общество

Страхът спира имунизацията

03-09-2021 10:30
Това, за което хората обикновено не си дават сметка е, че рискът за възникването на странични ефекти е доста по-висок сред неваксинираните, ако се заразят, казва проф. Радостина АлександроваСтрахът спира имунизацията
Clinica.bg

press@clinica.bg

Въпреки че минаха 6 месеца, откакто страната ни разполага с достатъчно ваксини, за да се имунизират всички граждани, броят на имунизираните е под 20%. Едва 1.18 млн. души са с пълен курс на ваксинация, показват официалните данни. Какви са причините за това и има ли рационално зрънце в нежеланието на хората да се имунизират, попитахме проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

Една от най-честите причини за колебание по отношение на ваксината е опасението от изключително редки странични ефекти, които се свързват с употребата им. Това, за което хората обикновено не си дават сметка е, че рискът за възникване на същите тези странични ефекти всъщност е доста по-висок сред неваксинираните, които се заразяват с вируса. Това потвърди и едно от най-големите проучвания върху безопасността на ваксината срещу COVID-19 в реалния живот, правено досега – в случая става дума за ваксината на „Пфайзер". Данните от него бяха публикувани в "New England Journal of Medicine" на 25 август. Автори (учени от Израел и Университета в Харвард) анализират данни за близо 2 милиона души в Израел.


С прилагането на ваксината са свързани


няколко нежелани събития. Най-сериозното от тях е миокардитът (възпаление на сърдечния мускул) – който е с честота 2.3 „излишни" случая на 100 000 ваксинирани. Това означава, че са се появили 2,7 повече случая на миокардит, отколкото би се очаквало. За разлика от това, рискът от миокардит е значително по-висок сред инфектираните, но неваксинирани хора – при тях се наблюдават 11 излишни случая на 100 000 души. В допълнение, инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксинацията, се свързва и със значително повишен риск от перикардит (възпаление на една от обвивките на сърцето), сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и други.


Световната здравна организация нарече


Делта варианта „най-бързата версия" на SARS-CoV-2. Той се разпространява два пъти по-бързо от оригиналния вирус, изолиран в Ухан в края на 2019 г. и изпреварва с 60% варианта Алфа, който доскоро държеше първенството в това отношение. В резултат, Делта вариантът може да зарази голям брой хора за кратко време, включително да достигне до уязвимите групи на възрастни хора и/или такива със съпътстващи заболявания. Затова е много важно последните да бъдат защитени, те неслучайно бяха сред първите, насочени за ваксинация. Но, вече видяхме, че инфекцията може да протеже тежко и при млади хора без известни здравословни проблеми. Със сигурност съществуват редица генетични, епигенетични, имунологични и други фактори, които имат значение за това как ще премине срещата със SARS-CoV-2. Те все още не са проучени до степен да сме в състояние да определим хората в повишен риск.


Още е много рано да се прецени категорично


дали Делта вариантът е по-смъртоносен от останалите варианти. В актуализираната на 26 август 2021 г. информация за „предизвикващите тревога" варианти на вируса, Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) цитира публикации за влияние на Делта варианта върху тежестта на клиничната картина. Данните в едната идват от Шотландия ("The Lancet", 14 юни 2021) и предполагат, че рискът от прием в болница е два пъти по-висок при заболели с варианта Делта, отколкото при Алфа. Здравните власти във Великобритания пък изнесоха информация за това, че 24% от бременните жени, приети в болница по време на първата вълна са имали умерено или тежко заболяване, в сравнение с 36% от тези, заразени с Алфа варианта и 45% при варианта Делта. Американската академия по педиатрия и Асоциацията на детските болници в САЩ съобщиха за значително увеличаване на случаите при деца. Картината е особено напрегната в Южната част на страната, в някои от които (Флорида и Луизиана) скоростта на предаване на вируса е една от най-високите в света.


Ваксинираните хора може да се инфектират


също. Така е не само при ваксините срещу КОВИД-19. Защото вируси може да попаднат във всеки един от нас, във всеки момент. Ваксината не е застраховка срещу това. Въпросът е какво ще се случи по-нататък. А ваксината срещу SARS-CoV-2 предпазва от тежко боледуване, хоспитализация и смърт. И това никак, ама никак не е малко! Ако трябва да обясним образно, какво се случва след поставяне на ваксина, а и след преболедуване, с имунната ни система, то да си представим как в организма ни остава една малка „патрулираща армия" от фактори (антитела). Тяхната задача е да разпознаят при бъдеща среща проникналия враг в лицето на вируса и да го неутрализират. Освен тях се създава и армия, която е „в запаса". Това това са клетките на паметта – при сигнал тревога те веднага ще се активират, ще произведат още антитела, както и клетки Т-лимфоцити, които ще атакуват вируса. Понякога, поради различни фактори и причини, „патрулиращата армия" няма да е достатъчна, за да предотврати напълно инфекцията, преди да са се включили и „старите кучета от запаса". Този сценарий е доста схематичен и опростен, но помага да си обясним събитията. Поне в някаква степен.


Някои не могат да изградят имунен отговор


в достатъчна степен след втората доза на ваксината. Обяснението е в това, че по някаква причина имунната им система не работи пълноценно. По данни на Американския център за контрол на заболяванията (CDC, информацията е актуализирана на 27 август 2021 г.) хората в умерено до тежко имунокомпрометирано състояние са около 3% от възрастното население. Те са особено уязвима група, защото са в по-висок риск от сериозно и продължително заболяване. Проучвания, например в Израел и САЩ, показват, че такива хора не винаги успяват да изградят същото ниво на имунитет, като тези с нормално функционираща имунна система и при тях може да се наблюдават т.нар. „пробивни инфекции".


Изследване в Израел разглежда 152 случая


на напълно ваксинирани хора, с поставени две дози на ваксината на „Пфайзер", които са се заразили със SARS-CoV-2 и са имали нужда от болнично лечение, а 34 от тях са починали. Анализът показва, че с изключение само на 6 от тях, всички останали са били със сериозни съпътстващи заболявания, от онези, за които знаем, че предразполагат към по-тежко протичащ КОВИД - диабет, хронични бъбречни или белодробни болести, деменция, онкологични заболявания. Другите 40% са били с компрометирана имунна система. В края на месец август CDC препоръча поставяне на трета доза РНК ваксина най-малко 4 седмици след поставянето на втората при хора в умерено до тежко имунокомпрометирано състояние. Сред тях може да са такива на имуносупресираща терапия, например при лечение на някои неопластични заболявания (някои левкемии), хора с трансплантирани органи и тъкани, с нестабилизирана ХИВ инфекция и др. Да припомним, че в САЩ се използват само двете РНК ваксини на „Пфайзер" и „Модерна" и базираната на аденовирус ваксина на „Джонсън". За последната все още не е налична достатъчно информация за отделните групи хора.


Няма препоръка за поставяне на 3-та доза


ваксина към момента при хора без проблеми с имунната система, каквато е огромната част от населението. Според Европейския център за контрол на заболяванията също трябва да се обмисли поставянето на допълнителна доза ваксина при хора от уязвими групи, които не са се справили с изграждането на надеждна имунен отговор в рамките на стандартната схема за ваксинация. ECDC и CDC подчертават разликата между трета доза ваксина, която ще се прилага именно при такива хора – напр. с отслабена имунна система, които не са успели да постигнат желания имунитет при първоначалната ваксинация, и бустерна (усилваща) доза за хора, реагирали адекватно при поставянето на стандартните две дози ваксина.


Последната би имала смисъл, ако осигуреният


от ваксините имунитет е „избледнял" и не може да ни предпазва. Към момента ECDC преценява, че прилагане на бустерна доза не стои на дневен ред по няколко причини. Наличните ваксини продължават да осигуряват висока степен на защита срещу тежко боледуване, хоспитализация и смърт от КОВИД-19. Освен това в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство продължава да има доста хора, които са чувствителни към инфекция с вируса (на практика всеки трети човек жител не е ваксиниран), което изисква насочване на ресурси в тази посока. Необходими са повече данни за ваксините – в стандартно приложение и допълнителна доза, за да се оцени ефективността на имунитета и неговата продължителност, реалните нужди и ползи в отделни слоеве от населението.


Да не забравяме, че макар в света да са


приложени повече от 5 милиарда дози ваксини, съществуват немалко области, до които са достигнали крайно ограничен брой дози. Неслучайно на 4 август 2021 г. СЗО призова за мораториум върху поставяне на допълнителни дози поне до края на септември, за да се даде възможност за по-широк обхват на ваксинацията.


Данните непрекъснато се актуализират.


Много хора питат трябва ли след ваксинация да проверим и нивата на антителата си и след какъв период. В края на месец юли 2021 г. Американският център за контрол на заболяванията (CDC) отново напомни, че използването на търговските тестове за доказване на антитела срещу SARS-CoV-2 не могат да се използват за измерване на защитата срещу него. Тестването на антитела се прилага главно, за да се определи дали човекът преди това е бил заразен с вируса.


След прекарана инфекция или ваксина,


антителата започват да намаляват и това силно притеснява хората, но е напълно естествена реакция на организма. Когато говорим за имунитет обаче, антителата са само едната страна на монетата, много важна роля играе и т.нар. Т-клетъчен имунитет. Казано накратко, по присъствието на антителата в серума не можем да предвидим нивото на защита срещу КОВИД-19. Учените упорито търсят признак (маркер), по който можем да съдим за това, но такъв все още не е открит. Важно е да знаем и това, че след ваксина имунната ни система изгражда антитела само срещу съдържащия се във ваксините S-белтък на вируса. Затова, ако използваме тест, който търси антитела срещу други вирусни структури, резултатът ще бъде отрицателен. Затова, ако използваме тест, който търси антитела срещу други вирусни структури, резултатът ще бъде отрицателен. Антитела срещу различни вирусни белтъци се откриват в серума на преболедували.


Затягат мерките и в София-област

Затягат мерките и в София-област

Учениците от 5 до 11 клас в минават на онлайн обучение, а заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,  реши местният щаб
Депутати от

Депутати от "Възраждане" в НС без сертификат

Отказаха и да се тестват преди да влязат в парламента, каквито са изискванията от днес, НСО обаче не може да ги спре
Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

31-годишен баща е от чакащите за присаждане на сърце, но от американска болницата го извадили от списъка
27 области в тъмночервено

27 области в тъмночервено

Средната заболеваемост продължава да се покачва и вече е 1582.23 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
12 399 са новите случаи на КОВИД

12 399 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 43 981, показват данните на Единния информационен портал
Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
Без промяна на сертификатите у нас

Без промяна на сертификатите у нас

Скъсените срокове на документите за ваксинация важат само при пътуване в ЕС, обясни доц. Ангел Кунчев
12 области в Етап 3 на пандемията

12 области в Етап 3 на пандемията

Средната заболеваемост в страната продължава да се покачва и вече е 1505.07 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
 11049 са новите случаи на КОВИД

11049 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 885 показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 434 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ