риторично

Пазят ли ваксините от КОВИД

18-08-2021 15:32
Защо случаите в Израел растат, въпреки че страната е със 70% имунизирано население, пита Дойче ВелеПазят ли ваксините от КОВИД
Clinica.bg

press@clinica.bg

Пазят ли ваксините от КОВИД е може би е един от най-важните въпроси в навечерието на новата вълна на пандемията. Той се оказа актуален не само за страни като България в ниско ваксинационно покритие и доверие в иновациите, но и за по-високо развити държави, особено след примера на Израел. Затова на него се опитва да намери отговор и германското издание „Дойче Веле".

Преди няколко месеца – през март, Израел мислеше, че е изкоренил КОВИД, тъй като над половината от 9 милионното население в страната беше ваксинирано, а заболеваемостта намаля драстично. В момента имунизирани са почти 70% от израелците, но новите случаи вече са близо по 6000 на ден, сочи анализ на Дойче Веле.


Между май и юли в Израел

е имало средно нула смъртни случая на ден от КОВИД. След това до средата на август обаче те са около два на ден, като понякога стигат и до пет.


В основата на тази картина

очевидно седи новият вариант на КОВИД – Делта, който превзе целия свят. Той се крие и зад много от инфекциите в Израел. Здравният министър на страната междувременно докладва и за спад в ефективността на ваксините при предотвратяване на инфекцията (64%). В Израел се използват РНК-продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna, които първоначално фирмите бяха заявили ефективност за предотвратяване на заразяването на 95%. Тези данни обаче бяха оповестени преди появата на Делта. Сега производителите и учените правят нови изследвания.


Ясно е, че няма съвършени ваксини,

заключва „Дойче Веле". Въпросът е, че дори ефективността от предпазването да е намаляла, то е безспорно, че имунизациите пак ни пазят от инфекцията, като предотвратяват случаите на тежко протичане на заболяването и смърт. В подкрепа на тази теза „Дойче Веле" дава пример с данните в Израел от 16 август.

Тогава 154 от всички тежки случаи

на протичане на заболяването се оказват неваксинирани, 48 – частично ваксинирани, едва 19 са напълно имунизирани. Затова, за да повиши защитата на хората, Израел се надява на третата доза. Според клиничните проучвания тя помага да се повиши имунитета. Също така властите залагат на имунизирането на младежите над 12 години.


CАЩ вече одобри трета доза

 

В САЩ здравните експерти от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в края на миналата седмица вече одобриха прилагането на трета доза ваксина за хората с компрометирана имунна система. В САЩ това са около 3% от населението и те са особено уязвими от коронавируса. Повод за допълнителната доза отново стана Делта.


Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

КОВИД мина 1300 на 100 000

КОВИД мина 1300 на 100 000

Столичният щаб обсъжда нови мерки днес, в Бургас част от учениците минават на ротация
И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

И прокуратурата подхвана доц. Мангъров

Органите са се самосезирали за изказването му, че хора са починали, защото са се ваксинирали
75 лева за 694 643 пенсионери

75 лева за 694 643 пенсионери

КОВИД добавката ще бъде изплатена от 1 февруари, съобщиха от НОИ

8932 са новите случаи на КОВИД

8932 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 39 445 показват данните на Единния информационен портал
Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

1 2 3 4 5 ... 432 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ