като вид профилактика на задълбочаването им, се явява ботулиновият токсин, обяснява дерматологът. „Ако имаме свръхактивно лице – с много или прекалено дълбока мимика, която дори и на 30 е оставила видими линии по кожата, ако изчакаме до 40, то ще е сбръчкано напълно. И тогава ще ни трябват още повече усилия, за да бъде коригирано”, не крие дерматологът. Преди 30 години обаче категорично е рано за ботокс. „В повечето случаи в тази възраст човек носи свежестта на младото лице и не е нужно да се прибягва към корекции”, смята д-р Денчева. Разбира се, има и изключения – най-често сред дамите, които желаят да уголемят устните си с филъри, преследвани от комплекса, че не са достатъчно „сочни”. „Възможно е да направим деликатна корекция на устните дори на момиче, което е на 18 или 22 години. Но когато на едно младо, свежо и красиво лице се сложат устни с 4 размера по-големи, вече определено не влизаме в спектъра на естетичното”, признава д-р Денчева. „Важно е да вървим след красивото, независимо каква е възрастта. А не лицето да е свръхкоригирано и да се опитваме да заличим белезите на годините, преди да са настъпили”, казва дерматологът. А истината е и че такива куриозни случаи има. „Понякога идват хора, искащи да им запълним назолабиалните гънки с филъри, при условие, че там няма никакви гънки все още”, смее се д-р Денчева.

Не на шега обаче дерматологът признава, че някои пациенти

буквално се пристрастяват към естетичните корекции

„Това е психологическа зависимост към факта, че изглеждаме по-хубави. Но може да доведе до състояние, близко до токсикомания – желанието да слагаме още и още продукт в тъканите си. Ако на такъв пациент покажем снимка и го попитаме: „Това харесва ли ти?”, в повечето случаи би се поколебал да предприеме поредната процедура. Но към собственото си лице човек губи критичност”, не крие специалистът. И тук идва ролята на лекарите – да могат да кажат „стоп”.  „Важно е да успеем да се противопоставим на порива на пациента. Но много често се случва да кажем „не”, но следващият специалист – или пък неспециалист в козметичен салон, да каже „да”, откровена е д-р Денчева. Като това невинаги е въпрос на етика, а на естетика. „Няма двама лекари, които еднакво да оценят едно и също лице”, признава д-р Денчева.


РИСКОВЕТЕ


Хематом и гранулом са най-честите усложненияРискуваме ли в опита си да се разхубавим и подмладим всъщност да се загрозим? Усложнения могат да настъпят, признава д-р Росица Денчева. Най-често се стига до гранулом, който няма как да бъде предвиден. „Инжектираме качествен продукт, с отлична техника, но в резултат на взаимодействието с имунната система, след интервенцията се получава реакция”, обяснява дерматологът. Отокът и зачервяването обикновено се появяват месеци след процедурата – дори, когато ефектът от конкретния продукт  е отминал. В този случай се провежда лечение с противовъзпалителни медикаменти и проблемът се решава.

По-тежки могат да са усложненията, ако при инжектирането се засегне кръвоносен съд. Затова е изключително важно да се познава анатамията на зоната, която ще се третира – умения, които няма как да очаквате от кварталния козметик. „Два типа са възможните съдови инциденти. Единият е настъпва непосредствено след процедурата – може да се стигне до по-безобидно или сериозно посиняване, което преминава за няколко дни. Но съм имала и случаи, в които човек напълно променя симетрията на двете лицеви страни заради хематом”, признава д-р Денчева. „Големият риск от съдови инциденти, от който ние, като лекари, много се притесняваме, е продукт да попадне директно в съд. Тогава е възможно да запушим цяла артерия и да получим некротизиране, изсъхване и недобро кръвоснабдяване от лицето или скалпа. Това са най-сериозните усложнения и гледаме ги избягваме на всяка цена”, разкрива специалистът. В литературата има описани и 40-50 драстични случая – на слепота, в резултат на инжектиране на различни субстанции. Затова хората трябва да са наясно, че с всяка процедура поемат известен риск, подчертава д-р Денчева. Особено – ако тя не се прави от лекар-специалист – дерматолог, лицево-челюстен хирург или пластичен хирург. „Усложнения се случват и при най-добрите инжектори – с отлично образование и богат опит. Затова е недопустимо е да се доверяме на хора, които не са специалисти”, категорична е д-р Денчева.

 

 Косата пада заради диети, стрес и болни зъби

Косата пада заради диети, стрес и болни зъби

След студа, снега и вятъра през зимата, гривата има нужда от възраждане през пролетта. Как да се преборим с косопада и цъфтежа, без скъпи маски и шампоани? Попитахме дерматолога д-р Галина Арабаджиева.
Колко вода е полезно да пием

Колко вода е полезно да пием

Извор на здраве и живот. Това е водата. Защо жаждата е опасна? Кога и от какво ни лекува водата? Коя идеалната доза за нас? И има ли риск да прекалим? Отговорите дава нутриционистът и фитнес-инструктор Мартин Димитров.
Леден чай и жасмин съживяват лицето

Леден чай и жасмин съживяват лицето

Пролет е - време да съживим изтормозената си от зимата кожа. И да заблестим със свежо лице, апетитно деколте и копринено меки ръце. Как да го постигнем с домашни рецепти? Разкрива д-р Галина Арабаджиева.
Как да свалим 3 кг за пролетта

Как да свалим 3 кг за пролетта

Кардио тренировки във фитнеса, джогинг с кучето, колело в парка или диета? Коя е най-бързата рецепта за раздяла с натрупаните през дългата зима килца? Ето и съветите на фитнес инструктора Ани Емилова.
Студът носи алергии и депресии

Студът носи алергии и депресии

Минусовите температури у нас в следващите дни могат да ни докарат куп здравословни проблеми.
Десет правила за здраво сърце

Десет правила за здраво сърце

Днес е Световният ден на сърцето.  Затова решихме да ви дадем 10 съвета за здраво сърце.
Втора младост за лицето

Втора младост за лицето

Бръчиците по лицето може и да са знаци за щастлив живот. Може и да са по-дълбоки белези, получени заради стрес, работа и проблеми.
Есенната мъгла е полезна за кожата

Есенната мъгла е полезна за кожата

Дори да полагаме добри грижи за здравето си, често пропускаме да отдадем нужното внимание на един от най-важните си органи – нашата кожа.
Банан и лимон оправят напуканите пети

Банан и лимон оправят напуканите пети

Да сте с напукани пети винаги се отразява на настроението и самочувствието. Особено през лятото, когато краката са обути в сандали и проблемът се вижда отдалече.
Най-тежките травми са при мотористите

Най-тежките травми са при мотористите

Добрият външен вид е важен за всеки чове, а съществена част от него е нашето лице.

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Притесняват ли ви намалените пари на болниците от НЗОК до края на годината?

Април 2017