Млад лекар

Здравната реформа не търпи отлагане

04-08-2021 06:43
За съжаление трябва да призная, че към момента в центъра на системата стои клиничната пътека и средствата отпускани от държавния бюджет, казва д-р Олга ПалабуюкЗдравната реформа не търпи отлагане
Clinica.bg

press@clinica.bg
По актуални и важни теми в здравеопазването обикновено думата даваме на известни, опитни и изявени лекари. По-рядко се допитваме до младите медици и студенти, на които разчитаме за едно по-добро бъдеще за здравеопазването в България. Защо поеха по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива виждат у нас и как изглежда здравната ни система през техните очи, разказват самите те в нашата нова рубрика "Млад лекар". Днес думата e на д-р Олга Палабуюк, АГ-специалист в МК „Д-р Щерев".
- Д-р Олга Палабуюк , защо избрахте да станете лекар?

- Това е една детска мечта, която се сбъдна. Не зная дали ще ме разберете. Няма по-съкровен момент от това не просто да помогнеш на семейството да сбъдне една мечта – положителен тест за бременност, а да видиш „мечтата" тичайки по коридорите на болницата след това. Точно за това аз съм убедена, че да си лекар – това е призвание. Не бих го заменила с нищо друго!

- Към коя специалност се насочихте? Защо?

- Акушерството и гинекология, защото това е единствената от специалности, в основата на която стои едно от най-стойностните и радостни събития в човешкия живот – зараждането му!

- Удовлетворен ли сте от образованието си по медицина?

- Мисля, че при наличие на мотивация, човек може да научи всичко. 21 век е векът на информацията. Аз съм част от т.нар. «дигитално» поколение, така че не бях засегната от липса на източници. Ако бих могла да подобря учебния процес по време на следването ми, като програма, бих заложила на повече практика, защото в лекарската професия освен, че са необходими изключително много теоритични знания в нашата, а и не само специалност е задължително да притежаваш много сръчност, както и да си подготвен да работиш под голямо напрежение с готовност за вземане на решения по всяко едно време на деня!

- А от сблъсъка си със здравната система?

- Реформата в здравната ни система не търпи отлагане. Това е ясно на всички от години. Друг е въпросът какво се предприема, за да се промени ситуацията. Може би именно ние – младото поколение лекари, които въпреки всички трудности останахме и оставаме да работим в такава една на моменти лично за мен комична обстановка ще успеем заедно да размърдаме водите в даден момент, естествено надявам се колкото може по-скоро!

- Кои са плюсовете на здравната ни система?

- Смятам, че едно от предимствата на здравната ни система е лесният достъп до квалифицирана медицинска помощ. Също така в нашата специалност има много добро финансиране на инвитро процедурите от Центъра за Асистирана Репродукция, което доста облекчава пациентите ни. Сами разбирате, че за едно семейство няма по-голямо нещастие от това само поради финансови причини да не може да сбъдне най-съкровенната си мечта – да има дете, а защо не и няколко.

- А минусите?

- Това, че най-често нещата стават бавно, а не всеки има тази възможност да изтърпи тромавостта на здравната ни система.

- Смятате ли, че пациентът е поставен в центъра на системата и защо така мислите?

- За съжаление трябва да призная и последните финансови скандали показват, че към момента в центъра на системата стои клиничната пътека и средства отпускани от държавния бюджет.

- Бихте ли останали да работите в България? Защо?

- Въпросът дали да остана или да емигрирам от България никога не е стоял пред мен като избор. Нашата специалност е много иновативна и не познава границите на държави и континенти.

- Виждате ли възможности за кариерно развитие тук?

- Категорично да! Медицински комплекс „Д-р Щерев", работи по най-високи европейски и световни стандарти, което обезсмисля търсенето на алтернатива в чужбина.

- Удовлетворява ли ви заплащането, което бихте получавали като лекар в избраната от вас специалност?

- Не смятам, че който и да е лекар поема по пътят на медицината мислейки за приходи. На този етап от кариерното ми развитие, като лекар, който тепърва прохожда в професията си, не мисля, че финансовата страна изобщо трябва да се обсъжда.

- А условията, в които ще работите – апаратура, наличие на медицински сестри И АКУШЕРКИ, комфорт на работното място?

- Мястото, където работя, като поставените от вас параметри се класира на едно добро средно-европейско ниво.

- Плаши ли ви агресията сред пациентите? С какво си я обяснявате?

- Не съм се срещала с агресията от страната на пациентите. Разбира се, понякога има пациенти с различни настроения, тук трябва да отбележа, че в нашата професия работим с пациенти с особен хормонален фон, допринасящ в колебания в настроението. Но мисля, че правилен подход, търпение и внимание, биха могли да нивелират напрежението, ако има такова.

- Смятате ли, че правилата, по които работи НЗОК с лекарите и болниците са добри? Защо?

- Като цяло по отношение НЗОК, смятам че трябва да има еднакъв достъп от държавните и частни болници при ползването на публичен ресурс.

- Мислите ли, че има нужда от промяна на системата? В каква посока?

- Смятам, че има неотложна нужда от реформирането на здравната ни система. Финансирането в българското здравеопазване е много централизирано, по правилата зададени по НЗОК, което води до предварително разпределяне на средствата към отделни, доста често и големи държавни лечебни заведения, които всячески се стараят да усвоят бюджети, доста често нарушавайки зададените правила.

- А на етичните стойности в гилдията?

- Въпреки разнопосочните мнения, като цяло съм с впечатление, че българският лекар е с висок морал.

- С какво си обяснявате липсата на обещавани промени в системата през последните години?
- Сериозна реформа изисква и корекция в законодателната уредба, което е доста мащабен проект. Не бих окачествила направеното до сега като липса на промени, напротив има доста добри такива, като пример мога да посоча дигитализация, която свързва електронните системи в здравеопазването. Надявам се скоро да бъдат извършат необходимите корекции на законодателната база което допълнително ще допринесе здравната ни система да стане по-гъвкава и адаптивна.

- Кои са хората, от които зависи бъдещето на здравеопазването според вас? Какво бихте им казали?
- От всички нас - визирам лекарските гилдии, чиновници, нормотворци, и не на последно място самите пациенти. Здравеопазването, образованието, културата, социално осигуряване все са механизми за нашето оцеляване, като нация. Тези сфери са свързани и всяка една по себе си е приоритет.


Младите медици предпочитат частния сектор

Младите медици предпочитат частния сектор

57% смятат, че срещат трудности с професионалната си реализация, като ниското заплащане е основната, показва анкетно проучване

Къде искат да работят студентите по медицина

Къде искат да работят студентите по медицина

54% са на мнението, че желаят да работят в България, но настоящите условия ги принуждават да отида в чужбина

Нужен ни е

Нужен ни е "Час за здраве"

Струва ми се, че липсата на реформа е продиктувана не толкова от консерватизма, колкото от икономическите интереси в системата, казва д-р Нези Низамова
Оставаме тук въпреки трудностите

Оставаме тук въпреки трудностите

Сега виждаме ползите от ваксините, много малка част от хората, които са си ги сложили, стигат до усложнения, казва д-р Бейти Насуф
Пътят е труден, но си струва

Пътят е труден, но си струва

На младите медици трябва да се даде шанс, никой не е в центъра на здравната ни система, казва д-р Йордан Йорданов
Бих останала в България

Бих останала в България

Основният плюс на здравната ни система са високо квалифицираните специалисти, казва Златомира Попова
Парите на пациента са в центъра на системата

Парите на пациента са в центъра на системата

Нужна е коренна промяна, простото наливане на още средства без реорганизация, няма да даде резултат, казва д-р Георги Галев
Управляващите да се поставят на наше място

Управляващите да се поставят на наше място

Предимство на системата ни е лесният достъп до специалист, а недостатък -трудното организиране на комплексен подход към пациента, казва д-р Елица Валериева

Пациентът не винаги може да е в центъра на системата

Пациентът не винаги може да е в центъра на системата

Първият сблъсък за младия лекар е да се научи да носи отговорност, след това разбира, че работи 5 минути и пише 50, казва д-р Божидар Василев
Младите не остават у нас заради липса на ред

Младите не остават у нас заради липса на ред

В някои болници колегите получават между 300-500 евро месечно, а в чужбина заплащането е 3500-5000 евро за специализиращ лекар, казва д-р Диян Ганев
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юни 2022 Предишен Следващ