Лице

Компромисната личност на един кандидат министър

06-08-2021 08:06
От готов управленец до слаб администратор се люшкат мненията за д-р Силви Кирилов, сигурно е едно - няма как да е по-лош управленец от д-р Стойчо КацаровКомпромисната личност на един кандидат министър
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Урологът доц. Силви Кирилов е номинацията на „Има такъв народ" за министър на здравеопазването. Той бе избран за депутат от тази политическа сила в 45-то и в 46-то Народно събрание. В кръговете на уролозите, нефролозите и хирурзите той е добре познат. Знаят го и мениджърите на болници, тъй като самият той е управлявал три големи лечебни заведения. Мненията и на едните, и на другите за него се люшкат от добър професионалист до пасивен мениджър без идеи и крайно компромисен. Бъдещето ще покаже какво ще се случи със здравеопазването, ако той бъде избран на поста. Със сигурност е ясно едно, че ако бъдещият министър няма да е по-добър от предходния, то със сигурност няма как да е по-лош от настоящия.
Доц. Силви Кирилов е роден на 17 декември 1950 година в село Славотин, на 20 км от Монтана. Завършил е медицина в София и е спциализирал урология, впоследствие и здравен мениджмънт. Има научна степен "доктор" по Социална медицина и организация на здравеопазването. От 2009 г. е доцент по урология. Той е член на УС на Българската асоциация по урология, нефрология и трансплантология "Уронет".

 

Доц. Кирилов е бил мениджър на три болници

 

Александровска, „Доверие" и „Уни хоспитал" в Панагюрище. За по-малко от две години той бе и директор на някогашната Агенция по трансплантациите. Д-р Силви Кирилов беше един от първите експерти, които Слави Трифонов представи в екипа на "Има такъв народ" още преди изборите през април 2021 г. наред с Андрей Чорбанов. Урологът е избиран двукратно за народен представител в 45 и 46 Народно събрание - и в двата случая се кандидатираше от МИР Хасково.

 

Неинициативен и дори пасивен.

 

В лекарското съсловие за него се твърди, че не е податлив на корупционни практики и макар да е добър изпълнител, не е деен, не е креативен и предпочита да върви по „утъпкани пътеки", отколкото да създава нови. По времето, когато ръководеше три големи многопрофилни болници за активно лечение в тях не се случиха лоши неща, по-скоро запазиха нивото и качествотоси на работа, и доброто си име от времето преди той да ги оглави. В бранша за него се говори, че не е меркантилен и алчен за постове, което е надежда, че течове на средства и лансиране на близки на изгодни постове при него няма да има.

За него не липсват и ласкави отзиви,

най-вече от лекари, с които пряко е работил и познават работата му на уролог. Един от тях е проф. д-р Петър Панчев ръководител на Катедрата по урология и началник на отделението по онкоурология в Александровска болница. Двамата са решавали сложни случаи неведнъж рамо до рамо. По думите му, това е един от добрите специалисти, на когото може да се разчита. Смята още, че номинираният за здравен министър може да поеме този пост. „Узрял е за това – и като професионалист уролог, и като администатор, и като лекар. Какво повече може да се изисква", възкликва въодушевено проф. Панчев и допълва, че д-р Кирилов е от хората, които могат и се справя чудесно в патови ситуации що се отнася до медицински случаи. Завеждащият катедрата по урология дори смята, че д-р Кирилов може да се бори за кауза, като напимер тази за по-добро здравеопазване в България.


«Каквото е по силите му, ще го направи,


сигурен съм, че би могъл да действа. Най-добре е заедно с партията си да се бори. Дано не му се налага да е сам в в тази борба», заявява проф. Панчев и за сетен път посочва, че от номинирания за министър може да излезе добър управленец. В подкрепа на надеждата си той посочва и мениджърската подготовка, и богатият лекарски опит на доц. Силви Кирилов.

 

Подобна прогноза за него прави

 

И д-р Мими Виткова. Тя е изпълнителен директор на Обединения здравноосигурителен фонд „Доверие" и председател на Асоциацията на частните здравноосигурителни дружества. Била е здравен министър в периода 1995 – 1997 година. Д-р Силви Кирилов пък, е бил директор на болница «Доверие», която е собственост на фонда. По думите й той е лекар с богат опит, което определено помага и би помогнало много в работата му на министър на българското здравеопазване. Според нея изключително ценно е, че той има и управленски опит като директор на големи болници – и държавна, и частни, както и на Агенцията по трансплантациите.

«Той е едно добро попадение за бъдещото ново правителство. Доколкото го познавам, той е човек със собствено мнение, а такива хора не се харесват от всички.

 

Много ще е трудно на д–р Кирилов,

 

защото не е достатъчно да си много компетентен и да имаш лична воля за политически помени в системата, но е необходимо да има и политическа подкрепа, заявява д-р Виткова. – Много се съмнявам, че той ще я получи в този толкова разнообразно структуриран парламент», казва тя. По думите й той е консенсусна личност и умее да прави компромиси. «Във всеки компромис обаче има граници. В тези смутни времена е повече от необходимост да има точно такива, консенсусни личности. Компромисът в здравеопазването обаче не може да бъде безграничен особено в така чувствителния ни сектар. Като директор на болница «Доверие» д-р Кирилов е заемал принципна позиция и аз я уважавам. Как той ще се държи на политическото поприще, е трудно да кажа. Тук не е въпрос само на неговата воля и виждане, а на наличие на екип, който би могъл да прокара някои решения. 


Ще устои ли на границата на компромиса,

 

Това е въпросът. Защото всеки компромис трябва да има граница още повече, че в здравеопазването има много тежки проблеми.», казва още д-р Мими Виткова.

На по-различно мнение са пациентите, най-вече тези, които са се нуждаели от трансплантация или вече са получли животоспасяващия орган. Един от тях е 42-годишният журналист от Хасково Георги Пеев. Той е единственият у нас реципиент с донорско сърце и бъбрек. И той, и хората, минали по неговия път следят дейността на някогашната Агенция по трансплантациите, от година и половина вляла се като структура в мега Изпълнителната агенция «Медицински надзор».

 

«Този човек не свърши нищо като директор

 

на агенцията. Уволниха го с основание. За времето на неговото управление трансплантациите бяха почти спрели. Приелата поста д-р Мариана Симеонова, с опита и борбеността си, успя да подобри нещата, да върши неща, които никога не бяха се случвали, включително и това, че на българи започнаха да трансплантират бял дроб във Виена. По нейно време имаше дори трансплантиране на 7 – 8 сърца годишно – нещо, което при Кирилов го нямаше», категоричен е Пеев и посочва, че работата с трансплантациите е трънала след неговата смяна. Пациентът категорично подчертава, че не политизира нещата. Той не крие възмущението си, че по време на предизборната кампания, сегашният депутат от «Има такъв народ» и евентуален здравен министър не е посетил нито веднъж Хасково, от чиито избирателен район е избран. «За два месеца предизборна кампания този човек не се вясна нито веднъж.

 

Не му видяхме очите в нашия избирателен район.

 

В града има и други трасплантирани, десет човека са само с бъбреци. Да беше дошъл, да беше разговарял с хората, да каже какво възнеамерява да прави за Хасковски район, като депутат. Няма такова нещо. Тотално съм разочарован от него, но са разочаровани и всички, с които съм разговарял в града, посочва Георги Пеев. Като са те включили в някаква листа, трябва да се срещаш с бъдещите избиратели. Нито се вясна, нито го чухме. », казва още той и изразява надежда, че все пак д-р Кирилов може да се е променил,  да е станал по-инициативен за изминалите години, откакто го знае като шеф на някогашната Агенцията по трансплантациите. Той е убеден, че тя отново трябва да стане самостоятелна, а не да бъде дирекция в една мега струтура.

Дали доц. Силви Кирилов ще е следващият здравен министър ще стане ясно съвсем скоро. Времето ще покаже дали той ще има хъс да се бори за по-добро българско здравеопазване и ще има ли сили да се опълчи на излъчилата го политическа сила, ако не бъдат подкрепени идеите му – нещо, което твърде често се случва с хората в изпълнителната власт.


Ученичка на Неволята

Ученичка на Неволята

Добрина Добрева създаде Асоциацията за инсулт и афазия в подкрепа на хилядите, които всяка година стават пленници на заболяването
Орисана да помага

Орисана да помага

Старшата сестра на Второ кардиологично отделение в УМБАЛ-Пловдив Славка Тодорова намира успешно баланса между делника и празника
Да избереш пътя към дома

Да избереш пътя към дома

След десет години успешна кариера в Германия, д-р Ангел Ангелов избра да прави тромболизи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново
От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Аскезата на учения

Аскезата на учения

Микробиорогът Никола Ралчев работи по терапия срещу алергии от домашен прах и лечение на рак с промяна във функцията на протеини
Рицарят в бяла престилка

Рицарят в бяла престилка

Проф. Боян Христофоров е един от най-уважаваните лекари в болница „Кушен" в Париж, кавалер е на Ордена на Почетния легион
Ангелът на благодарността

Ангелът на благодарността

Завеждащият Отделението по педиатрия в „Пирогов" доц. Ирен Цочева държи на семейството и се радва на всяка малка победа в делника
Пролетта на самотната птичка

Пролетта на самотната птичка

Д-р Емил Давчев е първият, който дръзна да се опълчи на НЗОК и да спечели дело за дискриминация срещу нея
Ричард - голямото сърце

Ричард - голямото сърце

Или за единствения здравен работник на четири лапи в София, който има право да весели пациентите с онкологични проблеми и болните деца
Живот на върха на пиката

Живот на върха на пиката

Ваня Григорова пренебрегва личния комфорт в името на каузи, няма време за хоби, но отиде ли на риболов, уловът е неизбежен
1 2 3 4 5 ... 33 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ