Млади

Бих останала в България

30-08-2021 06:46
Основният плюс на здравната ни система са висококвалифицираните специалисти, казва Златомира ПоповаБих останала в България
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата нова рубрика "Млад лекар". Днес думата e на Златомира Попова, Тя е второкурсничка по медицина в Медицинския факултет на Университет “Проф. Асен Златаров” в Бургас и е била на стаж в УМБАЛ-Бургас тази година.
- Защо избрахте да станете лекар?

- Защото още от малка го усещам като вътрешна потребност и призвание. Много важна роля за моето решение оказаха и обстоятелствата, при които съм израстнала – по-точно в среда на лекари и медицински работници каквито са голяма част от моето семейство ( имам предвид семейство в широкия смисъл на думата, които включва и близки родственици).

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- На този въпрос бих могла да Ви отговоря малко по-късно. Имам предвид поне вначалото на 5-ти курс.Засега всички специалности за мен са безкрайно интересни и привлекателни. Поради тази причина наистина ми трябва още малко време, за да Ви дам точно отговора, който искате от мен.

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- На етапа на медицинското образование до който съм достигнала в момента, отговорът е да, напълно. Имаме прекрасни преподаватели, които са изключително умни и високо квалифицирани специалисти, и честно казано, мисля че това мое мнение ще бъде същото и след завършване на образованието ми.

- A от сблъсъка си със здравната система?

- Това което мога да Ви кажа е ,че сблъсък със здравната система не съм имала. Точно обратното – имах невероятния шанс да се запозная с лекари и ментори повреме на стажа които са високо квалифицирани специалисти, истински професионалисти и хора от които мога само да се уча.

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- Плюсовете на здравната система са много. Първият и основният за който вече Ви споменах в отговора на предишния въпрос е наличието на високо квалифицирани специалисти. Според мен здравната система като всяка система търпи развитие и се осъвършенства, но цялостна оценка за нея може да се даде само на базата на конкретен резултат. Конкретен резултат, към настоящият момент за щастие има и това са резултатите от борбата с Covid19 по мнение на независими международни експерти България е в челните места по справяне внякои от направления в борбата.
- А минусите?

- За съжаление също е рано да Ви отговоря и на този въпрос. Наистина трябва да познавам системата малко по-задълбочено за да дам обективна и отговаряща на истината оценка. Това е причината на този етап да не мога да говоря засамата система, която все още не познавам, а само за хората с коита съм контактувала и мога да споделя моята лична оценка и впечатление за тях.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите.

- Да, пациента е винаги в центъра на всяка здравна система мисля така, защото считам че това е най-правилното и нормално състояние на нещата, и както вече казах това видях по време на стажа си в УМБАЛ Бургас, на който имах щастието да присъствам.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- Да, мисля че най-нормалното нещо е човек да работи за страната , в която се е родил. На този етап не виждам никакви причини да напускам България защото страната ни е член на Европейския Съюз и според мен като такава, бъдещето ще е само във възходящо развитие.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Да, определено. Това е и една от причините да искам да остана в България.

-  Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- На този въпрос мога да Ви отговоря след като избера специалност и видя какво е заплащането. Също така не само заплащането е важно , а и възможността за развитие и по нататъшна специализация в областта, която ще избера.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри, комфорт на работното място?

- Мисля, че ще бъдат добри защото по-време на стажа впечатленията ми бяха точно такива. Към настоящия момент нямам друга база за сравнение.Също така до колкото съм чувала в България съществуват и частни болници, които са обурудвани на европейско и световно ниво.

-  Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Да плаши ме и не го приемам. Много често се говори за това по новините. Честно казано нямам отговор на въпроса защо това се случва. За щастие, лично аз по време на стажа си в УМБАЛ Бургас не съм се сблъсквала с това негативно явление. На базата на личния си опит считам, че лекарите се отнасят много професионално и съвестно към своите задължение, няма причина, и по никакъв начин не предизвикат насилие от пациентите към тях.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- Все още не съм запозната напълно с начина и правилата по който работи Националната Здравна Осигурителна Каса с лекарите и болниците. В публичното пространство се чуват критики и в двете посоки- имам предвид от лекари към НЗОК и от Здравната Каса към лекари и болници. Със сигурност в тези критики има както истина, така и манипулация на общественото мнение и на този етап все още немога да преценя реалното състояние на нещата.

-  Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Да, мисля че трябва да има промяна в системата. Ако системата беше съвършена нямаше да има критики към нея, но съдейки по начина по който се развива здравната сътема в България , лично мое мнение, е че въпреки всички трудности, тя се развива в позитивна насока.

-  А на етичните стойности в гилдията?

- На този въпрос ще Ви отговоря така: хората които упражняват лекарската професия по призвание не са гилдия, а нещо много повече и лично аз не считам, че те са могат да бъдат дефинирани като професионална организация. Може би имате предвид значението на думата в малко по-широк смисъл и тогава мога да кажа, че аналитичните стойности на гилдията са непрестанно осъвършенстване на здравната и социалната системи на обществото в което живеем.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?

- Обяснението ми е най-вече наличие на обективни причини, които са свързани с икономическия растеж на страната. Ние всички искаме много по-бързо да достигнем нивата на здравеопазване в най-развитите страни, но това е свързано и със състоянието на икономиката, а не само с административни реформи и законодателни промени.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?

- Бъдещето на здравеопазването зависи от всички нас като общество и от всички настоящи, и бъдещи лекари, медицински работници и хора, чиито професии са тясно свързани със системата на здравеопазването. Не считам, че отговорността трябва да бъде само на министелството на здравеопазването или на Националната Здравно Осигурителна Каса.


Младите медици предпочитат частния сектор

Младите медици предпочитат частния сектор

57% смятат, че срещат трудности с професионалната си реализация, като ниското заплащане е основната, показва анкетно проучване

Къде искат да работят студентите по медицина

Къде искат да работят студентите по медицина

54% са на мнението, че желаят да работят в България, но настоящите условия ги принуждават да отида в чужбина

Нужен ни е

Нужен ни е "Час за здраве"

Струва ми се, че липсата на реформа е продиктувана не толкова от консерватизма, колкото от икономическите интереси в системата, казва д-р Нези Низамова
Оставаме тук въпреки трудностите

Оставаме тук въпреки трудностите

Сега виждаме ползите от ваксините, много малка част от хората, които са си ги сложили, стигат до усложнения, казва д-р Бейти Насуф
Пътят е труден, но си струва

Пътят е труден, но си струва

На младите медици трябва да се даде шанс, никой не е в центъра на здравната ни система, казва д-р Йордан Йорданов
Парите на пациента са в центъра на системата

Парите на пациента са в центъра на системата

Нужна е коренна промяна, простото наливане на още средства без реорганизация, няма да даде резултат, казва д-р Георги Галев
Здравната реформа не търпи отлагане

Здравната реформа не търпи отлагане

За съжаление трябва да призная, че към момента в центъра на системата стои клиничната пътека и средствата отпускани от държавния бюджет, казва д-р Олга Палабуюк
Управляващите да се поставят на наше място

Управляващите да се поставят на наше място

Предимство на системата ни е лесният достъп до специалист, а недостатък -трудното организиране на комплексен подход към пациента, казва д-р Елица Валериева

Пациентът не винаги може да е в центъра на системата

Пациентът не винаги може да е в центъра на системата

Първият сблъсък за младия лекар е да се научи да носи отговорност, след това разбира, че работи 5 минути и пише 50, казва д-р Божидар Василев
Младите не остават у нас заради липса на ред

Младите не остават у нас заради липса на ред

В някои болници колегите получават между 300-500 евро месечно, а в чужбина заплащането е 3500-5000 евро за специализиращ лекар, казва д-р Диян Ганев
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ