НЕВРОЛОГИЯ

Чудо е възможно и за пациентите с инсулт

13-03-2017 06:44
Хората не знаят, че има нов вид лечение, а трябва да реагират бързо, казва д-р Павлинка ХубановаЧудо е възможно и за пациентите с инсулт
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Може ли модерното лечение с тромболиза е да равносилно на чудо за пациентите с инсулт? Колко усилия коства то на невролозите и колегите им от лекарския екип? Каква е прогнозата, ако "изпуснем" златните 4,5 часа? И кои пациенти трябва да са особено внимателни пред заплахата от инсулт? Clinica.bg попита д-р Павлинка Хубанова, която от 2015 г. е начело на Неврологичното отделение на МБАЛ "Бургасмед". Болницата е единствената в региона, където се прилага тромболиза. Д-р Хубанова завършва медицина в Стара Загора през 1992 г. През 2000 г. взема специалност по "Нервни болести". И 18 години трупа опит като невролог в болницата в Габрово.

 - Д-р Хубанова, откога във вашата болница се прилага модерното лечение на инсулт с тромболиза? 

- Аз искам да се похваля, че МБАЛ  "Бургасмед" е единственото лечебно заведение на територията на област Бургас, където в Неврологично отделение се провежда лечение на остър исхемичен инсулт с тромболиза. Опитът ни не е голям, но сме изключително обнадеждени за нашите пациенти от резултатите, които имаме. Аз работя повече от 20 години с пациенти с мозъчен инсулт и съм свидетел колко тежко се инвалидизират те. Цяло чудо е да видя как сега, в рамките на няколко минути след стартиране на приложението на медикамента, болните раздвижват паретичните крайници. Повярвайте, това наистина е много емоционален момент! Често пациентите и близките им дори не осъзнават какво се е случило. Но ние, невролозите, сме изключително удовлетворени, защото знаем какви щяха да са последствията, ако не бяхме опитали. Вярно, работи се в дефицит на време, за нас стресът е повече, но си струва.

- Какво се изисква, за да се прилага успешно тази терапия?
- За да се приложи лечението, е необходимо да се спазва строг алгоритъм – да се извършат клинико-лабораторни изследвания, компютърна томография на главен мозък, да се отчете степента на неврологичния дефицит и, ако при пациента са налице всички показания и нито едно противопоказание, да се приложи медикаментът. Той е рекомбинантен тъканен плазминоген активатор, прилага се чрез венозна инфузия в рамките на 1 час. С  колегите от Спешно отделение, Клинична лаборатория и Образна диагностика  работим в много добра колаборация. Когато кажем, че пациентът е подходящ за тромболиза, те дават приоритет на нашия болен за извършване на необходимите изследвания и за около 1 час успяваме да завършим диагностичния процес.

- Колко случая имате за последната година? Колко би ви се искало да бъдат и от какво зависи това?

- На колко пациента ще бъде извършено успешно тромболитично лечение зависи от екипната работа  на много хора – близките на пациента трябва да разпознаят своевременно първите симптоми – лицева асиметрия, двигателни, говорни нарушения. Да са информирани, че съществува ефективно лечение приложимо само  в първите часове и колкото по-бързо дойдат в болницата, резултатите ще са по-добри. Екипите на Спешна помощ също трябва бързо да транспортират пациента, т.е. максимално да се скъси времето от врата до врата.

- Защо е ключово пациентите да търсят медицинска помощ веднага след първите симтоми? Обратим ли е инсултът и до кой час?

- Защото терапевтичният прозорец, в който се прилага медикамента, е 4.5 часа от началото на симптоматиката. По-късното приложение не води до удовлетворяващи резултати и е рисково за настъпване на кървене.

- Продължават ли мнозинството от пациентите да идват твърде късно и каква е причината за това?

- Да, пациентите в повечето случаи идват късно. Хората не са осведомени за съществуването на нов вид лечение. Те трябва да знаят, че инсултът е спешно състояние и че трябва в най-кратък срок болният да се транспортира до лечебно заведение, където се извършва тромболиза. Защото ранното започване на лечението е изключително важно за изхода от заболяването.

- Има ли увеличаване на инсултите и „подмладяване”? Защо? 

- Да, за съжаление. И в момента в отделението лежи пациент на 44 години, който е постъпил късно, намерен е в безпомощно състояние, с неясна давност на оплакванията. Двигателният дефицит при него е много тежък, ще се наложи продължителна рехабилитация и вероятно ще има инвалидизация.

- Какво могат и трябва да направят пациентите, за да се предпазят от мозъчно-съдови заболявания?

- Да изпълняват стриктно предписаната медикаментозна терапия за заболявания, които са рискови фактори за развитие на инсулт – артериална хипертония, захарен диабет, дислипидемия, ритъмни нарушения. Да се хранят балансирано, да не се обездвижват, да не злоупотребяват с алкохол, да не пушат.


Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ