засега

22 нови лекарства напират за НЗОК

07-09-2021 06:52
Фирмите са подали документи за ОЗТ, но отказват да кажат кои са медикаментите, въпреки че кандидатстват за обществено финансиране22 нови лекарства напират за НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

22 са новите молекули, за които фармацевтичните компании са подали заявления за оценка на здравните технологии (ОЗТ) до края на юли. Въпреки че това е част от процедурата, по която фирмите кандидатстват за финансиране от НЗОК, те крият имената на лекарствата. Вероятно една от причините за това са очакваните високи разходи за терапиите, които обществото трябва да плати.

Засега 22 са молекулите, които очакват оценка на здравните технологии. Най-голяма част от тях са в областта на онкологията – 8, 4 са за хематологични и онкохематологични заболявания, 5 за редки болести, единици са иновациите в кардиологията, психиатрията, пневмологията, нефрологията. Има и една нова ваксина, съобщиха за clinica.bg от Националния съвет по цени и реимбурсация.


Освен това експертите трябва

да разгледат и 20 заявления на лекарства, които вече са част позитивния списък, но сега искат финансиране за нови индикации. Освен изброените терапевтични области, при тях има и медикаменти за ревматологични заболявания, дерматологични, гастроентерологични и един антимикробен препарат.


Въпреки че всички тези лекарства,

които получат положителна оценка, ще кандидатстват за реимбурсация от здравната каса, производителите им не желаят да кажат имената им. Изрични откази за предоставяне на информация в НСЦРЛП са дали 19 фирми, които са поискали оценките.


Една от причините за това вероятно

са високите разходи на терапиите им. Според прогнозите на експертите в здравната каса у нас навлизат медикаменти, с които лечението на един човек ще стига до 5 млн. лв. За това вече предупреди и управителят на институцията проф. Петко Салчев.


Причината за това са изключително

високите цени на медикаментите за редки болести, както и така наречените генни терапии. През миналата година Европейската агенция по лекарствата вече издаде разрешение за употреба в ЕС на най-скъпата терапия в света, както и на редица други лекарства сираци. Очаква се те да кандидатстват за финансиране и у нас.


Към момента касата също плаща

редица лекарства сираци. Разходът на фонда само за един човек на месец за диагнози като мукополизахаридоза, Болест на Гоше, мускулна дистрофия и др. е от порядъка на 50-60 хил. лв. до над 230 хил. лв. Разходът на фонда за медикаменти вече е над 1.3 млрд. на година и то при минимална реимбурсация на терапията за редица социално значими диагнози, каквито са сърдечносъдовите. В същото време се финансират на 100% изключително скъпи иновативни терапии предимно в онкологията и редките болести без да е налице достатъчна прозрачност за ефекта от тях.  


Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

С обнародваните промени в Наредба 28 на МЗ се уточнява, че и студенти по фармация и здравни грижи могат да работят там в рамките на стажа си
Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Pfizer купува Global Blood Therapeutics

Сделката е за 5,4 милиарда долара, новият собственик е с права и върху терапията за сърповидно-клетъчна анемия
Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

Според тях оповестяването на липсите на медикаменти в складовете им се квалифицират като търговска тайна

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Държавата ще плаща за off-lable лекарства

Те ще са само за деца с онкологични проблеми, предвиждат изменения в Закона за лекарствата, днес здравната комисия ще ги разгледа на първо четене
EМА препоръча 11 нови лекарства

EМА препоръча 11 нови лекарства

Европейската агенция разреши и приложението на ваксината Imvanex срещу маймунска вариола
Още 35 млн. за Ремдесивир

Още 35 млн. за Ремдесивир

Кабинетът одобри и 20.3 млн. лв. за увеличаване на заплатите на персонала в системата на социалното министерство
Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Спешно да се реши проблема с лекарствата за деца

Постъпват десетки жалби, свързани с проблеми в детското здравеопазване, което по безспорен начин доказва, че има нужда от незабавни мерки, казва проф. Диана Ковачева
Доплащането в България е проблем

Доплащането в България е проблем

Ние имаме водещ разход за болнична помощ, който с нищо не е оправдан, казва проф. Георги Михайлов
Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Решават проблема с оффлейбъл лекарствата за деца

Има още проверки на болници, които са в ход, казва здравният министър проф. Асена Сербезова
1 2 3 4 5 ... 142 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ