пандемия

НЗОК плаща 10 лекарства за КОВИД

27-08-2021 11:05
Очакваният разход за тях ще е 3.4 млн. лв. до края на годината и ще е за сметка на генеричната индустрияНЗОК плаща 10 лекарства за КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Здравната каса ще плаща 10 медикамента за лечение на КОВИД-19 в извънболничната помощ. Очакваните разходи на фонда до края на годината са за 3.4 млн. лв., като към момента те ще се окажат за сметка на генеричната индустрия.

Десет са лекарствата, които пациентите с КОВИД ще могат да получават от аптеката, а касата да плаща за тях. Това става ясно от нормативните промени, които днес са публикувани в „Държавен вестник".

Реимбурсацията ще е в сила само до края на пандемията.

Медикаментите срещу КОВИД са пет вида

– антибиотици, антикоаголанти, кортикостероиди, отхрачващи и антиагреганти, става ясно от обнародваните промени. Молекулите им са Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Dabigatran etexilate, Bromhexine, Budesonide, Dexamethasone , Clopidogrel.


Всички те са предназначени за леки

и средни форми на заболяването, като терапията ще се прави по усмотрение на лекаря, тъй като окончателно приет протокол към момента в света няма. Ако болният не се подобрява в хода на лечението, което е между 7 и 10 дни с повечето от тези лекарства, той трябва да се хоспитализира.


За да започнат да се плащат от касата

обаче, е нужно да се извършат и промени в Наредба 10 на НЗОК. Те вече бяха одобрени от Надзорния съвет на фонда вчера и са пратени към МЗ. Според сегашния проект повечето от тези лекарства ще се вкарат в групата с медикаменти за домашно лечение, където попадат всички за масови заболявания. На практика те са евтините генирични лекарства, които пият повечето хора.


Прибавяйки тези молекули обаче ще се

увеличат разходите на касата за тях. Според правилата в така наречения Механизъм обаче, фирмите трябва да връщат пари, ако надвишат бюджета, с който фонда разполага за генерични лекарства. Така излиза, че, ако касата не отдели по-голям бюджет за тази група медикаменти, лекарствата за КОВИД ще се платят основно от генеричния бизнес чрез сумите, които компаниите ще върнат по Механизма.

Това пък поставя тези фирми в неизгодна

позиция, тъй като те не продават скъпи лекарства и не реализират огромни печалби като иновативните компании за онкологични медикаменти или за такива за редки заболявания. Това обаче може лесно да се коригира с актуализацията на бюджета на НЗОК, която тече в момента, като се увеличи бюджета по това перо с прогнозните разходи за тези лекарства.


Към момента касата очаква те да  

възлизат за един пациент на 170 лв., а до края на годината общо да са за 3.4 млн. лв. Прогнозите на фонда са, че на месец ще има по 5000 души, които да вземат медикаментите.


Болниците с резерв за лекарства

 

Болниците ще създават резерв за лекарства за КОВИД, а пари за това ще получават от МЗ. Това става ясно от промените в Наредба № 3 от 2019 г., коиот днес бяха обнародвани. Създаването на резерва се определя със заповед на министъра на здравеопазването. Стойността на субсидията ще се определя на база шестмесечен разход за лекарствата за КОВИД от резерва.


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

Автоматите за лекарства в приемната на аптеките

С обнародваните промени в Наредба 28 на МЗ се уточнява, че и студенти по фармация и здравни грижи могат да работят там в рамките на стажа си
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

Забраната за райски газ е факт от днес

Забраната за райски газ е факт от днес

Вече е възможно и прилагането на офф лейбъл лекарствата за деца, ще се плащат с публични средства
БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

БАТЕЛ срещу промените в СЕСПА

Според тях оповестяването на липсите на медикаменти в складовете им се квалифицират като търговска тайна

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

1 2 3 4 5 ... 534 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ