Кампания

Бягай с кауза, подари криле

13-03-2017 09:10
Мисията на световния маратон „Wings for Life” е победа над гръбначните заболяванияБягай с кауза, подари криле
Clinica.bg

press@clinica.bg
На 7 май и българите имат шанса да се включат в маратона – „Крила за живот", който за четвърта поредна година ще обедини света. Каузата е под надслов: „Бягай за тези, които не могат". А мисията на маратонците е да се намери лек за гръбначните заболявания.

Спортисти, звезди, общественици и ентусиасти от 50 локации по целия свят ще се обединят на 7 май, точно в 11 ч по Гриниуч, за да победят коварните травми и заболявания на гръбнака, които приковават милиони към инвалидната количка. Маратонът се организира от фондация „Wings for Life”, която работи за каузата от 2004 г. насам.
Тази година в „Крила за живот” могат да се включат и българите, благодарение на специално разработеното приложение Wings For Life World Run App. „То дава възможността да бягаме за тези, които не могат, без значение къде по света се намираме.

Приложението напълно симулира уникалния формат

на маратона”, уточняват организаторите. Можем да бягаме в парка, по любимия си градски маршрут, в планината, в двора на близкото училище или на стадиона. А приложението автоматично ще включи резултата, който сме постигнали, в крайното класиране за определяне на световния победител от всички бягания по света. „Така не просто ставаме част от инициативата по набиране на средства, 100% от които отиват в полза на изследвания за намиране лек срещу гръбначните увреждания, но и участваме в най-мащабното състезание по бягане, провеждащо се в един и същи ден, по едно и също време, в целия свят”, уточняват организаторите. 

Участниците в маратона нямат за цел да избягат до финиш линията, а да се опитат да я надбягат. В ролята на „финиш линия”, пък влиза специална кола-преследвач, която 30 минути след началото на състезанието тръгва от старта и постепенно увеличава скоростта си, докато не настигне всички бегачи. У нас и в други страни функциите на колата-преследвач ще бъдат изпълнявани именно от приложението. „Това означава само едно –

каузата тази година става още по-мащабна и леснодостъпна

А единственото, което трябва да направим, за да дадем крила за живот, е да обуем маратонките си и да излезем да бягаме, където и да се намираме”, обясняват организаторите.

Фондация „Крила за живот“ е основана от Дитрих Матешиц и двукратния световен шампион по мотокрос - Хайнц Кинигаднер. Целта й е да намери лек за гръбначните увреждания, които засягат повече от 3 милиона души по света, парализирани вследствие на травма, и 130 000 нови пациенти всяка година, пострадали след пътно-транспортни произшествия или спортни травми. „Крила за живот“ финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб и работи заедно със световно известни и уважавани институти като Cambridge University (Великобритания), Harvard Medical School (САЩ), Karolinska Institute (Швеция), Шарите Берлин (Германия). 

 


Безплатни прегледи в Плевен

Безплатни прегледи в Плевен

Те са за хора с наднормено тегло и болестно затлъстяване, организира ги УМБАЛ "Св. Марина"
Уебинари за ендометриозата през март

Уебинари за ендометриозата през март

Спецалисти ще разясняват опасностите и възможностите за лечение на това заболяване по време на на кръгла маса
Форум по хирургия в София

Форум по хирургия в София

Той ще се проведе между 10-12 октомври, организира го Българското дружество на медиците с тази специалност
Безплатни очни прегледи в София

Безплатни очни прегледи в София

Те ще са за глаукома и ще се проведат в ИСУЛ между 11 и 15 март, съобщиха от лечебното заведение
Благотворителна изложба в Бургас

Благотворителна изложба в Бургас

Експозицията събира 30 картини, образи на жената, част от средствата ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация и интеграция
Пациенти с 9 искания за редките болести

Пациенти с 9 искания за редките болести

Те настояват за равен достъп до иновативни лечения, клинични проучвания и включването им в националната здравна карта
47 фармацевти се дипломират

47 фармацевти се дипломират

Те са от Випуск 2023 на Медицинския университет в Плевен, отличниците сред тях са двама
НДК ще грейне за хората с редки болести

НДК ще грейне за хората с редки болести

Инициативата е част от кампанията „6000 причини за действие", която е по повод Световния ден за борба с тези диагнози
Форум за спокойни бебета в София

Форум за спокойни бебета в София

Лекари и акушерки ще отговарят на въпросите на родители за бременността, кърменето и здравословния начин на живот на детето
Конференция за ендопротезирането  в София

Конференция за ендопротезирането в София

Форумът е международен, ще бъдат представени най-новите концепции при реконструкция на неуспешната тазобедрена артропластика
1 2 3 4 5 ... 236 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ