на фокус

Ваксина по задължение

01-09-2021 13:12
Все повече държави въвеждат имунизациите като изискване за работа сред медицинския персонал, темата се постави на дневен ред и у насВаксина по задължение
Clinica.bg

press@clinica.bg

Вече втора година целият свят живее в условията на пандемия. Тя не само промени ежедневието ни, но отне и много човешки животи. Сред най-рисковите групи се оказаха здравните работници и се чуват все повече гласове за въвеждане на задължителни имунизации сред тях. Такива предлага да се въведат и у нас главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Затова решихме да проверим доколко тази практика вече навлезе в света.

От днес държавите в Европа със задължителни имунизации срещу КОВИД-19 за здравните работници или за лекарите вече са четири. Това са Италия, Франция, Англия и Гърция. На път да въведат подобно изискване са в Австралия, а в Саудитска Арабия и Туркменистан ваксините са задължителни не само за медиците.


Първите


Две от първите държави, които въведоха изискване за задължителни имунизации сред медиците бяха Италия и Саудитска Арабия. През април изискването за имунизация сред здравните специалисти стана факт в Италия. Там те трябваше да избират дали да се ваксинират срещу КВОИД или да бъдат преместени на работа, която не застрашава пренасянето на вируса, или да останат без заплата една година. В резултат на това около 10% от медицинските работници в някои региони отказаха да се ваксинират. Те обаче са били сред по-малко образованите, както и сред тези в домовете за възрастни хора. През май примерът на Италия бе последва от Саудитска Арабия, където правителството отсече, че без ваксина – няма работа.


Следващите


След Италия в ЕС задължителни имунизации сред здравните работници въведе Франция. Здравните работници в болниците и домовете за възрастни хора трябва да бъдат ваксинирани до октомври. От средата на юли в страната важи и зеленият паспорт за всички, които работят в обществения сектор, както и за посетителите на заведения, музеи, кина и т.н. От днес в Гърция също се изисква задължителна имунизация за медиците. Заради това някои от тях дори излязоха на протести. В Обединеното кралство пък се взе решение за задължителни имунизации за работещите в домовете, но на дневен ред остава идеята и за останалите медици. За сметка на това обаче Германия заяви, че няма да въвежда подобно изискване, въпреки че също има застаряващо население. В Туркменистан обаче всички над 18 години, включително и медиците, трябва да бъдат ваксинирани, казаха властите през юли.


Частично


В Москва 2 млн. работещи в обществения сектор също са задължени да имат ваксина, сред тях са и медиците на първа линия. В Ирландия правилото не е въведено, но при увеличаване риска за пациентите, ще е сред първите стъпки на дневен ред. В САЩ пък засега има препоръки за имунизация сред медиците, задължението там за ваксинация започва да се въвежда в армията.


Желаещите


Докато в Гърция лекарите протестират, в Австралия ръководството на съсловната организация заяви преди ден, че е нужно властите да направят ваксинацията за лекари, сестри и санитари задължителна. Причината за желанието е притеснението, че колегите им може да пострадат от инфекцията.


У нас

Шансовете страната ни да е сред желаещите за задължителна имунизация като Австралия например, са нулеви. Към момента процентът на имунизираните здравни работници у нас е спорен. Според БЛС с пълна ваксинация са 53% от лекарите и сестрите, а според съветника на здравния министър – проф. Мира Кожухарова, 20%. Каквато и да е цифрата, обществена тайна е, че не малка част от самите медици са настроени скептично и дори негативно към ваксинацията. Това автоматично означава, че те няма да са склонни да се имунизират. По-лошото е, че нагласата им допълнително уронва доверието на хората към единствената превантивна мярка срещу КОВИД.

Закон и морал


Засега не е ясно дали задължителното въвеждане на имунизациите срещу КОВИД е ограничаване на конституционните свободи на хората. Факт е обаче, че още преди няколко месеца Европейския съд по правата на човека излезе със становище, че задължителните ваксини, които предпазват общественото здраве, не са в ущърб на свободата на отделния индивид. Въпреки категоричните гласове в другата посока, че никой няма право да изисква от работника сертификат за ваксинация срещу КОВИД, все повече са големите работодатели в света, които го правят, за да подсигурят нормалния трудов процес и бизнеса си. Сред тях са такива гиганти като Гугъл, Фейсбук, дори банки и медии като CNN.
Остава и моралната страна на въпроса, която също има две страни. От едната е рискът за живота на пациентите и възрастните хора в домовете, които често се оказват в ролята на неволни жертви, заради заразени медици, които се грижат за тях. От другата обаче е свободната воля на лекарите, които започват да се чувстват дискриминирани.


Затягат мерките и в София-област

Затягат мерките и в София-област

Учениците от 5 до 11 клас в минават на онлайн обучение, а заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,  реши местният щаб
Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
Депутати от

Депутати от "Възраждане" в НС без сертификат

Отказаха и да се тестват преди да влязат в парламента, каквито са изискванията от днес, НСО обаче не може да ги спре
Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

31-годишен баща е от чакащите за присаждане на сърце, но от американска болницата го извадили от списъка
27 области в тъмночервено

27 области в тъмночервено

Средната заболеваемост продължава да се покачва и вече е 1582.23 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
ИАМН да мине към Министерски съвет

ИАМН да мине към Министерски съвет

Сега е моментът, след преброяването, да се прегледа отново Националната здравна карта, казва д-р Александър Симидчиев
12 399 са новите случаи на КОВИД

12 399 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 43 981, показват данните на Единния информационен портал
Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
1 2 3 4 5 ... 694 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ