Тенденция

Драстичен ръст на цените на храните

13-09-2021 11:16
Очаква се, че хлябът може да поскъпне до 2 лева, увеличението при олиото е с 43%, показва експресно проучване на КНСБ Драстичен ръст на цените на храните
Clinica.bg

press@clinica.bg
Значително увеличение на цените на храните на годишна база отчитат от КНСБ. Това показва експресно проучване на синдикалната организация, което показва ценовата динамика в началото есенния сезон в условия на извънредна обстановка. Прогнозата е е, че издръжката на живота ще продължи да нараства и в следващите месеци до края на годината.

Причините 

През последните седмици на месец август и първите септемврийски дни станахме свидетели на ускорено повишение на основни жизненоважни хранителни и нехранителни стоки и услуги. Близо 17 месеца след началото на пандемията се наблюдаваше задържане на цените, което се дължеше основно на свитото потребление. От средата на настоящата година обаче трендът се обръща. Основните фактори за това е драстичният скок на цените на петрола и на природния газ на международните борси. Така годишната инфлация в Еврозоната се очаква за август 2021 г. да бъде 3% спрямо 2.2% към юли, показват предварителните данни на Евростат. Това е рекордна инфлация за последните близо 10 години.


Цените

Увеличените цени у нас намират отражение в основни хранителни продукти. Така например драстично нарастване се наблюдава при слънчогледовото олио, като за едногодишен период е с 43% до 3.86 лв. през септември, спрямо 2.7 миналата година. В Кюстендил дори средната цени на слънчогледовото олио е 3.88 лв. и надхвърля средните за страна, имайки предвид, че в областта размерът на средната работна заплата по-нисък от средната за страната с 33%. Регистрира се увеличение на цените и при хлебните изделия. Хлябът нараства с 4.2%, а килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3%. Така средната цена на килограм хляб "Добруджа" достига 1.72 лв., при 1.65 лв. преди година. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигнат около 1.80- 2 лв.

Цените на някои зеленчуци също бележат значително нарастване за годишен период. Краставиците струват с 35.8% повече,а средната цена на доматите е 2.65 лв, при 2.25 лв. преди година. Най -търсения плод за есенния сезон – прасковата, в търговската мрежа се предлага с 24.1% по-висока цена в сравнение с м. септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв. при 2,66 лв. през 2020 г. При останалите хранителни стоки се наблюдава леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. От местните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пиле със 7.5%, сухи колбаси с 4.0%.


Прогноза

Темповете на изменение на жизнено необходими хранителни стоки, както и на енергоносителите и горива ще продължават да диктуват ръста на общото ценово равнище. Тревожен е фактът, че темпът на нарастване на цените на производител достига до 13.6% през м. юли.  Същевременно величението на цените на електро и топлоенергията ще окажат пряко влияние за нарастване на издръжката на живота от по-високите разходи за поддържането на жилището, а именно от по-високите сметки за ток, парно, вода. Затова прогнозата на КНСБ е, че издръжката за живот ще продължи да нараства издръжката на живота и оттам и заплата за издръжка. Очаквания са в края на годината заплата за издръжка за тричленно домакинство - 2 възрастни с едно дете да достигне ръст с около 4-5%. Това означава, че всеки от двамата възрастни в това домакинство трябва да получават трудово възнаграждение не по-ниско от 1300 -1350 лв.

Всички тези данни са достатъчен аргумент за отстояване позицията на КНСБ за устойчив ускорен ръст на заплатите през следващите 5 години (средногодишно с 12.5%), като предимствено нараства МРЗ (средногодишно със 17.5%). Това ще осигури компенсиране на загубата от инфлация и ще допринесе за устойчиво нарастване на жизнения стандарт на българските домакинства.


19 мерки срещу недекларираната заетост

19 мерки срещу недекларираната заетост

Те са свързани с укрепване на работата на контролните институции, реши Общественият съвет
Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

Издръжката за обучение в университетите ще се увеличи с 43 млн. лв., повече пари има и за студентски стипендии, предвижда Бюджет 2022
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Без запори върху добавките към пенсиите

Без запори върху добавките към пенсиите

Депутатите да регламентират прекратяване на подобни практики, настоява омбудсманът доц. Диана Ковачева
Правят стратегия за доходите

Правят стратегия за доходите

Социалният министър Георги Гьоков обсъди със синдикатите от КНСБ обсъдиха пенсиите обезщетенията за безработица и отглеждане на деца
Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Поне 6.1% ръст на пенсиите от юли

Над 1 млн. възрастни са получили по-ниски доходи през януари, казва социалният министър Георги Гьоков
БСК оглави работодателите

БСК оглави работодателите

Стопанката камара поема АОБР през 2022 г. бизнесът иска да се изработи адекватен регламент за мярката 60/40
КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

КНСБ иска 17.5% годишен ръст заплатите

Сегашната МРЗ е заплата за бедност, покрива едва 50% от необходимия доход, казват синдикатите
Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Компенсации за по-ниска преизчислена пенсия

Изплащането им ще започне през февруари, съобщиха от социалното министерство
1 2 3 4 5 ... 38 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ