на прицел

Дуелът на Кацаров и Ангелов

07-09-2021 15:20
Престрелката между бивш и настоящ здравен министър показва все повече недостатъци на здравната системаДуелът на Кацаров и Ангелов
Clinica.bg

press@clinica.bg

У нас е почти традиция да водят битка бивш и настоящ здравен министър. Понякога обаче тя взема нелицеприятни размери, като тези между Стойчо Кацаров и Костадин Ангелов. Но това има едно огромно предимство – вади на показ пред обществото най-мръсните ризи в здравната система. Ето какво видяхме дотук.

Как се точи болница


Днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров обвини за печалното финансово състояние на Александровска болница предшественика си Костадин Ангелов. За тази цел той показа извадки от комплексен анализ на здравното министерство. Чрез него на практика стават ясни едни от най-древните похвати за точене на болница. Подобни примери не се дават за първи път (справка ВМА), те не са и запазена марка на едно лечебно заведение, а начин на управление на повечето държавни и общински клиники, на които една от целите винаги се оказва акумулирането на обществен ресурс в определени субекти (при частните похватите за източване на обществен ресурс са други). Обществените поръчки безспорно са един от основните похвати за това, ето как те са били използвани в Алекандровкса болница:

- Затворени позиции - ограничаване на конкуренцията чрез включване на обособени позиции с множество техническа параметри, така че отговорът да е по силите само на единици или на твърде малко доставчици.

- Оторизация от производителя - изискването ограничава кръга заинтересовани лица и не води до постигане на по-изгодно икономическо предложение, посочват от ведомството.

- Договаряне без предварително обявление – става на основание на това, че изпълнителят притежава изключителни права по отношение на стоките, например при медицинските консумативи в болницата.

- Обява за събиране на оферти – осъществява се с покани до определени фирми, когато е под стойностните прагове в ЗОП.

- Методиките за оценка на търговете – в тях се включват показатели, базирани на субективни възприятия за качество, като същевременно не се описва достатъчно добре начинът на оценяването им.

- Конкретни изисквания – за различни декларации, за броя на лицата, с които трябва да разполага участникът, тяхната компетентност, брой на автомобилите, машините и др.

- Вътрешни правила по ЗОП – те не са актуализирани съгласно изискванията на действащите редакции на ЗОП и ППЗОП.

- Отчетените разходи за КОВИД-19 - от предоставената справка от счетоводството през 2020 г. са отчетени 3.675 млн. лв. От тази сума 25%, или 943 хил. лв., са платени на 3 фирми под формата на 100% или 50% аванси за доставки на респиратори. Договорите са сключени без провеждане на процедури по Закона за обществени поръчки на основание Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, въпреки че в самите договори правното основание за тяхното сключване не е посочено.

Крайното следствие от тези и подобни практики е дълг от 70 млн. лв.


Урок по лобизъм


В отговор на обвиненията за декапитализацията на „Александровска" Костадин Ангелов също припомни за един от най-порочните механизми, който доведе здравеопазването ни до това печално състояние. А именно лобизма. В своя открита позиция той попита настоящия министър Стойчо Кацаров кой е спонсор на НПО-то му (става дума за ЦЗПЗ). Дали това не са „Търговска лига" и „Чайкафарма", за чиято мега болница се очаква Кацаров да даде официално разрешение за дейност и то през тези дни. Както clinica.bg писа, става дума за проекта „Казичене" с над 500 легла за активно лечение и то на 17 км. от центъра на София.

Престрелките между бивши и настоящи здравни министри понякога добиват нелицеприятни размери, но пък определено добре показват уродливите места в системата. Остава и нещо да се промени след поредния дуел, а не само да регистрираме грешките като фонов шум.


Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Още няма решение за Казичене

Още няма решение за Казичене

Здравният министър ще изиска по случая нова информация от НЗОК и ИАМН

МЗ без решение за Казичене

МЗ без решение за Казичене

Към настоящия момент процедурата по издаване на заповед на министъра не е приключила с издаването на акт, казаха от ведомството
ИАМН готова с Казичене, но крие оценката

ИАМН готова с Казичене, но крие оценката

От агенцията мотивират отказа си да съобщят каква е оценката им на инвеститорското намерение с това, че са я пратили в МЗ

СЛК отказва да отговори за Казичене

СЛК отказва да отговори за Казичене

Не е налице надделяващ обществен интерес за това дали ще се прави нова болница край София, заяви в писмо д-р Асен Меджидиев

Не съм изненадан от обвиненията

Не съм изненадан от обвиненията

Дали Търговска лига и Чайкафарма не са тези, които финансират НПО-то на Стойчо Кацаров преди да стане министър, пита Костадин Ангелов

Търговска лига иска и частен университет

Търговска лига иска и частен университет

Оттам групата са търсили възможност проектът да се включи в Плана за възстановяване и устойчивост на България

Няма необходимост от нова болница

Няма необходимост от нова болница

Важна е не сградата, а човешкият ресурс в нея, казва д-р София Ангелова
Нова болница ще отнеме и малкото алерголози

Нова болница ще отнеме и малкото алерголози

Тя не е нужна на софиянци, има достатъчно лечебни заведения, казва проф. Мария Стаевска
Няма нужда от нова болница, много са

Няма нужда от нова болница, много са

Необходима е Национална здравна карта, по която лечебните заведения в страната да бъдат разпределени равномерно, казва Андрей Дамянов
1 2 3 4 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ